яке рослинне масло найкорисніше для організму-Топ-5 варіантів

Згідно з дослідженнями, багато рослинних олій мають корисні властивості для здоров'я. Вони багаті полі - і мононенасиченими жирними кислотами, вітамінами і деякими антиоксидантами, що захищають організм від багатьох захворювань, включаючи рак.

Однак не всі масла однаково корисні. Деякі види можуть принести користь тільки при дотриманні певних правил, а інші і зовсім протипоказані для прийому всередину.

5 найбільш корисних видів

Нижче представлені 5 найкорисніших для людини рослинних олій (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Оливковий

Оливкова олія використовується людиною вже більше 6000 років і вважається одним з найкорисніших.

У складі присутні моно - і поліненасичені жирні кислоти, вітаміни K і E, необхідні для підтримки здоров'я.

Масло володіє антиоксидантну і протизапальну дію, може застосовуватися для профілактики злоякісних пухлин і будь-яких хронічних захворювань.

Італійські фахівці стверджують , що в складі продукту є речовини, що пригнічують ріст і розмноження патогенних бактерій, в тому числі Хелікобактер пілорі – основного збудника гастриту.

Спеціалісти підкреслюють ефективність масла з метою профілактики і уповільнення прогресування хвороби Альцгеймера, а також попередження вікового зниження когнітивних функцій .

Оливкова олія рекомендована для осіб із захворюваннями опорно-рухового апарату. Воно підвищує мінеральну міцність кісток і полегшує перебіг запальних процесів в суглобах.

Найбільшими лікувальними властивостями володіє нерафінована оливкова олія вищої якості (Extra virgin olive oil). Воно має високу температуру горіння (близько 180-200 градусів), що дозволяє готувати на ньому їжу (жарка, фритюр).Gorenje.

оливкова олія славиться антиоксидантними та протизапальними властивостями. Але покращує стан опорно-рухової та центральної нервової систем. На ньому можна готувати їжу, не побоюючись виділення канцерогенних речовин.

2. Кокосовий

Кокосове масло не менш широко поширене в народній і доказовій медицині, кулінарії.

На 90% воно представлено ненасиченими жирними кислотами, важливими для серця і судин, а також залоз екзокринної секреції (печінка, підшлункова залоза).

Дієтологи часто рекомендують продукт для схуднення за рахунок наявності наступних ефектів ( 1 , 2 , 3 ):

  • Прискорення обмінні процеси;
  • Пригнічення почуття голоду;
  • Зменшення маси тіла та окружності талії у чоловіків та жінок.

Засіб часто використовують для поліпшення здоров'я шкіри обличчя і тіла. Воно зволожує шкірні покриви і розгладжує дрібні зморшки, попереджає ламкість нігтів, волосся і вій.

Численні дослідження виявили здатність кокосового масла знижувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань і надавати допомогу в терапії нейродегенеративних патологій.

Найбільш кращим вважається масло холодного віджиму (cold pressed). Воно також ідеально підходить для обсмажування продуктів на сковороді.

кокосове масло – незамінний продукт для людей, які піклуються про власну фігуру і стан шкіри. Воно також дозволяє зміцнити здоров'я шлунка і кишечника, нервової системи і серцево-судинного русла.

3. Гарбузовий

Олія насіння гарбуза використовується для підтримки здоров'я сечостатевої системи.

Головними достоїнства є:

  • Поліпшення течії доброякісної гіперплазії передміхурової залози у чоловіків;
  • Усунення ознаки подразнення сечового міхура з будь-яких причин.

Вчені з Ямайки виявлено , що гарбузова олія зменшує вираженість розладів, обумовлених гормональними змінами після настання менопаузи («припливи», головні болі).

Також рослинний засіб може бути ефективним для боротьби з депресивними станами , страхом і тривогою.

Одиничні дослідження відзначає здатність продукту знижувати рівень глюкози в плазмі крові; попереджати розвиток серцево-судинних патологій, пов'язаних з атеросклерозом.

Гарбузове масло можна приймати в їжу в чистому вигляді, заправляти їм салати. Будь-який термічний вплив неприпустимо, так як призводить до вироблення канцерогенних речовин і втрати біологічного потенціалу.

гарбузова олія усуває явища депресії і покращує здоров'я сечовидільної та статевої систем. На ньому заборонено готувати їжу.

4. Розторопша

Розторопша-це бур'янова рослина, однак масло розторопші корисно для всіх систем органів людини.

Головне достоїнство продукту – захист печінки від будь-яких пошкоджень, пов'язаних з перебігом хронічних захворювань (гепатит, цироз, гепатоз) або впливом токсичних речовин ( отруєння блідою поганкою, прийом деяких лікарських препаратів).

Також, за інформацією експертів з Італії, масло підвищує вироблення грудного молока у годуючих матерів після вагітності за рахунок впливу на вироблення пролактину (гормону передньої долі гіпофіза).

