Дієта для зміцнення імунітету – 10 правил з опорою на науку

Імунітет – це здатність організму протистояти впливу будь-яких чужорідних агентів (від бактерій, вірусів та інших інфекцій до токсичних речовин, що надходять з повітрям і їжею).

Робота імунної системи часто піддається збоїв, основну роль у розвитку яких відіграють неправильний спосіб життя і раціон харчування, шкідливі звички.

На думку вчених, щоб підвищити місцеві і загальні фактори імунітету, необхідно скорегувати своє харчування. Доведено, що додавання одних груп продуктів в раціон і виключення інших, сприяє зміцненню імунітету в цілому.

Представляємо Вашій увазі 10 доведених правил дієти, які дозволять поліпшити роботу імунітету і підвищити стійкість організму до чужорідних агентів.

1. Віддавайте перевагу білкової нежирної їжі

Білки являють собою сполуки амінокислот, які вкрай важливі для адекватного синтезу і подальшої диференціювання клітин білого паростка крові. При дефіциті протеїнів спостерігається рівномірне зниження всіх компонентів імунної системи.

Міністерство охорони ЗДОРОВ'Я США рекомендує вживати такі продукти: курячі та індичі грудки без шкіри і сухожиль, риба, молюски, яєчні білки, квасоля.

Особливо важлива білкова їжа, на думку вчених , для вироблення імуноглобулінів, які забезпечують імунітет по відношенню до вірусних і бактеріальних агентів.

На добу звичайній людині необхідно від 1,2 до 2,2 грама білка на 1 кг вашої ваги. Особам, які займаються регулярною спортивною діяльністю, – від 1,6 г/кг.

білки необхідні для синтезу клітин імунної системи та адекватного функціонування захисних механізмів організму.

2. Вживайте більше бета-каротину

Бета-каротин сприяє зміцненню імунної системи за рахунок прискорення вироблення лімфоцитів.

Органічний пігмент, також ефективний у профілактиці раку, знижує частоту розвитку серцево-судинних захворювань та їх ускладнень (інсульт та інфаркт міокарда).

Для повноцінного засвоєння необхідно поєднувати вживання бета-каротину з жирною їжею (близько 3 г). Відмінно підійде оливкова, рапсове масла або бальзамічний оцет.

Великі дози бета-каротину містяться в моркві, солодкій картоплі, шпинаті, листі салату, дині та сушених абрикосах. Можливе використання спеціалізованих харчових добавок.

Нагадаємо, раніше ми розглянули 9 продуктів, що покращують імунітет .

Бета-каротин важливий для організму людини, так як підвищує вміст лімфоцитів в периферичної крові.

3. Додайте в раціон цинк і селен

Цинк сприяє підвищенню концентрації натуральних кілерів і клітин Т-ланки, прискорює вироблення і виділення в судинне русло лімфоцитів.

Селен стимулює утворення всіх клітин лейкоцитарної ланки в червоному кістковому мозку .

Наукові дослідження показують , що при одночасному вживанні даних мікроелементів, значно зростає ефект кожного.

Велика кількість селену та цинку, за інформацією Національного інституту здоров'я США , міститься в мідіях, устрицях, збагачених злаках, м'ясі краба, омарах, тунці, індичатині, яловичині, квасолі.

Селен і цинк обов'язково треба включати в щоденну дієту для нормального функціонування всіх факторів імунітету.

4. Отримуйте достатню кількість вітаміну C

Вітамін C підвищує вироблення лімфоцитів в червоному кістковому мозку, робить позитивний вплив на еритропоез.

Експеримент швейцарських вчених показав, що вживання вітаміну з (особливо в поєднанні з цинком) сприяє прискоренню одужання при вірусних захворюваннях верхніх відділів дихальної системи (ГРВІ, грип), а також зменшує тривалість клінічного перебігу риніту, що супроводжується ринореєю.

Організм людини не здатний накопичувати і виробляти вітамін C, отже, його необхідно отримувати щодня на постійній основі разом з їжею.

Найбільш багаті вітаміном з такі продукти: апельсини, лимони, грейпфрути, мандарини, Полуниця, Солодкий перець, брокколі, капуста і шпинат.

Вітамін з – важливий елемент для підтримки зниженого імунітету і швидкого одужання при вірусних патологіях.

5. Не зловживайте алкоголем

Надмірне споживання алкоголю підвищує ризик розвитку інфекційних захворювань (особливо з боку легенів), порушує роботу будь-яких захисних бар'єрів (шкіра, слизові оболонки, печінка і т.п.).

Крім того, за даними вчених з США , зловживання спиртним призводить до дефіциту найважливіших поживних речовин, які вкрай необхідні для підтримки імунітету .

