які морепродукти найкорисніші на думку вчених-Топ-8

Практично всі морепродукти багаті цінними білками, вітамінами, мінералами, антиоксидантами та омега-3 жирними кислотами.

Вчені пов'язують їх вживання з міцним здоров'ям і довголіттям за рахунок зниження ризику розвитку найбільш поширених захворювань у людини.

Топ-8 найбільш корисних

Нижче представлені 8 морепродуктів, які можна сміливо назвати найкориснішими на планеті.

1. Устриця

Устриці містять велика кількість цінних поживних речовин: вітаміну D і групи B, заліза, цинку, міді та селену.

Селен, на думку австралійських вчених, знижує ризик розвитку безлічі патологій з боку щитовидної залози. Вітамін D підтримує міцність кісток і, в поєднанні з цинком, відповідає за функціональну активність імунної системи.

Устриці можна використовувати з метою схуднення, так як пригнічують центри голоду в головному мозку.

Крім того, їх прийом сприяє профілактиці B12 - і залізодефіцитних анемій.

Китайські вчені також підкреслюють здатність устриць запобігати маніфестацію цукрового діабету II типу за рахунок гальмування інсулінорезистентності.

устриці-унікальний продукт моря з цілим рядом доведених корисних якостей. Їх прийом рекомендований для поліпшення стану здоров'я всього організму.

2. Дикий лосось

Лосось – це найпопулярніша риба в світі. Він багатий цінними омега-3 жирними кислотами, які запобігають розвитку цукрового діабету II типу, злоякісних пухлин, ожиріння і ряду захворювань з боку серцево-судинної системи.

Лосось також містить величезна кількість вітаміну D, який регулює сон, підтримує мінеральну щільність кісткових тканин, відповідає за роботу імунної системи .

Крім того, він багатий астаксаніном-найпотужнішим антиоксидантом, який пригнічує хронічне запалення і знижує вплив вільних радикалів на всі клітини організму.

Дикий лосось багатий омега-3 жирними кислотами, вітаміном D і антиоксидантами, які необхідні для зниження ризику розвитку найпоширеніших патологій.

3. Восьминіг

Восьминіг, хоч і мало популярний, зміг отримати визнання практично у всіх кухнях світу.

Він містить велика кількість вітамінів групи B, селену і заліза, які обумовлюють:

Восьминіг – малопоширений, але вкрай корисний морепродукт, який багатий безліччю поживних речовин.

4. Форель

Форель – один з найкорисніших делікатесів. Відмінні риси риби-низький вміст ртуті в складі і висока стійкість до збудників.

При вживанні форелі ризик отруєння або інтоксикації вкрай низький. А її м'ясо має мало жиру, що робить його дієтичним продуктом і відмінним компонентом в раціоні спортсменів.

За даними американських досліджень, форель містить ряд цінних білків, які підтримують масу м'язової тканини і забезпечують профілактику саркопенії – атрофії м'язових волокон у осіб похилого віку.

Форель, за рахунок високого рівня білків і низького вмісту жирів у складі, рекомендована спортсменам та особам похилого віку з метою підтримки м'язової маси.

5. Креветка

Креветки рясніють цінними нутрієнтами: вітаміни (B12), мінерали (селен, цинк, залізо, фосфор), омега-3 жирні кислоти і антиоксиданти.

Морепродукт надає виражену антиоксидантну дію, зменшуючи ймовірність появи ракових пухлин і патологій з боку серця і судин, ендокринної системи.

Також креветки підвищують естетичні властивості шкірних покривів, запобігають облисіння і можуть надати істотну допомогу в підтримці і зниженні маси тіла.

Креветки здатні поліпшити зовнішній вигляд шкіри і захистити організм від найпоширеніших патологій.

6. Скумбрія

Скумбрія - недорога біла риба, що має насичений смак. Є одним з лідерів за вмістом омега-3 жирних кислот і вітаміну B12.

Цей вид риби покращує функціональні показники головного мозку ( пам'ять , увага, мислення, переносимість стресових навантажень будь-якого роду) і володіє найпотужнішою антиоксидантною активністю.

Скумбрія може знизити ймовірність злоякісної трансформації клітин, а також ризик розвитку цукрового діабету II типу і серцево-судинних розладів.

Високий рівень вітаміну B12 робить скумбрію цінним продуктом в разі наявності анемії, обумовленої хронічними патологіями шлунка і дванадцятипалої кишки.

