8 корисних властивостей кольрабі для здоров'я, а також протипоказання

Капуста кольрабі-найближчий родич білокачанної капусти . Вона володіє соковитою м'якоттю і солодким смаком, а також містить багато вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Особливо цінується за високий вміст калію і вітаміну C (за його змістом кольрабі перевершує Цитрусові фрукти).

За даними вчених, вживання кольрабі приносить відчутну користь здоров'ю людини. Вона здатна знижувати ймовірність розвитку найпоширеніших захворювань з боку серця і судин, ендокринної та травної систем. При цьому рослина практично не має протипоказань.

Чим вона корисна-8 фактів

Нижче розглянуті 8 головних корисних властивостей кольрабі, що мають доказову базу.

1. Є джерелом цінних речовин

Кольрабі – низькокалорійний овоч (27 калорій на 100 грам) з високим вмістом клітковини та води (3,6 г та 91 г на 100 грам).

У складі доступні наступні цінні речовини (на 100 грам рослини):

назва компонента відсоток рекомендованої добової потреби
Вітамін С 103 %
Вітамін Е 2 %
Вітамін В1 3 %
Вітамін В6 8 %
фолієва кислота 4 %
калій 10 %
кальцій 3 %
магній 5 %

Також кольрабі містить ряд антиоксидантів, що перешкоджають появі захворювань онкологічного, кардіологічного та ендокринного профілю.

кольрабі містить багато антиоксидантів, вітамінів і мінералів, які важливі для організму людини.

2. Зміцнення кісток

Капуста кольрабі багата калієм, а також кальцієм, залізом і магнієм, які вкрай важливі для здоров'я кісток .

Калій відповідає за синтез остеокальцину – основного структурного білка кісткової тканини, що підтримує міцність і цілісність кісток. За інформацією вчених, дефіцит калію пов'язаний з раннім розвитком остеопорозу (зниженням щільності кісткової тканини) і високим ризиком переломів кісток.

Особливо кольрабі важлива для осіб старших вікових груп і жінок після менопаузи, коли спостерігається вікове зниження мінеральної щільності кісток через гормональної перебудови.

включення капусти кольрабі в раціон дозволяє зміцнити кістки і запобігти переломи.

3. Поліпшення здоров'я травної системи

Кольрабі-цінний джерело клітковини .

Доведено , що клітковина покращує моторну функцію мускулатури шлунково-кишкового тракту, перешкоджаючи появі запорів, підвищеного газоутворення і активізації процесів гниття.

Особлива роль відводиться клітковині за її здатність регулювати склад мікрофлори кишечника. На тлі адекватного надходження харчових волокон знижується чисельність патогенних і умовно-патогенних бактерій, активується зростання корисних мікроорганізмів.

Збалансований мікробіоценоз сприятливо відбивається на всіх ферментативних процесах в просвіті травної трубки, а також на роботі імунної системи в цілому.

кольрабі ефективно усуває запори і сприяє нормалізації мікрофлори кишечника.

4. Пригнічення хронічного запалення

Хронічне запалення – це складний фізіологічний процес, за рахунок якого організм підтримує метаболізм, забезпечує регенерацію пошкоджених тканин і захист від зовнішніх чужорідних агентів.

Однак, як стверджують вчені, саме хронічне запалення підвищує ризик раннього розвитку захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем.

Всі рослини сімейства хрестоцвіті (включаючи кольрабі) мають в складі антиоксидантні речовини (кемпферол і сульфорафан), які сприяють пригніченню хронічного запалення, що підтверджують японські вчені.

Експерти з США демонструють , що на тлі регулярного вживання капусти знижується концентрація в крові основних маркерів запалення: з-реактивного білка і інтерлейкінів (1, 6 і 8).

кольрабі має виражену антиоксидантну та протизапальну активність, що знижує ризик розвитку ряду патологій з боку серцево-судинної та ендокринної систем.

5. Поліпшення здоров'я серця і судин

Кольрабі містить невелику кількість антоціанів-пігментів фіолетового кольору, вживання яких безпосередньо пов'язані з низькою частотою захворювань з боку серцево-судинної системи, таких як гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда.

Встановлено, що у осіб, чий раціон багатий антоціанами, рідше реєструється гострий коронарний синдром.

На думку британських експертів, антоціани також знижують систолічний і діастолічний артеріальний тиск (в межах 5-15%), зменшуючи ймовірність раннього розвитку гіпертонічної хвороби і покращуючи її перебіг.

Капуста кольрабі багата антоціанами, які зменшують ризик маніфестації найпоширеніших серцево-судинних патологій.

6. Зниження глюкози в крові

Працівники лікарні Циндао (Китай) дослідним шляхом встановлено , що всі представники капустяні овочі здатні зменшити концентрацію цукру в плазмі крові.

В основі такого ефекту лежить здатність рослин підвищувати сприйнятливість інсулінових рецепторів периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, що прискорює утилізацію глюкози клітинами з крові.

Також відзначено уповільнення всмоктування вуглеводів з просвіту травної трубки.

Отже, додавання кольрабі в раціон – спосіб профілактики раннього розвитку цукрового діабету II типу, а також додаткового контролю рівня глюкози в крові при наявності даної патології.