Засіб може використовуватися в цілях профілактики і навіть терапії ( 1 , 2 , 3 , 4 ):

  • Остеопорозу;
  • Злоякісних новоутворень;
  • Цукровий діабет II типу;
  • Будь-які захворювання серця і судин.

Масло розторопші допустимо використовувати місцево або приймати всередину (переважно – вранці натщесерце). Ні в якому разі не рекомендується піддавати продукт будь-яким термічним впливам і заправляти їм гарячі страви.

олія насіння розторопші застосовується для захисту печінки від токсичних пошкоджень або хронічних захворювань. Засіб ефективно бореться з раком, діабетом, остеопорозом, а також захворюваннями серцево-судинної системи.

5. Масло чайного дерева

Олія листя чайного дерева славиться протизапальними, антибактеріальними та противірусними властивостями.

Він здатний:

  • Знищити патогенні мікроорганізми (стрептококи і стафілококи, гемофільна паличка, ешерихії);
  • Захищати організм від вірусів;
  • Боротьба з грибковими ураженнями нігтів;
  • Відлякувати комах (комарі, мухи);
  • Усунути або полегшити перебіг акне;
  • Покращувати здоров'я ротової порожнини і знижувати ризик розвитку карієсу;
  • Усунути свербіж і запалення в шкірі (при алергічних захворюваннях, псоріазі);
  • Знижувати кількість лупи на волоссі (при себорейному дерматиті).

Олія чайного дерева широко використовується в народній медицині та косметичній промисловості. На його основі виготовляють антисептичні засоби, шампуні і мило, дезодоранти.

Ні в якому разі не можна пити масло, це загрожує вкрай небезпечними побічними ефектами. Застосовувати можна тільки місцево.

Масло чайного дерева покращує стан шкіри, так як бореться із запальними процесами, патогенними грибками, вірусами і бактеріями.

Інші корисні види

З біологічної точки зору широко цінуються і наступні масла:

  1. Кедрове . усуває будь-які інфекційно-запальні процеси в шкірі, нормалізує сон, бореться з тривожно-депресивними розладами, відлякує комах. Використовується місцево або в складі ароматерапії.
  2. Арахісове. має потужну протизапальну дію і знижує ризик розвитку будь-яких хронічних захворювань. Захищає шкіру від негативного впливу ультрафіолетового сонячного випромінювання.
  3. Абрикосових кісточок. має в складі масу ненасичених жирних кислот, що знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Доведена пряма ефективність продукту в цілях профілактики ішемічної хвороби серця і попередження раку товстої кишки.
  4. Кісточок авокадо. можна використовувати місцево (зволожує шкіру та розгладжує зморшки) або всередину. Воно регулює функціональну активність печінки і підшлункової залози, захищає від патологій серця і судин, онкологічних процесів.
  5. Гірчичне. містить ненасичені жири, вітамін E та інші антиоксиданти. Використовується тільки місцево з метою поліпшення здоров'я шкіри і стану волосся.
виділено багато корисних для здоров'я рослинних олій. При правильному використанні вони покращують стан організму і борються з найбільш поширеними захворюваннями.

Найбільш шкідливі масла

До числа шкідливих масел (з наукової точки зору) відносяться:

  1. Рапсове . є потенційно шкідливим продуктом. В даний час доведено, що воно підвищує артеріальний тиск, сприяє розвитку захворювань серця і скорочує тривалість життя.
  2. Рижикове. насичене лінолевої кислотою, що підвищує ризик появи інфаркту міокарда та інсульту, а також раптової серцево-судинної смерті.
  3. Виноградних кісточок. є лідером за обсягом арахідонової кислоти в складі. Кислота покращує обмін глюкози в організмі, але сприяє розвитку серцево-судинних захворювань (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, гіпертонічна хвороба та ін.).
  4. Макове. фахівці відзначають зростання числа депресивних розладів і хронічних захворювань у осіб, в раціоні яких превалює Макове масло.
  5. Соняшникова. даний вид масла є найбільш поширеним, але вкрай небезпечним. При нагріванні воно виділяє шкідливі речовини, чим сприяє появі злоякісних пухлин і серцево-судинних захворювань, підвищує ризик раптової кардіогенної смерті.

Проміжне положення між корисними і шкідливими маслами займають:

  • Пальмова;
  • Лляне.

Їх слід вживати лише в помірних кількостях і якомога рідше.

крім цінних для здоров'я існують і небезпечні масла, які бажано повністю виключити з раціону.

Висновок

  1. Більшість рослинних олій мають позитивний вплив на здоров'я.
  2. Їх застосування – спосіб захистити свій організм від багатьох захворювань.
  3. У той же час, з раціону слід виключити групу найбільш шкідливих масел. Використання їх в якості їжі може нашкодити здоров'ю.