10 корисних властивостей грейпфрута для здоров'я, підтверджених науково

Грейпфрут – це тропічний фрукт, який є гібридом помело та апельсина. Він є хорошим джерелом вітаміну C, ряду антиоксидантів та інших цінних речовин.

За даними вчених, грейпфрут може принести відчутну користь нашому організму. Він здатний знизити артеріальний тиск, рівень глюкози і холестерину в крові, а також запобігти розвитку сечокам'яної хвороби.  Крім того, цитрус сприяє зниженню маси тіла, а також широко використовується в косметології.

Чим він корисний - 10 фактів

Нижче розглянуто 10 достоїнств грейпфрута, які роблять його корисним для здоров'я людини.

1. Зміст цінних речовин

Грейпфрут відрізняється низькою калорійністю (близько 22 калорій на 100 грам продукту), але високою поживною цінністю – містить понад 15 життєво необхідних вітамінів і мінералів.

1 фрукт середнього розміру (близько 230 грам) містить наступні речовини:

  • Вуглеводи – 13 грам;
  • Білки-близько 1 грама;
  • Харчові волокна – 2 грами;
  • Вітамін C-64% від добової потреби;
  • Вітамін А – 28% від добової потреби;
  • Тіамін-4% від добової потреби;
  • Фолієва кислота-4% від добової потреби;
  • Магній-3% від добової потреби;
  • Калій-5% від добової потреби.

Також грейпфрут містить безліч антиоксидантних рослинних сполук, які потрібні для злагодженої роботи всього організму (особливо, серцево-судинної системи).

Грейпфрут – це низькокалорійний фрукт, який містить багато вітамінів, мінералів та антиоксидантів.

2. Зміцнення імунітету

Регулярне вживання грейпфрута корисно для імунної системи . Головну роль виконує вітамін З-він має антиоксидантні властивості і захищає клітини організму від різних пошкоджень, що викликаються бактеріями і вірусними агентами.

Швейцарські вчені доведено , що аскорбінова кислота здатна зменшити ризик розвитку інфекційно-запальних захворювань, а також поліпшити їх перебіг. Даний вітамін має здатність стимулювати зростання і дозрівання клітин білого паростка крові.

Також Встановлено , що вітамін C зменшує ймовірність захворюваності в період стресових фізичних або температурних перевантажень.

Не менш важлива роль відводиться вітаміну А.він прискорює проліферацію лімфоцитів, уповільнює апоптоз клітин імунної системи і прискорює регенерацію слизових оболонок, які першими стикаються із зовнішніми інфекційними агентами.

Грейпфрут комплексно впливає на імунну систему, знижує ризик розвитку інфекційних захворювань і підвищує імунітет в цілому.

3. Грейпфрут допоможе при схудненні

Даний вид цитрусових часто включається в різні дієти, розроблені з метою підтримки або зниження маси тіла. Позитивні ефекти реалізуються за рахунок наступних механізмів:

  1. Пригнічення апетиту. у плодах міститься значний обсяг корисної клітковини , яка уповільнює швидкість спорожнення шлунка, викликає його механічне переповнення. Це викликає відчуття ситості, в результаті чого протягом декількох наступних годин споживання їжі знижується.
  2. Низька енергетична цінність. Грейпфрут містить в собі багато води і клітковини, але мало калорій. Систематичне вживання низькокалорійної їжі-одна зі стратегій зниження ваги.
  3. Антиоксидантний ефект. завдяки високому вмісту вітаміну З, даний фрукт нормалізує обмін речовин на рівні адипоцитів, прискорює їх руйнування в ході окислювальних процесів, уповільнює інтенсивність формування депо жирової тканини.

Американські вчені виявлено , що регулярне вживання грейпфрута дозволяє схуднути в середньому на 1,6 кг за 3 місяці.

Грейпфрут має доведену здатність знижувати масу тіла. Рекомендується вживати фрукт з метою корекції або підтримки ваги в межах нормативних значень.

4. Запобігання цукрового діабету II типу

Наростаюча резистентність до інсуліну – одна з основних причин формування цукрового діабету II типу – вкрай поширеного і небезпечного своїми ускладненнями захворювання.