Важливо відзначити, що в помірних обсягах спирт не завдає шкоди імунній системі і організму людини в цілому. Гарвардська Медична школа наводить такі граничні норми споживання алкоголю: жінкам – 15 мл чистого етанолу на добу, чоловікам – 30 мл.

Алкоголь – один з найголовніших ворогів імунної системи. Рекомендується відмовитися від нього, при неможливості – максимально обмежити споживання.

6. Їжте більше фруктів і овочів

Одне з наукових досліджень показало, що споживання фруктів і овочів на регулярній основі підвищує здатність організму виробляти антитіла по відношенню до бактеріальних агентів. Експеримент проводився на літніх людях.

Крім того, фрукти і овочі містять колосальну кількість вітамінів, макро - і мікроелементів, які швидко засвоюються організмом.

Рекомендується додавати в їжу кабачки, Ріпу, зелені яблука, апельсини, сливи, персики, банани, червоні сорти винограду, вишню, журавлину, полуницю і чорну смородину.

свіжі овочі та фрукти підтримують імунітет і допомагають ослабленому організму боротися з бактеріальними інфекціями.

7. Не забувайте про пробіотики

Пробіотики - це харчові продукти, які містять живі культури бактерій. Вони вкрай корисні для кишечника і підтримки здоров'я в цілому.

Одне з досліджень показало, що при щоденному використанні пробіотиків знижується частота інфекційних патологій (в 2,5 рази), а тяжкість і тривалість їх перебігу настільки мінімальні, що іноді не помічаються самим хворим.

Рідше і найлегше протікають захворювання саме шлунково-кишкового тракту і дихального апарату. Наприклад, японські вчені довели , що регулярне використання сквашеного молока з лактобацилами скорочує тривалість перебігу респіраторних інфекцій.

Пробіотики впливають на безліч компонентів імунітету, серед яких слід підкреслити наступні:

  1. Підвищення синтезу нутрієнтів і антиоксидантів. В результаті організм отримує більше цінного "будівельного матеріалу", а процеси старіння і запрограмованої загибелі клітин сповільнюються.
  2. Підвищення ефективності роботи лімфоїдних утворень, укладених в слизових оболонках (наприклад, пейерових бляшок в кишечнику).
  3. Придушення синтезу імуноглобуліну Е.саме він відповідає за появу алергічних реакцій будь-якого типу.
  4. Стимуляція секреції імуноглобуліну А.він відповідає за захист від чужорідних речовин в місцях зіткнення бар'єрних тканин із зовнішнім середовищем.
  5. Модулювання цитокінової відповіді. Цитокіни забезпечують швидку передачу інформації між окремими клітинами імунної системи.
  6. Підвищення вироблення макрофагів. Вони першими захоплюють будь-які чужорідні речовини, що потрапили в кров.
  7. Поліпшення регенерації та відновлення тканин.

Продукти, багаті пробіотиками: кефір, йогурти, інші кисломолочні продукти, а також квашена капуста і мариновані огірки.

Пробіотики вкрай важливі не тільки для адекватної роботи шлунково-кишкового тракту, але і для підвищення місцевих і загальних факторів імунітету по відношенню до різних патогенних мікроорганізмів.

8. Додавайте в їжу часник

Часник сам по собі є протимікробним засобом широкого спектру дії (ефективний відносно більшості грампозитивних мікроорганізмів і окремих представників грамнегативних). Також часник є імуномодулятором.

Доведено, що аліцин, який міститься в часнику, пригнічує канцерогенез (утворення ракових клітин), уповільнює старіння, покращує роботу центральних відділів нервової системи і запобігає появі лікарської стійкості бактерій до антибактеріальних препаратів.

Дослідження, проведене у Флориді, показало , що при регулярному додаванні часнику в їжу підвищується чисельність клітин білого паростка крові, рідше реєструються вірусні інфекції верхніх відділів дихальної системи, а при клінічній маніфестації – протікає в більш легкій формі.

Вчені рекомендують їсти по 2-3 зубчики часнику в день.

щоденне вживання 2-3 зубчиків часнику покращує імунітет і зменшує частоту вірусних інфекцій верхніх дихальних шляхів.

9. Використовуйте лікарські трави

Налічується велика кількість трав, які покращують роботу місцевих бар'єрів і імунітету в цілому. Найефективнішими є:

  • Елеутерокок;
  • Женьшень;
  • Астрагал.

Женьшень, за даними вчених , підтримує гомеостаз імунної системи, підвищує стійкість організму по відношенню до бактерій і вірусів. Позитивний вплив відзначено на Т - і в - клітини, макрофаги і натуральні кілери.

При використанні женьшеню знижується тривалість перебігу будь-яких простудних захворювань. Рослина може бути використано в цілях профілактики сезонних респіраторних інфекцій.

Астрагал, при вживанні протягом 7 днів, стимулює роботу імунних клітин, що сприятливо позначається на інфекційній захворюваності. ефект науково доведений .

