Чим корисний апельсин для здоров'я-8 доведених фактів

Апельсини є одними з найпопулярніших фруктів у світі. Вони містять багато флавоноїдів, вітамінів (особливо вітаміну C) та мінеральних компонентів.

Апельсини корисні для людини, що підтверджують багато досліджень. На тлі їх регулярного вживання поліпшується стан серцево-судинної, ендокринної, сечовидільної систем, зменшується ризик розвитку анемії і раку товстої кишки, а також спостерігається тенденція до зниження маси тіла.

8 доведених властивостей

Нижче розглянуті 8 головних фактів про користь апельсинів для здоров'я, які мають наукове обгрунтування.

1. Багатий склад

Один маленький апельсин важить близько 100 грам і містить 47 калорій. У ньому містяться наступні речовини:

  • Вода-87 грам;
  • Білки-близько 1 грама;
  • Вуглеводи – 11,8 грам;
  • Харчові волокна – 2,4 грама;
  • Жири-0,1 грама.

Апельсини багаті простими цукрами (глюкоза, сахароза і фруктоза), проте мають досить низький глікемічний індекс – від 31 до 51. Це пов'язано з високим вмістом клітковини і поліфенолів, які уповільнюють всмоктування вуглеводів з просвіту травного тракту.

За даними французьких вчених, продукти з низьким глікемічним індексом корисні для людини. Апельсини можуть бути включені в раціон осіб, які страждають на цукровий діабет.

Один апельсин середнього розміру забезпечує до 10% від добової потреби в клітковині . Харчові волокна представлені, в основному, лігніном, целюлозою, пектином і геміцелюлозою.

Відомо, що клітковина корисна для організму , оскільки сприяє підтримці адекватного складу мікрофлори (спостерігається підвищення чисельності корисних мікроорганізмів і пригнічення росту і розвитку патогенних представників), поліпшення перетравлення і всмоктування поживних речовин.

Апельсини містять багато вітамінів і мікроелементів, зокрема:

  1. Вітамін С. Всього один великий фрукт повністю забезпечує денну потребу організму в даній речовині.
  2. Тіамін або вітамін В1.
  3. Фолієва кислота.
  4. Калій. достатнє вживання калію сприяє зниженню артеріального тиску і підтримці роботи серцево-судинної системи в цілому.

У цитрусах також є маса антиоксидантних речовин (феноли, каротиноїди). доведено , що фенольні сполуки сприяють підвищенню еластичності стінок судин і зниження артеріального тиску.

Каратиноїди (бета-криптоксантин, лікопен) особливо корисні для підтримки роботи ендокринної системи (регулюють рівень глюкози в крові).

таким чином, апельсини є багатим джерелом вітаміну C, клітковини, калію, а також деяких інших сполук, корисних для організму.

2. Поліпшення здоров'я серцево-судинної системи

Різні захворювання серця і судин є провідною причиною смерті в багатьох країнах. Апельсини надають комплексний вплив на серцево-судинну систему, запобігаючи безліч патологій.

Доведено, що апельсини, зважаючи на вміст гесперидину, знижують систолічний і діастолічний артеріальний тиск. Вони можуть використовуватися з метою профілактики ранньої маніфестації гіпертонічної хвороби, а також для лікування даної патології спільно з медикаментозними препаратами.

Встановлено, що апельсини, при вживанні протягом 4 тижнів, знижують рівень загального холестерину і його окремих атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ТАГ), підвищують рівень «корисного» (ЛПВЩ) холестеролу. Описане властивість запобігає розвитку ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, а так само інсульту.

регулярне вживання апельсинів сприяє профілактиці ряду небезпечних захворювань кардіологічного профілю.

3. Запобігання сечокам'яної хвороби

Апельсини – відмінне джерело лимонної кислоти і цитратів, які попереджають утворення каменів в просвіті сечовивідних шляхів (чашечно-мискова система нирок, сечоводи, сечовий міхур).

Американські фахівці рекомендують вживати апельсиновий сік з метою профілактики сечокам'яної хвороби.