Закордонні дослідження продемонстрували , що фрукт здатний підвищувати чутливість клітин периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, це призводить до зменшення концентрації глюкози в крові і прискоренню її утилізації клітинами.

Встановлено, що регулярне вживання фруктів (зокрема, грейпфрута) пов'язано з більш рідкісною зустрічаністю цукрового діабету II типу та інших розладів глікемічного фону (гіперглікемія натще, порушення толерантності до глюкози).

Грейпфрут знижує ймовірність розвитку цукрового діабету II типу за рахунок підвищення чутливості периферичних тканин до інсуліну.

5. Поліпшення здоров'я серця і судин

Фахівці з США доведено , що регулярне вживання грейпфрута сприяє зниження загального холестерину за рахунок зменшення концентрації атерогенних фракцій – ліпопротеїнів з низькою питомою вагою і триацилгліцеридів.

Подібна особливість запобігає формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвиток таких захворювань, як ішемічна хвороба серця і інфаркт міокарда.

Також грейпфрут містить достатній обсяг калію, необхідного для злагодженого скорочення кардіоміоцитів і здійснення адекватної провідності.

Відзначається і позитивний вплив на артеріальний тиск – грейпфрут має вазодилітуючий ефект і здатний знижувати систолічний і діастолічний артеріальний тиск, що може використовуватися для профілактики і комплексного (спільно з медичними препаратами) лікування гіпертонічної хвороби.

Грейпфрут запобігає розвитку найнебезпечніших серцево-судинних захворювань, впливаючи на провідні ланки їх патогенезу.

6. Антиоксидантний ефект

Грейпфрут – це джерело найцінніших антиоксидантних речовин. Вони пригнічують вільнорадикальні механізми, уповільнюють апоптоз клітин – процес природної запрограмованої загибелі.

Грейпфрут містить:

  1. Вітамін С. покращує роботу ендотеліальних клітин судин, уповільнює старіння, запобігає розвитку злоякісних новоутворень.
  2. Бета-каротин. трансформується в організмі в вітамін А, який важливий для профілактики хронічних захворювань серцево-судинної системи і підтримки здоров'я офтальмологічного апарату.
  3. Лікопін. ефективний з метою профілактики раку.
  4. Флавоноїди. сприяють зниженню артеріального тиску, а також концентрації холестерину і глюкози в плазмі крові.
Грейпфрут багатий антиоксидантами, які покращують стан здоров'я в цілому і знижують ризик розвитку деяких вкрай небезпечних патологій.

7. Профілактика сечокам'яної хвороби

Найпоширеніший тип конкрементів в просвіті сечовивідних шляхів (чашечно-мискова система, сечоводи, сечовий міхур) – це оксалати кальцію.

Лимонна кислота, що міститься в м'якоті грейпфрута, зв'язується з кальцієм і виводить його з організму, запобігаючи утворенню каменів. До такого висновку прийшли італійські вчені.

Як стверджують американські вчені, лимонна кислота також підвищує кислотність і обсяг добової сечі, що є додатковим методом профілактики сечокам'яної хвороби.

лимонна кислота, наявна в грейпфруті, забезпечує профілактику розвитку сечокам'яної хвороби.

8. Насичення організму водою

Грейпфрут на 88% складається з води. Вживання даного виду фруктів дозволяє насичувати організм додатковою рідиною, що особливо важливо в період активних фізичних навантажень або при знаходженні в жарких кліматичних умовах.

Допускається навіть заміна прийому звичайної води вживанням грейпфрута, так як він володіє низькою енергетичною цінністю і володіє низьким глікемічним індексом.

вживання грейпфрута – один із способів наситити організм рідиною.

9. Профілактика інсульту

Цитрус містить великий обсяг флавоноїдів – речовин, здатних знизити ймовірність розвитку ішемічного або геморагічного інсульту, а також зменшити ступінь руйнування тканин мозку, якщо дана патологія вже розвинулася.

Закордонні дослідження виявлено , що ризик маніфестації інсульту, при регулярному вживанні грейпфрута, на 19% нижче.

Грейпфрут запобігає розвитку інсульту і покращує його перебіг.

10. Протиракова дія

Той цитрус багатий вітаміном з та іншими антиоксидантними речовинами, що володіють вираженою протипухлинною активністю.

