що з їжі корисно для хребта - 7 кращих продуктів

Хребет-складне анатомічне утворення, яке складається з великого числа елементів (тіла хребців, сухожилля, суглоби і т.п.) і виконує ряд найважливіших функцій в організмі (опорна, захисна, рухова).

Під впливом різних факторів робота хребетного стовпа може порушитися. Одним з таких факторів, на думку вчених, є неправильне харчування.

Для підтримки здоров'я хребта необхідно забезпечити поживними речовинами не тільки самі хребці, а й міжхребцеві диски, а також масивний зв'язковий апарат і навколишні групи м'язів.

В першу чергу хребту необхідні мікро - і макроелементи (кальцій, магній, фосфор, цинк), білки тваринного походження, мукополісахариди, а також вітаміни групи В, А, С.

Нижче ми розглянули 7 корисних продуктів, вживання яких допоможе зміцнити хребет, прискорити доставку поживних речовин в усі його відділи, поліпшити метаболізм в кістковій тканині, підвищити еластичність і пружність зв'язок, а також знизити ризик розвитку дегенеративних і деструктивних патологій.

1. Молочні продукти

Тверді сири, молоко , йогурти , сир – головні джерела кальцію для організму людини. Для заповнення добової норми макроелемента досить вжити за день 200 г сиру або 120 г сиру.

Американські дослідження довели, що прийом молока 6-7 разів на тиждень (особливо в поєднанні з сиром і йогуртом) позитивно позначається на щільності тіл хребців у чоловіків похилого віку.

Для повноцінного засвоєння кальцію і доставки його до кісток, вчені рекомендують додавати в раціон вітамін D.

молочні продукти вкрай важливі для підтримки міцності хребетного стовпа завдяки високому вмісту кальцію. З метою максимального засвоєння кальцію рекомендується додатково вживати вітамін D.

2. Жирні сорти риби

Форель, тунець, лосось, скумбрія, сардини містять велику кількість вітаміну D.

Згідно з науковими даними, вітамін D ефективний для профілактики остеопорозу.

На думку італійських вчених, вітамін D здатний підтримувати щільність кісткової тканини хребта, запобігати резорбцію, а також прискорювати регенерацію навіть при серйозних патологіях паращитовидних залоз.

Для заповнення денного дефіциту вітаміну D досить з'їдати в день не менше 50 г м'яса риби, 20 г ікри або печінки тріски. Перевагу необхідно віддавати тільки свіжій рибі, приготовленої на пару або методом запікання.

Крім того, жирна риба-одна з 11 продуктів, що зменшують запалення в суглобах .

жирна риба є цінним джерелом вітаміну D, який необхідний для підтримки функціональної та анатомічної цілісності кісткової тканини хребетного стовпа.

3. Насіння та горіхи

Особливо корисні гарбузове насіння і арахіс, так як вони містять велику кількість цинку, що сприяє засвоєнню вітаміну D і кальцію.

Зарубіжні дослідження показали, що лектин, що міститься в арахісі, покращує диференціювання клітин кісткової тканини тіл хребців, а також хряща міжхребцевих дисків.

Тому арахіс рекомендований дітям та підліткам для адекватного формування осі хребта та запобігання різним порушенням (наприклад, сколіозу).

У свою чергу, насіння гарбуза є одним із 6 продуктів, які зміцнюють кістки .

горіхи і гарбузове насіння містять багато цинку, який необхідний для формування хребетного стовпа і зміцнення кісткової тканини.

4. Часник

Часник знищує патогенні бактерії, стимулює роботу імунної системи (знижує ризик інфекційно-запально ураження спинного мозку), нормалізує метаболізм холестерину.

Регулярне вживання часнику сприяє зниженню маси тіла, що зменшує навантаження на хребет.

Дослідження, проведені в Аргентині, встановили, що використання часнику підвищує мінеральну щільність кісткової тканини хребта. Це сприяє захисту хребетного стовпа від випадкових травм і переломів.

таким чином, часник – універсальний продукт для підтримки здоров'я хребта. Ефекти реалізуються за рахунок безлічі різних механізмів.