кольрабі знижує рівень глюкози в плазмі крові, що полегшує перебіг цукрового діабету II типу, а також знижує ризик його розвитку у здорових людей.

7. Підвищення імунітету

Кольрабі – цінне джерело вітаміну C. У 100 грамах рослини міститься 100% від добової потреби організму людини.

За інформацією фахівців з Нової Зеландії, Вітамін C виконує наступні функції:

  1. Підвищення стійкості бар'єрних тканин (шкіра, слизові оболонки) до впливу будь-яких зовнішніх інфекційних агентів (бактерій, вірусів, грибів).
  2. Активація клітин імунітету. аскорбінова кислота акумулюється в нейтрофілах, а також в інших макрофагах, підвищуючи швидкість розпізнавання чужорідних агентів і запускаючи процеси їх знищення.
  3. Посилення поділу і диференціювання клітин T - і b-одиниці.

Доведено, що наявність достатнього обсягу вітаміну C пов'язано з низькою частотою виникнення гострих респіраторних захворювань, а також системних інфекцій.

кольрабі, за рахунок вмісту високих обсягів вітаміну C, стимулює роботу імунної системи , захищаючи організм людини від ряду інфекційно-запальних патологій.

8. Захист від раку

Вчені з США стверджують , що всі представники сімейства хрестоцвіті (включаючи кольрабі) – потенційні профілактичні засоби проти раку.

У складі рослин є ряд антиоксидантних речовин, які не тільки викликають загибель злоякісних клітин (в ході їх поділу), але і знижують шкідливу дію вільних радикалів, яке, в даний час, розглядається в якості основної причини трансформації тканин в рак.

включення кольрабі в раціон дозволяє знизити ризик появи онкології.

Шкода і протипоказання

Кольрабі – практично нешкідливий продукт. До числа побічних реакцій, які зустрічаються вкрай рідко, відносять:

  1. Алергія. Алергопатології при вживанні кольрабі відзначаються нечасто і характеризуються легким перебігом. Описані випадки перехресних алергічних реакцій (при сенсибілізації організму на інших представників сімейства хрестоцвіті).
  2. Загострення або погіршення перебігу хронічних патологій травної системи. овоч містить екстраактивні речовини, що викликають подразнення слизових оболонок шлунка та дванадцятипалої кишки. Кольрабі протипоказана при наявності хронічного гастриту або дуоденіту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.

Важливо відзначити, що кольрабі рекомендується включати в раціон під час вагітності. Вітаміни в її складі (особливо вітамін З і фолієва кислота) знижують ризик розвитку інфекційно-запальних захворювань матері і плоду, а також попереджають появу дефектів нервової трубки.

кольрабі практично не має протипоказань, а також рекомендована до прийому вагітним жінкам.

Правила вживання

Єдина їстівна частина рослини – це стебло, яке має кулясту форму. Листя неїстівні.

Слід віддавати перевагу кольрабі в сирому вигляді, це дозволяє зберегти максимальний обсяг біологічно активних речовин.

Зазвичай капуста вживається в складі салатів або в якості закуски. З неї можна приготувати сендвічі. Вона відмінно поєднується з іншими овочами (наприклад, помідорами або перцем).

Нижче представлено пара простих рецептів, які дозволять приготувати кольрабі не тільки смачно, але і корисно.

1. Салат з кольрабі і цибулею

Інгредієнти:

  • 500 грам кольрабі;
  • 1 червона цибулина середнього розміру;
  • 50-75 грам стручків зеленого горошку;
  • Кунжутна олія (можна замінити соняшниковою)
  • Соєвий соус - за смаком;
  • Винний білий оцет - за смаком;
  • 1-2 ст.л. меду.

Схема приготування:

  1. Наріжте стебло кольрабі тонкими пелюстками. Для цього краще використовувати тертку або овочечистку.
  2. Цибулю нарізати півкільцями, дрібно подрібнити стручки горошку.
  3. Змішати всі інгредієнти, заправити олією, соєвим соусом і медом. Блюдо готове!

2. Вітамінний салат

Буде потрібно:

  • 300-400 грам кольрабі;
  • 3-4 редиски середнього розміру;
  • 100 грам білокачанної капусти;
  • 1-2 огірка середнього розміру;
  • 20-30 грам зелені (петрушка, кріп) ;
  • 150 грам сметани;
  • 1-2 ч. л. гірчиці;
  • Сіль, перець – за смаком.

Схема приготування:

  1. Очистіть і подрібніть на крупній тертці кольрабі.
  2. Нарізати редис і огірки соломкою.
  3. Нашаткувати білокачанну капусту. Додати сіль і руками перетерти капусту, щоб вона стала більш м'якою і соковитою.
  4. Дрібно нарубати зелень і змішати всі інгредієнти.
  5. Заправити майбутній салат сметаною, гірчицею, додати спеції. Салат готовий.
кольрабі вкрай просто додати в раціон. Її можна вживати в чистому вигляді і додавати в різні салати.

Висновок

  1. Капуста кольрабі – дієтичний рослинних продукт, багатий вітамінами (особливо вітаміном C), антиоксидантами і мінералами (особливо калієм).
  2. На тлі регулярного прийому спостерігається зміцнення кісткових тканин, підвищення імунітету. Рідше зустрічаються патології з боку ендокринної, серцево-судинної і травної систем, а також злоякісні пухлини.