6 корисних властивостей червонокачанної капусти для здоров'я

Червонокачанна або червона капуста-найближчий родич білокачанної капусти , має аналогічну форму і будову, відрізняється лише фіолетовим забарвленням листя і більш високою концентрацією деяких цінних речовин.

За даними досліджень, рослина знижує частоту захворювань кардіологічного та онкологічного профілю, зміцнює імунітет, знижує артеріальний тиск, а також запобігає формуванню вад розвитку плода при вагітності.

Чим вона корисна-6 фактів

Нижче розглянуті 6 фактів про користь червонокачанної капусти, які підтверджені науково.

1. Багатий склад

Червонокачанна капуста має низьку калорійність – близько 31 калорії на 100 грам. Вона на 91% складається з води і багата наступними поживними речовинами (на 100 грам):

назва компонента питома вага або відсоток від рекомендованої добової потреби
вуглеводи 7,4 грама або 2 %
харчові волокна 2,1 грама або 8 %
вітамін А 22 %
вітамін С 95 %
вітамін K 48 %
тіамін 4 %
вітамін В6 10 %
фолієва кислота 15 %

Червонокачанна капуста має найвищий обсяг цінних речовин серед інших капустяних овочів. Наприклад, вміст вітаміну A в 4 рази вище, ніж в білокачанній капусті, вітаміну C – на 30% більше.

Також овоч містить максимальну кількість антиоксидантних речовин – антоціанів, кемпферолу, сульфорафану.

червонокачанна капуста містить масу біологічно активних речовин, які визначають її корисні властивості для здоров'я людини.

2. Пригнічення хронічного запалення

Хронічне запалення – складний фізіологічний процес, що відповідає за роботу імунної системи, підтримання обміну речовин і відновлення пошкоджених тканин.

Однак, за даними наукового співтовариства, саме з хронічним запаленням пов'язаний розвиток багатьох аутоімунних і злоякісних патологій, а також захворювань кардіологічного та ендокринного профілю.

Всі капустяні культури містять антиоксидантні речовини, які пригнічують хронічне запалення. Причому червонокачанна капуста-лідер за їх змістом. На тлі її регулярного вживання відзначається зниження концентрації в крові ключових маркерів запалення (інтерлейкіни 1, 6 і 8; C-реактивний білок).

За даними експертів з Японії, основними антиоксидантами в капусті є кемпферол і сульфорафан.

будь-яка капуста пригнічує хронічне запалення, що сприяє профілактиці раннього розвитку захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем, а також аутоімунних патологій і раку.

3. Захист від раку

Вітамін C в складі капусти захищає всі клітини організму від впливу вільних радикалів, здатних привести до їх загибелі або злоякісного переродження.

Згідно дослідженням китайських фахівців, вживання 100 мг вітаміну c (близько 110 грам червонокачанної капусти) в день знижує ризик розвитку раку легенів на 7%. Також доступні дані щодо ефективності овоча щодо пухлин передміхурової залози у чоловіків.

Оскільки вітамін С впливає на всі клітини організму, можна припустити , що червонокачанна капуста знижує ризик появи будь-яких форм онкологічних патологій.

Включення червонокачанної капусти в раціон, імовірно, зменшує ризик розвитку злоякісних новоутворень.

4. Зниження ризику серцево-судинних захворювань

Антоціани – це особливі пігменти фіолетового кольору, які є в складі всіх видів капусти (максимальна концентрація-саме в темних сортах).

По інформації американських дослідників, вживання антоціанів знижує ризик розвитку будь-яких серцево-судинних захворювань (ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, гіпертонічної хвороби).

Доведено зменшення частоти виникнення інфаркту міокарда у осіб, чий раціон багатий капустою.

Червона капуста запобігає ранній розвиток патологій з боку серця і судин, які є основною причиною смертності в усьому світі.

5. Зміцнення імунітету

Червонокачанна капуста-цінне джерело вітаміну C-головного біологічного стимулятора роботи імунної системи .

За даними вчених з Нової Зеландії, Вітамін C виконує в організмі наступні функції:

  1. Підвищення стійкості бар'єрних тканин. Вітамін C підвищує резистентність шкіри і слизових оболонок до впровадження будь-яких зовнішніх інфекційних агентів (бактерій, вірусів, грибів).
  2. Активація клітин імунної системи. Вітамін C накопичується в нейтрофілах і інших фагоцитах, підвищуючи їх здатність розпізнавати і поглинати чужорідні речовини.
  3. Посилення диференціації та поділу клітин B - і t - одиниць.

