які напої можуть підвищувати гемоглобін у крові, а які &8212; знижувати?

За доставку кисню до кожної клітини організму відповідає гемоглобін. Це білок в людській крові, який містить залізо і здатний вступати в з'єднання з киснем. Тому якщо в організмі не вистачає заліза, то рівень гемоглобіну падає.

У кровотворенні беруть участь також мідь, марганець, кобальт, цинк, органічні кислоти та інші речовини. Тому поліпшити склад крові можна, збагачуючи раціон продуктами, які містять легко засвоювані вітаміни і мінерали.

Особливо корисно робити це за допомогою деяких напоїв: по-перше, рідка їжа швидше засвоюється, а по-друге, людина в будь-якому випадку повинен випивати досить велика кількість рідини. Які ж напої корисніше всього для підняття рівня гемоглобіну?

Чим небезпечний низький гемоглобін?

Необхідний рівень гемоглобіну — це один з основних критеріїв нормального стану крові. Для кожного віку існують свої норми, і їх добре знають лікарі. Тому якщо доктор звернув увагу на зниження гемоглобіну, то воно може бути пов'язано з такими ознаками, як:

  1. Швидка стомлюваність або сонливість;
  2. Запаморочення і навіть непритомність;
  3. Сухість шкіри, ламкість і випадання волосся;
  4. Тріщини в кутах губ;
  5. Навіть притуплення смаку і нюху.

У зрілому віці анемія, або недокрів'я, може проявлятися інакше: у вигляді задишки, серцебиття, які частіше списують на проблеми, пов'язані зі старінням організму. Скорегувати склад крові нескладно за допомогою залізовмісних препаратів і правильного харчування.

Але низький гемоглобін може бути і проявом серйозних і небезпечних захворювань , таких, як:

  1. Хронічної залізодефіцитної анемії;
  2. Явного або прихованого внутрішньої кровотечі;
  3. Дисбактеріозу кишечника;
  4. Аутоімунних захворювань, наприклад, ревматоїдного артриту;
  5. Тривалих інфекційних захворювань;
  6. Злоякісних захворювань.

Але навіть якщо недокрів'я не пов'язане з серйозними патологіями, то воно все одно небезпечно. Наприклад, в дитячому і підлітковому віці недолік заліза буде затримувати розвиток. А під час вагітності — викликати токсикоз, неправильне розташування плаценти, гіпоксію, затримку розвитку дитини і викидень.

4 напої, що піднімають його рівень

Залізо з рослинних продуктів засвоюється дещо гірше, ніж з м'яса. Але напої добре сприймаються організмом. З урахуванням того, що людині потрібна велика кількість рідини на добу, використовувати рідкі страви для підвищення гемоглобіну — подвійно корисно. Але не будь-які.

Найбільше заліза міститься в моркві, буряку, білокачанної, цвітній капусті і брокколі, помідорах, гарбузі, гранаті. Допомагають засвоєнню заліза також ті продукти, які містять аскорбінову, яблучну і фолієву кислоти: цитрусові, яблука. Тому важливо правильно комбінувати інгредієнти напоїв.

1. Овочеві та фруктові соки

Соки з овочів і фруктів дуже корисні при анемії. Можна розглянути наступні комбінації.

  1. Буряково-морквяний сік. його при анемії приймають 2 рази на день по склянці за півгодини до їди. На початку курсу співвідношення соків має бути на користь морквяного: буряковий додають до нього по ложці, поступово доводячи до рівної кількості соків.
  2. Буряково-морквяно-яблучний сік. для приготування напою беруть свіжовичавлений сік двох овочів і фрукта в рівних кількостях.
  3. Гранатовий сік. його вживають, не змішуючи з іншими, але обов'язково розбавляючи водою, оскільки сік містить багато кислот, здатних негативно подіяти не слизову шлунка. Після вживання також полощуть рот, щоб не пошкодити кислотами зубну емаль.
ще 7 соків, що підвищують гемоглобін дивіться в окремій статті.

2. Фруктово-овочеві смузі

Смузі готуються з м'якоті овочів і фруктів з додаванням води. Можна було б змішувати і з молочними продуктами, але в комбінації з ними погіршується засвоєння заліза.

  1. Гарбузово-апельсиновий смузі. цей напій готують, нарізавши гарбуз і апельсинові клинки і додавши води до половини об'єму. Вживають між прийомами їжі.
  2. Томатний сік і томатно-капустяні смузі. готується він так само, як будь-який смузі, але води додається на третину менше, ніж зазвичай, так як в помідорах багато рідини. У цей напій можна довалять за смаком сіль і спеції.

3. Морс

Деякі ягоди краще не піддавати термічній обробці, а готувати з них морси.

Наприклад, журавлина і брусниця містять не тільки залізо, а й інші мінеральні речовини, які беруть участь в утворенні еритроцитів, а також органічні кислоти, яка сприяє кращому всмоктуванню мінералів в кров.

Для приготування морсу ягоди перетирають з цукром або медом 1/1 і додають у воду за смаком. Такі морси добре втамовують спрагу, і краще вживати за 30 хвилин до їжі.

4. Червоне вино

Натуральне червоне вино з винограду також підвищує гемоглобін. Мова йде тільки про нього, а не про кріплених напоях, в які додані барвники. Але вживати його можна не більше 50-150 мл на добу.

Користь для крові міцних напоїв, таких, як, наприклад, коньяк, — це міф. Незважаючи на те, що коньяк теж готується з винограду, цілющої дії, спрямованого на позбавлення від анемії, він не має.

яке вино корисно для серця і судин читайте у відділеному матеріалі.

5 напоїв, що знижують його рівень

Ряд напоїв, незважаючи на свою популярність, знижують всмоктуваність заліза в кров. Тому під час анемії їх краще не вживати або зменшити їх кількість.

  1. Кава та чай. вони містять дубильні речовини, які ускладнюють всмоктування заліза в кров, тому перешкоджають підвищенню гемоглобіну. Але є і чаї, що піднімають гемоглобін .
  2. Алкоголь. етиловий спирт, потрапляючи в травний тракт і далі в кров, порушує всі обмінні процеси. Винятком вважається натурально червоне вино. Але і його можна вживати тільки в обмеженій кількості і при відсутності протипоказань.
  3. Газовані напої. вони протипоказані при недокрів'ї.
  4. Молочні напої. кальцій і молочний білок ускладнюють всмоктування заліза, тому під час лікування анемії молоко, кефір і кисле молоко краще вживати окремо від продуктів, що містять залізо. А ще молоко згущує кров .
  5. Вода. фактично вода не знижує рівень гемоглобіну безпосередньо, але розріджує кров , що робить його концентрацію меншою. До речі, занадто високий вміст гемоглобіну спостерігається якраз при схильності до підвищеної в'язкості крові. В цьому випадку якраз кілька знизити гемоглобін не менш важливо, ніж підвищити його.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Склад крові впливає на здоров'я і працездатність всіх систем організму людини. Тому стежити за потрібним рівнем гемоглобіну життєво необхідно. З цим завданням успішно справляється правильно складений раціон, в який входять напої, що збагачують кров залізом і іншими мінеральними речовинами.