Апельсини багаті лимонною кислотою і цитратами, які знижують ризик розвитку сечокам'яної хвороби.

4. Профілактика анемії

Анемія – це серйозне захворювання, при якому в крові знижується концентрація еритроцитів і (або) гемоглобіну.

Найчастіше зустрічаються залізодефіцитні анемії, обумовлені хронічними крововтратами (менструації, злоякісні новоутворення в просвіті шлунково-кишкового тракту, хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт і т.п.) або недостатнім вживанням продуктів, багатих залізом (м'ясо).

За інформацією французьких дослідників, вітамін З, що міститься в цитрусах, значно підвищує біологічну доступність заліза, що надійшов з їжею. Концентрація макроелемента в крові підвищується приблизно на 10% на тлі систематичного вживання.

Ряд антиоксидантних речовин, що містяться в апельсинах, також забезпечує профілактику апластичних анемій.

Апельсини запобігають розвитку залізодефіцитних та апластичних анемій.

5. Допомога в схудненні

Доведено, що вітамін З, наявний у складі апельсинів, ініціює окислювальні процеси на рівні адипоцитів, попереджає утворення нової жирової тканини. Ефект найбільш виражений щодо абдомінального жиру.

Також апельсини пригнічують хронічне запалення і нормалізують обмін речовин в цілому, що також сприятливо позначається на обсязі жирових депо в організмі.

Клітковина в складі цитруса викликає швидке наповнення шлунка і тимчасову «перевантаження» травної системи, що знижує відчуття голоду і призводить до більш низького споживання калорій протягом декількох годин після поїдання фрукта. Все це в комплексі сприяє схудненню при регулярному прийомі апельсинів.

Апельсини, за рахунок безлічі різних механізмів, сприяють зниженню маси тіла і особливо корисні для осіб, які страждають ожирінням.

6. Поліпшення стану шкіри

Значний набір органічних кислот, флавоноїдів та інших поживних речовин викликає зволоження шкірних покривів, підвищення еластичності, попереджає раннє утворення зморшок. До такого висновку прийшли вчені з Кореї.

Примітно, що апельсини додатково захищають шкіру від шкідливого ультрафіолетового сонячного випромінювання і знижують ймовірність розвитку меланоми – грізного злоякісного новоутворення.

вживання апельсинів пов'язане з безліччю переваг для шкіри: зволоження, підвищення еластичності, захист від сонячного випромінювання.

7. Зниження ймовірності розвитку раку товстої кишки

Харчові волокна (гесперидин і флаваноновий глікозид) містяться в плодах, попереджають злоякісне переродження епітеліальних клітин товстого кишечника.

Експерименти американських вчених встановлено , що у щурів, які регулярно вживають апельсиновий сік, ризик розвитку раку товстого кишечника знижується на 22%.

Додаткова перевага цитрусових – прискорення моторики травного тракту через високий вміст клітковини. Затримка калових мас є одним з провокуючих чинників появи ракової пухлини.

Апельсини (особливо сік) знижують ризик розвитку раку товстої кишки на 22%.

8. Підвищення імунітету

Отримання достатньої кількості вітаміну C сприяє зміцнення імунітету і підвищенню стійкості організму до різних зовнішніх інфекційних агентів (віруси, бактерії, найпростіші і гриби).

Доведено, що на тлі вживання апельсинів підвищується активність Т-кілерів, прискорюється проліферація лімфоцитарного паростка крові.

Апельсини також ефективні при вже наявної інфекції в організмі. Вони знижують вираженість клінічних проявів інфекцій респіраторного тракту.

рекомендується включати апельсини в раціон з метою поліпшення імунітету в цілому і профілактики інфекційних захворювань.

