які ягоди здатні підвищувати гемоглобін - 7 найкорисніших

Не секрет, що рівень гемоглобіну певною мірою можна регулювати за допомогою харчування.

Згідно з дослідженнями , багато ягоди мають властивість покращувати склад крові, в тому числі і підвищуючи рівень гемоглобіну, завдяки високому вмісту вітамінів в-групи і заліза (а саме це і необхідно в першу чергу для вироблення гемоглобіну).

Які ж ягоди в цьому плані найефективніші і корисні?

Чим небезпечний низький гемоглобін?

Низький гемоглобін призводить до поступового виснаження організму через постійний дефіцит кисню в тканинах органів, головного мозку . Саме цей елемент відповідає за транспортування кисню разом з кров'ю, він же допомагає організму позбавлятися від вуглекислого газу (шляхом окислення і відновлення).

Найчастіше низький гемоглобін призводить падіння концентрації еритроцитів. На тлі цього може розвиватися навіть лейкемія, цукровий діабет, уповільнення процесу згортання крові.

Існує також поняття залізодефіцитної анемії, яка якраз і розвивається на тлі нестачі заліза в організмі.

Все це може супроводжуватися:

  1. М'язовою дистрофією;
  2. Регулярними головними болями (без явної на те причини-підвищення або зниження артеріального тиску);
  3. Швидкою стомлюваністю ;
  4. Підвищеною дратівливістю (дефіцит заліза практично зупиняє процес вироблення ендорфінів і комплексно порушує роботу ендокринної системи).
Особливо небезпечний низький гемоглобін під час вагітності – це зовсім може спровокувати самоабортірованіе плода на ранніх стадіях (в першому триместрі) або розвиток у майбутньої дитини численних патологій нервової системи, внутрішніх органів (через кисневого голодування ембріона).

Ще низький гемоглобін небезпечний тим, що викликає розлад ендокринної системи, зокрема, знижує концентрацію статевих гормонів. У жінок це нерідко призводить до розвитку безпліддя, причому, лікарі в цьому випадку можуть порадити лише відкоригувати раціон &8212; іншими методами відновити функціональність гормональної системи не вийде.

7 ягід, що піднімають його рівень

Кращі ягоди – ті, до складу яких входять вітаміни в-групи, Е, З, А, а також залізо, інші метали. У їх число входять калина, шипшина, смородина, полуниця. Їх регулярне вживання дозволяє нормалізувати концентрацію гемоглобіну.

При підвищеному гемоглобіні ягоди допускається вживати в обмеженій кількості. А ось від яловичої або свинячої печінки при такому стані організму доведеться категорично відмовитися. Саме тому ягоди краще – вони не спровокують надлишок заліза.

1. Полуниця

Полуниця підвищує гемоглобін , оскільки вона багата саме на залізо та інші мікроелементи-метали (цинк, магній). Також допомагає знизити в крові концентрацію холестерину, сприяє виробленню еритроцитів, лейкоцитів (зміцнює імунітет).

Єдине застереження – не слід вживати полуницю на голодний шлунок, так як кісточки, що містяться в ній, дратують слизову, що може викликати гастрит або загострення виразкової хвороби.

2. Порічка

для підвищення гемоглобіну корисна чорна смородина . В ній міститься залізо (більше навіть, ніж в полуниці) і величезна порція вітаміну З (якщо з'їсти більше 0,4 кілограм на добу, то буде надлишок аскорбінової кислоти, чого не слід допускати).

Цікаво ще й те, що за складом листя кущів чорної смородини практично ідентичні ягодам – з них можна робити відвар, що теж дозволить швидко підняти рівень гемоглобіну в крові.

3. Шипшина

вміст заліза в шипшині трохи нижче, ніж в чорній смородині (1,1 мг на 100 грам). Вживати слід ягоди в свіжому і сушеному вигляді (наприклад, для приготування чаю).

Не менш корисні пелюстки квітів шипшини, але збирати їх слід обов'язково в травні. Теж використовуються для приготування чаю або варення.

4. Вишня

Серед усіх ягід вона має найменший вміст заліза, але аскорбінової кислоти, ретинолу і вітамінів в-групи досить багато – всі вони необхідні для нормального засвоєння заліза.

Зате всі мікроелементи зберігаються при термічній обробці ягід, тому для серцево-судинної системи корисними будуть і сушені вишні, і компот або кисіль на їх основі.

5. Виноград

Містить і залізо, і вітаміни в-групи, і цілий спектр органічних кислот, ефірних масел. Єдине застереження-вживання винограду істотно підсилює секреторну функцію шлунка, підвищуючи кислотність шлункового соку. Навіть при початковому гастриті від винограду краще відмовитися.

Для швидкого підняття гемоглобіну можна вживати виноградний сік. Але пити його слід розведеним, а не в концентрованому вигляді.

6. Калина

Хоч і є не найсмачнішою ягодою – заліза в ній більше, ніж в чорній смородині . А ще в Калині є цілий спектр смолистих ефірних масел, які допомагають організму виробляти еритроцити. Для підняття гемоглобіну саме калина є найкориснішою .

Вживати її краще в свіжому вигляді, в сушеному вміст поживних мікроелементів істотно нижче.

7. Абрикос

Зокрема, швидко підняти гемоглобін допоможе курага (сушений абрикос). Досить з'їдати всього 50-80 грам такого сухофрукта, щоб забезпечити свій організм на цілий день вітамінами В-групи і залізом. Але при термічній обробці вміст поживних мікроелементів істотно знижується.

Краще курагу їсти цілком, не використовуючи її, наприклад, для приготування запіканок.

А чого слід уникати?

Практично всі «некрасиві» ягоди знижують гемоглобін. Найсильніший понижуючий ефект дають:

  1. Обліпиха. хоч і є вкрай корисною ягодою, але при зниженому гемоглобіні її не слід вживати.
  2. Чорниця. дуже корисна для зору, але ось гемоглобін – незначно знижує. По можливості слід її виключати з раціону, якщо присутні ознаки анемії.
  3. Шовковиця. сюди слід віднести тільки білу і синю шовковицю, в яких міститься велика кількість складних вуглеводів. Але ось при підвищеному гемоглобіні саме ці ягоди є самими корисні для розрідження крові . Ще шовковиця "небезпечна" тим, що прямо на її поверхні міститься безліч твердих насіння, які дратують слизову шлунка. А підвищена кислотність може сповільнювати процес нормального засвоєння заліза. Загалом, для серцево-судинної системи ця ягоди умовно є найбільш «небезпечною».
  4. Бузина. хоч і багата на антиоксиданти, які запобігають окисленню еритроцитів, вона знижує гемоглобін. Зате для імунітету-одна з найкорисніших ягід . Якщо її вже й вживати їжу, то рекомендується готувати різного роду джеми і варення.

Варто врахувати, що багато з вищевказаних ягід є сильними алергенами. Тому дітям їх давати слід в дуже обмеженій кількості, а краще і зовсім обійтися компотами, киселями на основі різних фруктів. Це буде набагато корисніше.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Разом, практично всі червоні ягоди благотворно позначаються на рівні гемоглобіну, допомагають організму виробляти еритроцити і підтримувати концентрацію всіх формених елементів плазми в нормі. Вживати ягоди слід і в свіжому, і в сушеному вигляді, бажано без термічної обробки.