Вживання всього 100-200 мг вітаміну C (близько 110-220 грам червоної капусти на добу) значно знижує ризик розвитку респіраторних і системних інфекційно-запальних патологій.

Вітамін С у складі капусти сприяє поліпшення роботи імунної системи і зниження ризику інфекційних захворювань.

6. Зниження артеріального тиску

Гіпертонічна хвороба – найпоширеніше захворювання серцево-судинної системи, при якому підвищується рівень систолічного і діастолічного тиску.

Проблема зачіпає понад 16% населення земної кулі і призводить до розвитку небезпечних ускладнень (хронічної і гострої серцевої недостатності, інсульту і т.п.).

Червонокачанна капуста є цінним джерелом калію. за даними вчених, калій знижує рівень артеріального тиску. Біологічний ефект пов'язаний з декількома механізмами:

  • Розслаблення гладкої мускулатури стінок судин, що приводить до падіння загального периферичного опору і зниження артеріального тиску;
  • Прискорення виведення хлориду натрію через сечовидільну систему (натрій – ключовий фактор ризику підвищення артеріального тиску).

Рекомендується включати капусту в раціон не тільки для боротьби з гіпертонією (спільно з лікарськими препаратами), але і для профілактики її раннього розвитку (особливо при обтяженому сімейному анамнезі).

червонокачанна капуста містить калій, який, за рахунок різних механізмів, здатний знижувати тиск і запобігати маніфестацію гіпертонічної хвороби.

Шкода і протипоказання

При певних умовах, червонокачанна капуста може завдати шкоди організму. До числа протипоказань відносять:

  1. Загострення хронічних захворювань травного апарату. овоч містить ряд речовин, що викликають подразнення слизових оболонок і здатних посилити перебіг таких патологій, як: гастрит, ГЕРХ, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки.
  2. Індивідуальна непереносимість. алергія на капусту може мати місце при сенсибілізації організму не тільки до неї, але і до інших овочів з сімейства хрестоцвіті (перехресна алергія).
  3. Прийом препаратів,» розріджують " кров (антиагреганти, антиокагулянти, тромболітики) . Рослина містить вітамін K, підвищення в'язкості крові , в результаті знижується ефективність медикаментозних засобів і зростає ризик тромботичних і тромбоемболічних ускладнень.

Червонокачанну капусту рекомендовано вживати жінкам при вагітності (при відсутності протипоказань). Вона багата вітамінами і антиоксидантами, які знижують ризик розвитку вад внутрішніх органів плода (особливо – нервової системи) в процесі їх закладки, а також покращують кровотік в системі «мати-плацента-плід». Добова потреба в період вагітності-близько 200 грам.

Приготування та прийом

Найкраще вживати капусту в сирому вигляді. Будь-яка термічна обробка знижує концентрацію біологічно активних речовин у складі.

Рекомендується віддавати перевагу салатам з червонокачанної капусти. Вона добре поєднується з будь-якими м'ясними стравами.

Також допустимо її приготування на пару або нетривала варіння (до 10 хвилин). Так можна зберегти максимум вітамінів, антиоксидантів, макро - і мікроелементів.

Найбільш корисними сортами капусти є фіолетова і червонокачанна. Вони містять більше антиоксидантів (антоціанів). А ось концентрація вітамінів (за винятком a і c) несильно відрізняється від інших сортів.

Питання: чи можна їсти качан (качан) капусти?

Відповідь: «Серцевина» здатна акумулювати будь-які хімічні речовини (пестициди, добрива), що застосовувалися при вирощуванні. Її можна їсти тільки якщо ви впевнені в походженні овоча.

Висновок

  1. Червонокачанна капуста – багате джерело вітамінів, антиоксидантів і мінералів, необхідних для повноцінної життєдіяльності нашого організму.
  2. На тлі її регулярного прийому спостерігається зниження артеріального тиску, рідше зустрічаються захворювання серця і злоякісні новоутворення, поліпшується робота імунної системи.
  3. Овоч рекомендується вживати при вагітності з метою профілактики вад розвитку плода.