додавання лікарських трав в раціон сприятливо позначається на стійкості організму до збудників поширених інфекційних патологій.

10. Приймайте вітамін D

Вітамін D надає множинний позитивний вплив на організм людини.

Він знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, стабілізує роботу центральної нервової системи, тим самим знижує вираженість депресії і інших психоемоційних розладів, які відіграють ключову роль в придушенні імунітету.

Останні наукові дослідження показують, що вітамін D має набагато більше значення для імунної системи, ніж вважалося раніше. У осіб з дефіцитом вітаміну D відзначено підвищення зустрічальності аутоімунних патологій, алергії, інфекційно-запальних захворювань, а також онкології, гіпертонічної хвороби і остеопорозу.

Велика кількість вітаміну D міститься в печінці тріски, форелі, червоній ікрі осетрових порід риби, яйцях (зварених круто).

Вітамін D сприяє підтримці психічної рівноваги, підвищує стійкість організму до патогенних факторів, а також запобігає появі збоїв в роботі імунної системи.

Зразкове меню на тиждень

Нижче наведено приблизний план харчування на кожен день тижня з короткою характеристикою кожного дня. Таке меню дозволить поліпшити роботу імунної системи.

1. Понеділок

сніданок Обід вечеря
2 зварених круто яйця, бісквіт з цільної пшениці, 200 мл молока овочевий суп, варене м'ясо індички, кілька помідорів, шматок білого хліба, 200 мл теплого зеленого чаю. салат зі шпинату та моркви з лососем, заправлений ріпаковою олією, стейк зі свинини.
насичення організму селеном, вітамінами А і з, фолієвою кислотою, омега-3 жирними кислотами.

2. Вівторок

сніданок Обід вечеря
Коктейль або салат з полуниці, банана та йогурту з додаванням лляної олії Бутерброд з курячою грудкою. Салат з помідорів, огірків з додаванням часнику, 200 мл зеленого чаю. запечене м'ясо яловичини з картоплею. Салат зі шпинатом. Вінегрет з ріпаковою олією.
раціон багатий залізом, цинком, вітамінами А і з, омега-3-жирними кислотами, пробіотиками.

3. Середовище

сніданок Обід вечеря
Бутерброд з листям салату і тунцем, свіжа морква і кілька фруктів (ківі, банан), 200 мл йогурту. Салат з овочів (терта морква, помідори, огірки), борщ. Трав'яний чай (1 склянка). запечена яловичина з овочами, брокколі. В якості заправки-соняшникова олія.
День компенсує нестачу цинку, селену, омега-3-жирних кислот, пробіотиків.

4. Четвер

сніданок Обід вечеря
вівсяна каша на знежиреному молоці з ягодами. 1 склянка зеленого чаю. Бобове буритто з помідорами, цибулею. Салат з манго та дині. 1 склянка чаю. локшина з грибами з додаванням печінки тріски або яловичини. Салат з тушкованої цвітної капусти. 200 мл молока.
раціон багатий вітамінами D, а, з, омега-3-жирними кислотами, селеном, фолієвою кислотою, залізом, цинком, пробіотиками.

5. П'ятниця

сніданок Обід вечеря
висівки з родзинками, склянка знежиреного або соєвого молока. Бутерброд з пшеничного хліба з сиром. Цибульний суп. Салат із зелених яблук і винограду. Запечена червона риба. Салат з шинкованной капусти, солодкого перцю і цибулі. 1 манго. 200 мл зеленого чаю.
денний раціон багатий вітаміном D, залізом, кверцетином, селеном і омега-3-жирними кислотами.

6. Субота

сніданок Обід вечеря
омлет з грибами та шпинатом. 1 шматок пшеничного хліба і стакан молока (знежиреного). фруктовий салат з яблуками, полуницею та динею. Пшеничний крекер з сиром. Стакан зеленого чаю. запечена куряча грудка з авокадо, сиром та бобовими культурами. В якості приправи-йогуртовий або томатний соус.
продукти багаті вітамінами D, А і з, бета-глюканами, пробіотиками, омега-3-жирними кислотами, глютеном і кверцетином.

7. Неділя

сніданок Обід вечеря
вафлі з цільного зерна. Запечене яблуко з корицею. 200 мл чаю. макаронний суп з брокколі, оливками та помідорами. 1 груша з низькокалорійним сиром. 200 мл знежиреного молока. тушкована яловичина з картоплею, морквою і часником, трав'яний чай.
раціон багатий кверцетином, вітамінами (C, D), фолієвою кислотою, пробіотиками.

Висновок

Таким чином, при дотриманні банальних правил раціону, можна забезпечити надійну профілактику інфекційно-запальних захворювань, зміцнити імунітет, а також запобігти розвитку алергічних і аутоімунних патологій.