5 фактів про користь гірчичного масла для людини і способи застосування

Гірчичне масло – це рослинний продукт, що отримується з насіння гірчиці.

З одного боку, Гірчична олія має користь для здоров'я, оскільки містить вітамін Е та ненасичені жири. З іншого-має в складі токсичні компоненти, які при прийомі всередину можуть привести до тяжких наслідків.

Використання продукту всередину протипоказано дітям і вагітним жінкам.

Чим воно корисне-5 фактів

Розглянемо 5 основних корисних властивостей гірчичного масла (з опорою на доказову базу).

1. Містить поживні речовини

Олія насіння гірчиці містить набагато більше біологічно активних речовин, ніж сама гірчиця. У 100 грамах масла міститься :

  • 59 грам мононенасичених жирних кислот;
  • 21 грам поліненасичених жирних кислот;
  • 11 грам насичених жирів.

Масло багате цінними жирами (омега-3 і омега-6), але при цьому містить великий обсяг насичених жирних кислот, які пов'язані зі значною шкодою для здоров'я. Найбільшу небезпеку становить ерукова кислота.

Також в складі є вітамін E, який є потужним антиоксидантом, що попереджає становлення злоякісних пухлин і деяких хронічних захворювань.

Особливий смак гірчиці надає аллілізотіоціанат. Даний компонент також присутній в васабі і хріні. Аллілізотіоціанат нормалізує показники ліпідного профілю, зміцнює судини і знижує ризик розвитку патологій серцево-судинної системи.

гірчичне масло має в складі як цінні (ненасичені), так і шкідливі (насичені) жири, а також вітамін E.

2. Імовірно покращує здоров'я серця і судин

З давніх часів вважається, що мононенасичені жирні кислоти позитивно відбиваються на стані серця і судин.

В одному з великих літературних оглядів описано , що дієта, багата мононенасиченими жирами нормалізує показники ліпідного профілю ( знижується рівень загального холестерину , а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ТАГ)).

Дана група жирів знижує систолічний і діастолічний артеріальний тиск і ризик раптової серцево-судинної смерті.

Гірчичне масло, завдяки наявності в складі мононенасичених і поліненасичених жирів, імовірно, може використовуватися з метою профілактики патологій серця і судин (ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда та інсульту, гіпертонічної хвороби).

Масло гірчиці містить ряд речовин, які можуть позитивно позначатися на здоров'ї серцево-судинного апарату.

3. Володіє антибактеріальним ефектом

Міжнародні дослідження встановлено , що олія насіння гірчиці – потужна антибактеріальна речовина. Воно знищує ряд грампозитивних і грамнегативних бактерій.

Особлива ефективність підкреслюється щодо сальмонели, кишкової палички, лістерій та стафілококів, а також деяких різновидів грибків.

Продукт допустимо використовувати місцево (наносити на шкіру і волосся) з метою профілактики і терапії інфекційно-запальних захворювань (в тому числі акне).

Точний механізм протигрибкової та антимікробної дії до теперішнього часу не вивчений. Ведуться наукові дослідження.

Масло насіння можна використовувати для знищення патогенних бактерій і грибків на поверхні шкіри.

4. Усуває запальні процеси

доведено , що ефірна олія гірчиці має протизапальний ефект. Воно здатне пригнічувати як хронічне, так і гостре запалення.

Масло можна наносити на поверхню шкіри при перебігу артритів, остеоартрозів та інших запальних, аутоімунних і нейродегенеративних захворювань.

Встановлена результативність масла при лікуванні больового синдрому в грудній клітці, обумовленого перебігом бронхіту або пневмонії.

гірчичне масло пригнічує запальні зміни в тканинах, що полегшує перебіг артриту, пневмонії та інших захворювань.

5. Усуває біль

Фахівці з Німеччини та Румунії, за допомогою проведення експериментів на гризунах, відкрили і оцінили аналгетичний потенціал гірчичного масла.

Продукт має в складі касазепін, який блокує поверхнево розташовані больові рецептори. При місцевому нанесенні масло здатне усунути болі, обумовлені не тільки поверхневими процесами, а й глибокими ураженнями нервових, м'язових і кісткових тканин.

Масло імовірно показує позитивні результати і при захворюваннях нервової системи (корінцевий синдром, невропатії). Розглядається можливість випуску лікарських препаратів для місцевого використання при неврологічних захворюваннях, що супроводжуються тривалим больовим синдромом, некупирующимся стандартними медикаментами.

Масло насіння гірчиці, за рахунок наявності в складі капсазепіну, може усувати біль в організмі.

Можлива шкода

Незважаючи на корисні властивості, гірчичне масло може завдати шкоди здоров'ю. Приймати його всередину небажано. Основними побічними ефектами продукту є:

  1. Руйнування еритроцитів. прийом гірчичного масла всередину може спровокувати гемоліз червоних кров'яних тілець і привести до таких станів, як кисневе голодування тканин, порушення роботи печінки і нирок, центральної нервової системи.
  2. Захворювання серця. ерукова кислота, що входить до складу продукту, викликає дистрофічні зміни в міокарді, зокрема – міокардіальний ліпідоз. Особливо небезпечно масло для дітей через незакінченого розвитку тканин серцево-судинної системи.
  3. Рак. ерукова кислота має канцерогенну активність.
  4. Алергічні реакції. підвищена чутливість до окремих компонентів гірчиці – поширене явище. Алергопатології виникають при прийомі всередину і місцевому нанесенні. Зазвичай характеризуються важким перебігом і протікають у формі анафілактичного шоку, ангіоневротичного набряку та інших анафілаксій.

Масло категорично заборонено до внутрішнього і навіть зовнішнього використання дітям до 18 років і вагітним жінкам. Вплив продукту на організм вивчено мало, а тим більше на жінок в період вагітності і дітей.

гірчичне масло може бути небезпечним при прийомі всередину. Рекомендується утриматися від вживання продукту і віддати перевагу більш цінним оліям (наприклад, оливковій).

Спосіб застосування

Єдиний безпечний варіант використання олії насіння гірчиці – місцевий. Для цього необхідно розвести кілька крапель в 50 мл води і нанести на уражені ділянки шкіри.

Масло не слід приймати всередину і, тим більше, готувати на ньому їжу (жарка, гасіння). Воно має низьку температуру димоутворення (менше 100 градусів).

олія гірчиці, при прийомі всередину, токсична і може завдати істотної шкоди. Рекомендується лише місцеве використання.

Висновок

  1. Гірчичне масло містить цінні поживні речовини (ненасичені жири, вітамін E та інші антиоксиданти), але ерукова кислота і деякі інші токсичні компоненти повністю перекривають користь і роблять його шкідливим компонентом харчування.
  2. Масло забороняється приймати всередину, щоб уникнути розвитку побічних ефектів.
  3. Безпечним та цінним (з медичної точки зору) варіантом використання олії є нанесення на уражені ділянки шкіри та волосся.
  4. Дітям до 18 років і жінкам в період вагітності застосування масла протипоказано.