скумбрія-цінне джерело омега - 3 кислот і вітаміну B12, які важливі для адекватної роботи головного мозку і системи крові.

7. Оселедець

Оселедець - вкрай поживний мешканець Тихого і Атлантичного океанів.

Вона відрізняється високим вмістом вітаміну B12. Це дозволяє використовувати рибу з метою терапії B12-дефіцитної анемії і покращення когнітивної сфери (пам'ять, увага, мислення).

За даними дослідників з США, оселедець також володіє потужним протизапальним ефектом, порівнянним за дією з нестероїдними анальгетиками. Крім цього, риба запобігає ряд захворювань онкологічного, кардіологічного та ендокринологічного профілів.

оселедець – лідер за вмістом вітаміну B12 в складі, який необхідний для профілактики анемії і патологій з боку центральної нервової системи. Додаткова перевага риби-пригнічення хронічного запалення і антиоксидантний ефект.

8. Сардина

Сардини - одні з найдешевших, але вкрай корисних різновидів риб. Зазвичай вживаються в консервованому вигляді.

Вони багаті омега-3 поліненасиченими жирними кислотами (100 грам риби забезпечують добову потребу).

Також продукт містить колосальні обсяги кальцію, заліза, вітамінів групи B і селену. Регулярне вживання сардин пов'язане з багатьма перевагами для організму:

систематичне включення сардин в раціон робить позитивний вплив на весь організм.

Поради щодо вибору та прийому

Морепродукти вимагають особливої уваги при виборі, зберіганні і приготуванні, так як при найменшій зміні температурного режиму приходять в непридатність.

Вибір

Щодо креветок існують наступні правила вибору:

  1. Упаковка та маркування. на пачці обов'язково повинні бути вказані: дата вилову і виробництва, терміни зберігання (зазвичай від 4 до 10 місяців).
  2. Зовнішній вигляд. якісні креветки – цілі, одного розміру і кольору. Наявність будь – яких плям або смуг на панцирі, а також порушення його цілісності-ознака поганого продукту.

Для устриць алгоритм вибору такий:

  1. Термін вилову. слід купувати устриць, улов яких був здійснений з вересня по квітень. В інший час вони розмножуються і містять більше жирів.
  2. Раковина. при спробі відкрити раковину вона повинна відразу ж закриватися. Злегка відкриті стулки, витікання соків чи інших речовин неприпустимо.
  3. Запах. свіжі морепродукти практично не мають запаху. Аромат риби чи інших домішок – ознака зіпсованості.
  4. Зовнішній вигляд. при покупці устриць без раковин всі вони повинні бути однакового кольору і розміру; не мати плям, смуг.

А якісна риба повинна відповідати наступним критеріям:

  1. Спосіб зберігання. слід віддавати перевагу охолодженій або свіжозамороженій рибі. Тривала заморозка значно знижує обсяг поживних речовин в складі.
  2. Зовнішній вигляд. у хорошої риби луска блискуча і ціла, слиз, білі і жовті плями відсутні. Очі повинна бути опуклими і блискучими, а тіло – пружним і еластичним (при натисканні ямка не залишається).

Приготування та прийом

При вживанні морепродуктів в сирому вигляді високий ризик зараження різними захворюваннями (при тепловій обробці збудники гинуть) або отруєння (наприклад, ртуттю).

Найбільш переважними варіантами кулінарної обробки є:

  • Відварювання;
  • Гасіння;
  • Запікання в духовій шафі.

При виборі консервованих варіантів краще віддавати перевагу морепродуктів в розсолі або власному соку, але не в маслі. Також можна використовувати так звані &171;Морські коктейлі&187;.

існує ряд правил вибору і приготування морепродуктів, які обов'язково потрібно враховувати, щоб отримати не нашкодити собі.

Висновок

  1. Майже будь-які морепродукти надзвичайно поживні. Однак, навіть серед них виділяють ряд представників, які найбільш корисні для організму людини.
  2. При регулярному включенні перерахованих вище морепродуктів в раціон поліпшується здоров'я всіх систем організму, рідше зустрічаються злоякісні пухлини, нормалізується маса тіла, зберігається щільність кісток і обсяг м'язових волокон.
  3. Рекомендується з особливою обережністю підходити до вивчення продуктів на прилавках магазинів і вибору способу приготування, щоб максимально зберегти їх біологічний потенціал.