Можлива шкода і протипоказання

Апельсини-вкрай корисний вид фруктів, проте на тлі вживання можливий розвиток ряду небажаних ефектів:

  1. Алергічні реакції. алергія на цитрусові зустрічається досить часто і зазвичай має тенденцію до важкого перебігу. При наявності підвищеної чутливості на будь-який продукт роду Цитрус слід відмовитися від апельсинів.
  2. Диспепсичні розлади. Апельсини дратують слизові оболонки ротової порожнини і травної тракту, отже, заборонені при будь-яких активних запальних патологіях даних відділів (стоматит, гастрит, ентерит і т.п.). При хронічних захворюваннях в стадії ремісії вони дозволені.
  3. Руйнування зубної емалі. не рекомендується включати апельсини в раціон при наявності каріозного ураження зубів. Допускається прийом соку через трубочку.
  4. Порушення моторної діяльності кишечника. даний розлад спостерігається тільки при вживанні великих обсягів фрукта (більше 5-6 плодів на добу) і проявляється діареєю, спастичними болями в животі, підвищеним газоутворенням.

Особливості прийому при вагітності

Особлива увага приділяється вживанню апельсинів під час вагітності. Вони містять колосальну кількість цінних для плоду, що розвивається поживних речовин, отже, дозволені до вживання.

Однак вводити їх в раціон вагітній жінці слід поступово. Максимальна добова доза - 1-2 плода в день (нехтування цим правилом загрожує високим ризиком розвитку алергічних або аутоімунних захворювань у дитини після народження).

Апельсинам властива наявність протипоказань і побічних реакцій. Слід грамотно підходити до включення фруктів в раціон.

Відповіді на запитання

Нижче розглянуті найпоширеніші і спірні питання щодо вживання апельсинів:

  1. Скільки штук можна їсти на день? враховуючи високий вміст вітаміну C, рекомендується вживати не більше 1-2 апельсинів на добу дорослим і 0,5-1 – дітям.
  2. Який сорт найкращий? найціннішими вважаються червоні апельсини Моро. Вони містять максимальну кількість вітамінів, мінеральних речовин і антиоксидантів.
  3. Найкращий час прийому. так як апельсини викликають подразнення слизових оболонок травного апарату, то їх не слід приймати вранці натщесерце, інакше можливий розвиток гастриту та інших запальних захворювань травного апарату. Також не рекомендується вживати апельсини ввечері перед сном, це викликає перевантаження травної системи і порушує нормальний перебіг сну. Дієтологи радять приймати фрукт за 2-3 години до відходу до сну.
  4. Що корисніше: апельсин, мандарин або грейпфрут? Апельсин відрізняється найвищим вмістом вітаміну З і інших біологічно активних речовин, отже, може вважатися найкориснішим.
  5. Чи корисний сік (фреш)? в апельсиновому соку є значно менший обсяг клітковини, а вміст цукру вище в 2 рази. Рекомендується віддавати перевагу цілісному апельсину (з м'якоттю).
  6. Застосування кірок і цедри. апельсинова кірка багата клітковиною, вітамінами, макро - і мікроелементами. Шкірка широко застосовується в кулінарії (приготування варення або конфітюрів) і народній медицині (лікування респіраторних інфекцій, безсоння і депресії). З них можна приготувати чай або відвар.
  7. Застосування кісточок. вміст антиоксидантних компонентів в кісточках приблизно в 1,5-2 рази вище, ніж в м'якоті апельсина. Вони можуть вживатися в цілісному вигляді або молотом. При другому варіанті підвищується біологічна доступність корисних речовин. Зазвичай використовуються для зниження маси тіла, корекції дисліпідемії і артеріального тиску.
  8. Властивості ефірного масла. апельсинова ефірна олія має протизапальну, бактерицидну та загальнотонізуючу дію. Може використовуватися для лікування запальних уражень ясен, для підвищення естетичних властивостей шкірних покривів.

Висновок

  1. Таким чином, апельсини мають багато доведених позитивних властивостей.
  2. Один плід забезпечує практично повну добову потребу у вітаміні С.
  3. На тлі регулярного вживання спостерігається зниження маси тіла, профілактика злоякісних новоутворень товстого кишечника, поліпшення травлення, підтримання здоров'я серцево-судинної і сечовидільної систем.
  4. Особлива роль відводиться використанню плодів апельсинового дерева в косметологічних цілях (зволоження шкіри, запобігання зморшок).
  5. При вживанні важливо враховувати наявність протипоказань і можливість розвитку побічних ефектів.