харчування для зміцнення зв'язок і сухожиль-7 корисних продуктів на думку вчених

Зв'язки і сухожилля – вкрай важливі елементи опорно-рухової системи людини, що скріплює кістки між собою.

Під впливом різних причин (неправильне харчування, травми і спадкові захворювання, важкі соматичні патології з боку інших органів) функціональний стан сполучних тканин порушується, що може привести не тільки до зміни якості життя, а й інвалідності.

Існує багато поживних речовин, необхідних для підтримки адекватної роботи опорно-рухової системи і прискорення регенерації пошкодженої сполучної тканини (в сухожиллях і зв'язках).

Нижче розглянуто 7 продуктів харчування, які корисні для зміцнення зв'язок і сухожиль. Рекомендується включити їх в щоденну дієту при наявності захворювань опорно-рухового апарату або схильності до них, а також в період активних фізичних навантажень.

1. Молочні продукти

Молоко - цінне джерело кальцію, триптофану та інших амінокислот для організму людини.

Кальцій забезпечує повноцінну нервово-м'язову передачу, підтримує тонус і забезпечує скорочення мускулатури, що сприятливо позначається на стані зв'язок.

Триптофан підвищує швидкість синтезу тканин зв'язкового і сухожильного комплексів, сприяє засвоєнню необхідних амінокислот, що надійшли в організм з їжею. доведено , що зниження вмісту триптофану в їжі, негативно позначається на роботі опорно-рухового апарату.

Крім того, молочні продукти покращують імунітет .

за рахунок вмісту кальцію і триптофану, молочні продукти корисні для скелетної мускулатури, кісток і зв'язок.

2. Наваристі м'ясні бульйони

Відвари з м'ясних продуктів, які містять в якості вихідної сировини не тільки м'ясо, але кістки, сухожилля і шкіру, багаті гіалуроновою кислотою. Особливо цінними є гребені півнів і курей, курячі Лапи.

Гіалуронова кислота всмоктується в кишечнику, розпадається на окремі білкові метаболіти, які потім надходять до зв'язок, сухожиль і суглобів. Вони необхідні для відновлення пошкоджених тканин.

В Університеті Каліфорнії виявили, що гіалуронова кислота сприяє підвищенню вмісту колагену III типу в пошкоджених зв'язках, що значно покращує репарацію і підсилює утворення судин для живлення і постачання їх киснем. Також відзначено зниження інтенсивності запальних процесів.

рекомендується додавати в раціон наваристі м'ясні бульйони з включенням субпродуктів для підтримки цілісності і швидкого відновлення зв'язок і сухожиль при розриві або розтягуванні.

3. Горіх

Горіхи містять колосальну кількість вітаміну Е.

Один з експериментів на щурах показав, що дефіцит вітаміну Е в харчовому раціоні протягом 5 місяців призводить до деформації хребта (кіфосколіозу), обумовленого слабкістю зв'язкового апарату.

Найбільш багаті вітаміном E арахіс і мигдаль.

горіхи – цінне природне джерело вітаміну Е, який вкрай необхідний для підтримки тонусу зв'язкового апарату.

4. Болгарський перець

Болгарський перець містить значну кількість вітаміну C і колагену.

За даними зарубіжних досліджень, вживання декількох перців в тиждень призводить до підвищення вмісту колагену в зв'язках і сухожиллях, підвищує доставку і правильну утилізацію білкових елементів.

додавання перцю в дієту може добре позначитися на профілактиці травм і відновленні пошкоджених тканин.

5. Жирні сорти риби

Морепродукти містять велику кількість цінної амінокислоти – триптофану. Дана речовина є одним з головних будівельних елементів для кісткової тканини, сухожиль, зв'язок і шкіри.

Амінокислота не тільки підвищує швидкість відновлення тканин, але і сприяє нормалізації настрою (при депресивних розладах), надає привабливий естетичний вигляд шкірних покривів.

Наукові досліди демонструють, що дефіцит триптофану може призвести до значних уражень. Відзначається виражене викривлення хребетного стовпа (через втрату функціональної активності зв'язкового апарату). Також недолік триптофану підвищує вміст кальцію, магнію і натрію в організмі, приводячи до поліорганних порушень.

Крім того, жирна риба-одна з 11 продуктів, найбільш корисних для суглобів .

рекомендується частіше використовувати жирні сорти риба (мінімум 2 рази на тиждень) для підтримки здоров'я зв'язок.

6. Курячі яйця

Курячі яйця містять великий спектр вітамінів (D, з, Е, B), макро - і мікроелементів, незамінних амінокислот, які є будівельним матеріалом для клітин організму.

Яйця містять значну кількість колагену, який розщеплюється до цінних амінокислот (пролін, лізин, гліцин) і використовується зв'язками, хрящами та м'язами.

Згідно з дослідженнями , при нестачі колагену, що надходить з їжею, спостерігається зниження щільності кісткової тканини, пригнічення тонусу мускулатури, а також втрата еластичності зв'язок і сухожиль.

Для підвищення засвоєння колагену з яєць слід додатково вживати продукти, багаті вітаміном з (болгарський перець, цитрусові, полуниця, ананас).

куряче яйце є цінним джерелом амінокислот і вітамінів, необхідних для підтримки анатомічної та функціональної цілісності опорно – рухового апарату.

7. Червоний виноград

Виноград володіє великим набором властивостей: уповільнює старіння, перешкоджає формуванню атеросклеротичних накладень на стінках великих судин , пригнічує злоякісну проліферацію клітин.

Виноград, за даними наукових досліджень , перешкоджають розвитку аутоімунних і запальних захворювань з боку опорно-рухової системи, запобігає фіброз сухожиль тих груп м'язів, які з різних причин не змозі працювати повинні чином.

Відзначено також поліпшення метаболічних процесів в сполучної тканини зв'язок і сухожиль.

Виноград – незамінний продукт для людей, які ведуть малорухливий спосіб життя або мають серйозні патології опорно-рухового апарату.

Інші продукти

Також, на думку вчених , рекомендується включати в раціон речовини, багаті магнієм, цинком, селеном, вітамінами (B, D, F), йодом, залізом, міддю і кальцієм. Всі описані речовини вкрай важливі для» будівництва " сполучної тканини.

Для заповнення нестачі цих речовин відмінно підійдуть:

  • Бобові культури (Квасоля, горох);
  • Темний шоколад (важливе джерело магнію);
  • Тверді сири.

Чого слід уникати

Існує чимало продуктів харчування, які негативно впливають на стан зв'язок і сухожиль. Найбільш шкідливими вважаються:

  1. Солодощі. найбільш небезпечні цукор, торти, тістечка і здобна випічка. Вони сприяють відкладенню жирових клітин в м'язовій тканині, розвитку дистрофічних змін, що провокує деградацію сполучної тканини.
  2. Жири. пригнічують засвоєння кальцію міоцитами і клітинами сполучної тканини. В результаті кальцій починає активно виводитися з кісток, викликаючи остеопороз. Слід відмовитися від тваринного сала, а також тривалої обсмажування їжі на маслі.
  3. Вівсяна каша. Завдяки наявності в складі фітіновой кислоти, вівсянка викликає порушення всмоктування кальцію, що негативно позначається на всьому опорно-руховому апараті.

Висновок

Таким чином, навіть незважаючи на незначну кількість проведених досліджень, можна зробити висновок, що корекція дієти позитивно позначається на функціональної та анатомічної цілісності зв'язок і сухожиль, а також всієї опорно-рухової системи в цілому.