5. Зелені овочі

Будь – які зелені овочі-важливе джерело вітаміну З, Який стимулює ріст кісткової тканини в організмі людини, знижує ризик розвитку остеопорозу.

Американські вчені також виявили, що зелені рослини мають значну антиоксидантну дію, яка захищає опорно-рухову систему від будь-яких обмінних або токсичних пошкоджень.

Овочі містять значну кількість вітаміну K і кальцію – важливого мінералу для підтримки цілісності хребців. Найбільша кількість відзначається в брокколі і цибулі.

Згідно з дослідженнями, регулярне використання цибулі в харчовому раціоні знижує ризик розвитку остеопорозу на 20%.

Брокколі, на думку китайських дослідників , пригнічує будь-які запальні (в тому числі аутоімунні) зміни в суглобах. А в хребетному стовпі, як відомо, розташовується безліч суглобових комплексів, за допомогою яких забезпечується зчленування хребців між собою і з черепом.

зелена цибуля і брокколі допомагають кальцію краще засвоюватися, знижують ризик розвитку переломів і запальних процесів з боку суглобового апарату.

6. Морква

Морква має виражені протизапальні та антиоксидантні властивості, нормалізує мікроциркуляцію в кістковій тканині, знижує ризик маніфестації аутоімунних патологій.

Морква є важливим джерелом вітаміну Е. згідно з дослідженнями , вітамін E відповідає за регенерацію кісткової тканини.

Морква допоможе зберегти високу мінеральну щільність хребців (за рахунок активації регенераторних процесів), знизити ризик грижі міжхребцевих дисків і остеохондрозу.

включення моркви в раціон дозволяє знизити ризик розвитку захворювань кістково-м'язової системи.

7. Наваристі м'ясні бульйони

Рекомендується частіше вживати відвари з м'ясних продуктів, що містять, крім власне м'яса, кістки, сухожилля і шкіру.

Подібні страви багаті гіалуроновою кислотою, яка, після всмоктування в шлунково-кишковому тракті, розпадається на безліч білкових метаболітів, що надходять до зв'язок, сухожиль і суглобів. Гіалуронова кислота необхідна для відновлення хрящової тканини хребта.

Гіалуронова кислота, згідно з науковими даними , підвищує вміст колагену III типу в зв'язках, які зазнали пошкодження. Вона значно підвищує репараційні можливості і стимулює ангіогенез, забезпечуючи доставку кисню та інших поживних речовин.

Наваристі бульйони-один з 7 продуктів, корисних для зв'язок людини .

наваристі м'ясні бульйони з субпродуктами допомагають регенерації суглобів, зв'язок, сухожиль. Вони обов'язково повинні бути присутніми в раціоні у осіб, які страждають деформуючими захворюваннями хребетного стовпа.

Чого слід уникати

Існує перелік продуктів, які можуть бути шкідливі для хребта. Розглянемо деякі з них:

  1. Сіль. сіль має пряму остеотоксичну дію, пригнічує транспортування кальцію. В результаті підвищується ризик розвитку остеопорозу. Вкрай багато натрію хлориду в консервах, напівфабрикатах і сирах.
  2. Алкогольні напої. регулярне вживання спиртної продукції у високих дозах пригнічує зв'язування іонів кальцію з транспортними білками крові, в результаті знижується доставка макроелемента до кісток. Також алкоголь шкодить суглобам і хрящам .
  3. Кава. Один з найпоширеніших напоїв порушує процеси засвоєння кальцію в організмі, що знижує мінеральну щільність кісток.
  4. Будь-які консерванти, підсолоджувачі, харчові добавки. механізми негативної дії надзвичайно великі та неспецифічні. Вони можуть пригнічувати утворення остеобластів, перешкоджати доставці кальцію і цинку до кісток, сприяти розвитку захворювань онкологічного профілю.

Висновок

Таким чином, корекція харчування сприятливо відбитися на стані хребетного стовпа і всіх його складових елементах. Вживання корисних продуктів, багатих цінними вітамінами, макро - і мікроелементами, забезпечує нормальний розвиток і підтримання анатомічної цілісності хребта.