Доведено, що грейпфрут знижує у чоловіків ризик розвитку раку передміхурової залози.

Також відзначається ефективність з метою профілактики злоякісного переродження епітеліальних клітин товстого кишечника і шкіри.

Фрукт захищає шкірні покриви від небезпечного сонячного ультрафіолетового випромінювання і запобігає появі меланоми.

Цитрус сприяє профілактиці деяких видів злоякісних пухлин.

Безпека та протипоказання

Незважаючи на всю користь, в окремих випадках, грейпфрут може завдати значної шкоди організму людини. До основних протипоказань відносять:

  1. Прийом окремих лікарських препаратів. вживання грейпфрута спільно з імунодепресантами, блокаторами кальцієвих каналів, статинами може привести до підвищення біологічної доступності медичних препаратів і розвитку побічних ефектів.
  2. Карієс. Грейпфрут, як і будь-який інший цитрус, здатний руйнувати зубну емаль і посилювати перебіг каріозного процесу. Для зменшення негативно ефекту рекомендується вживати грейпфрутовий сік і через трубочку.
  3. Запальні захворювання ротової порожнини і кишечника. до цієї групи належать: стоматит, гастрит, дуоденіт, ентерит, коліт. Грейпфрут викликає подразнення слизових оболонок, що ускладнює запальне ураження.

З особливою обережністю слід ставитися до вживання грейпфрута жінкам під час вагітності. Рекомендується вводити фрукт в раціон поступово, починаючи з декількох столових ложок м'якоті.

Максимальна добова доза – половина плоду. Нехтування цим правилом пов'язано з високим ризиком розвитку алергічних або аутоімунних захворювань у дитини після народження.

Проте, в складі цього цитруса міститься багато корисних речовин, необхідних для росту і розвитку плода, а також для забезпечення нормального протікання вагітності. При дотриманні норми і відсутності алергічних реакцій, вживати фрукт можна.

при вживанні грейпфрута слід враховувати наявність протипоказань і ймовірність розвитку ускладнень.

Відповіді на часті запитання

Нижче розглянуті окремі аспекти прийому фрукта, які важливо враховувати:

  1. В який час дня його краще їсти? вживання грейпфрута ввечері, і особливо на ніч, викликає перевантаження травного апарату (зважаючи на високий вміст клітковини) і порушення сну. Рекомендується з'їдати цитрус не пізніше, ніж за 2-3 години перед сном. Грейпфрут також не слід приймати вранці натщесерце, оскільки це загрожує ураженням слизових оболонок і загостренням хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.
  2. Який цитрус вважається найкориснішим? незважаючи на всі позитивні властивості грейпфрута, помело або лимона, саме апельсин вважається найбільш корисним фруктом зважаючи найвищого вмісту вітаміну З і антиоксидантних речовин.
  3. Чи корисний грейпфрутовий сік і фреш? так! Однак необхідно враховувати, що сік буде лише джерелом вітамінів. У ньому практично відсутні харчові волокна додатковий мінус – значний рівень глюкози і підвищена калорійність.
  4. Застосування неїстівних частин. шкірка і цедра грейпфрута також мають лікувальні властивості: пригнічення депресії, поліпшення травлення , підвищення імунітету в цілому. Іноді також застосовуються для полегшення респіраторних захворювань ( у вигляді настоїв і відварів). А ось плівки цитруса краще не вживати.
  5. Застосування ефірного масла. ефірна олія грейпфрута відрізняється найвищим відсотковим вмістом вітамінів і антиоксидантів, має антибактеріальну, протизапальну і спазмолітичну ефектом. Використовується для полегшення захворювань печінки і жовчного міхура, зниження артеріального тиску. Також широко застосовується в косметології для поліпшення стану волосся і нігтів.

Висновок

  1. Грейпфрут містить велику кількість вітамінів, макро -, мікроелементів і антиоксидантів.
  2. Він корисний для здоров'я серцево-судинної, ендокринної, сечовидільної, імунної систем.
  3. На тлі регулярного вживання фрукта відзначається поліпшення стану шкірних покривів, зниження маси тіла, зменшується ризик розвитку злоякісних новоутворень.
  4. Важливо відзначити, що у цитруса є певний перелік протипоказань, які необхідно враховувати.