Користь і шкода гарбузового масла-7 властивостей і правила застосування

Гарбузова олія – це натуральне масло, отримане з насіння гарбуза, яке має унікальні корисні властивості. Воно широко використовується не тільки в кулінарній сфері, але і в народній і доказовій медицині.

Масло можна додавати в будь-які овочеві салати, страви з м'яса і риби. Єдина заборона-це гарячі страви. При впливі високих температур продукт втрачає біологічні властивості і може завдати шкоди здоров'ю.

Топ-7 корисних властивостей

Нижче описані 7 головних фактів про користь гарбузової олії (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Покращує настрій і бореться з депресією

Гарбузове насіння і масло на їх основі традиційно застосовуються для нормалізації емоційного фону і усунення будь-яких тривожно-депресивних розладів.

Вчені з Великобританії, за допомогою проведення досліджень на дітях, встановлено , що гарбузова олія-це ефективний природний засіб, Покращуючий настрій , що усуває симптоми депресії і підвищує тягу до життя.

Продукт надає допомогу при вираженому психо-емоційному напруженні і в важких життєвих ситуаціях.

вживання гарбузової олії покращує суб'єктивне благополуччя і знижує вираженість проявів депресивних розладів.

2. Знижує рівень цукру в крові

виявлено , що масло з насіння гарбуза володіє гіпоглікемічним ефектом, тобто знижує цукор в крові. Механізм розвитку лікувальної дії до теперішнього моменту до кінця не вивчений.

Передбачається, що продукт підвищує чутливість клітин периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну, що сприяє більш ефективній утилізації глюкози клітинами організму для задоволення енергетичних потреб.

Також гарбузова олія, за рахунок великої кількості в складі жирних кислот, уповільнює всмоктування будь-яких вуглеводів з просвіту травної системи, попереджаючи різкі скачки цукру після прийому їжі.

Дія олії не пов'язана зі статевими гормонами, отже, вона однаково ефективна як для чоловіків, так і для жінок.

гарбузова олія може використовуватися для профілактики або полегшення перебігу цукрового діабету, так як володіє гіпоглікемічним ефектом.

3. Покращує стан шкіри і волосся

Експерименти, виконані під контролем корейських експертів, показують , що прийом всього 400 мг гарбузового масла протягом 6 місяців підвищує швидкість росту волосяного покриву у чоловіків на 60%.

При цьому за весь час дослідження не було виявлено жодного побічного ефекту.

Також гарбузове масло може використовуватися в косметологічних цілях. Воно зволожує шкіру тіла і обличчя, розгладжує дрібні зморшки і знижує ймовірність розвитку інфекційно-запальних захворювань (а тому числі акне).

Масло можна використовувати для стимуляції росту волосся і поліпшення здоров'я шкіри.

4. Підтримує здоров'я серця і судин

Масло гарбузового насіння – це багате джерело полі - і мононенасичених жирів для організму людини.

Фахівці Університету Гронінгена (Нідерланди) встановлено , що гарбузова олія знижує рівень загального холестерину (в тому числі «шкідливого» &8212; ЛПНЩ) в крові.

На тлі коректних показників ліпідного профілю попереджається формування атеросклеротичних бляшок і розвиток таких патологій, як ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія головного мозку, інфаркт міокарда, інсульти.

Також масло підвищує стійкість ендотелію артерій до будь-яких травмуючих факторів. Це сприяє додатковому захисту від впровадження кристалів холестерину і трансформації стінки судин на тлі підвищеного артеріального тиску.

Є відомості і про гіпотензивну дію продукту.

Гарбузова олія впливає на ключові фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Воно може бути показано для терапії (спільно з рекомендованими лікарем медикаментами) і профілактики патологій серця і судин.

олія гарбузового насіння знижує рівень холестерину та артеріального тиску. Воно рекомендовано з метою профілактики серцево-судинних захворювань.

5. Покращує здоров'я простати

Корейські вчені виявили , що гарбузова олія може застосовуватися для терапії доброякісної гіперплазії передміхурової залози у чоловіків.

На тлі вживання продукту зменшується обсяг простати, нівелюються явища простатиту і, що найголовніше, відновлюється відтік сечі.

Фахівці виявили, що поєднання олії гарбузового насіння і пальметто призводить до збільшення обопільної біологічної дії. Їх спільне використання значно підвищує ефективність проведеного лікування простатиту.

Олія насіння гарбуза – ефективний засіб для усунення симптомів доброякісної гіперплазії передміхурової залози у чоловіків.

6. Підтримка здоров'я сечовидільної системи

Гарбузова олія має протизапальну, ранозагоювальну, прискорює регенерацію дію.

Подібні ефекти можуть використовуватися для терапії різних захворювань жовчного міхура, сечоводів і нирок, коли слизові оболонки і м'язові стінки стають реактивними при виникненні запальних процесів або механічному травмуванні конкрементами.

Наприклад, за інформацією японських вчених, прийом 0,5 – 1 грамів олії гарбузового насіння на добу знижує вираженість подразнення сечового міхура і полегшує сечовипускання, знижує кратність нічних епізодів ходіння в туалет.

Продукт може застосовуватися для полегшення симптомів будь-яких запальних захворювань сечовидільної системи.

7. Усуває симптоми менопаузи

Експерти з Університету Вест-Індії (Ямайка) виявлено , що олія гарбузового насіння зменшує вираженість розладів, обумовлених гормональними змінами після настання менопаузи.

Продукт знижує частоти і вираженість «припливів» і головних болів, усуває неприємні хворобливі відчуття з боку суглобового апарату.

За рахунок вираженого антиоксидантного ефекту гарбузова олія підвищує мінеральну щільність кісток і попереджає патологічні переломи.

гарбузова олія полегшує симптоми менопаузи і попереджає розвиток остеопорозу.

Безпека та шкода

Гарбузова олія має протипоказання.

При вживанні в розумних обсягах воно вважається корисним і навіть рекомендовано до включення в раціон вагітних жінок і дітей (з 3-х років).

Однак, в поодиноких випадках, масло гарбузового насіння може заподіяти шкоду здоров'ю. Найбільш частими побічними ефектами є:

  1. Гіпотензія. гарбузова олія знижує артеріальний тиск, що може негативно позначитися на здоров'ї людей з початково зниженим його рівнем.
  2. Отруєння. Продукт має низьку температуру Gorenje. При приготуванні їжі на його основі (жарка) виділяється колосальна кількість шкідливих хімічних речовин, що підвищують ризик розвитку злоякісних пухлин.
  3. Ожиріння. олія має високу енергетичну цінність (майже 900 калорій на 100 грам). Надмірне вживання може привести до формування нових скупчень жирової тканини.
  4. Алергічні реакції. зустрічаються вкрай рідко. Обумовлені підвищеною чутливістю організму людини до окремих компонентів масла. Зазвичай протікають в легкій формі (шкірні реакції, свербіж). При наявності алергопатологій в минулому, продукт протипоказаний.
гарбузова олія – корисний продукт, проте включати його в систему харчування потрібно грамотно, щоб уникнути розвитку побічних ефектів.

Поради щодо прийому

Нижче розглянуто кілька правил, що дозволяють підвищити біологічний ефект від застосування масла з гарбузового насіння:

  1. Способи прийому і дозування. Масло приймається всередину в чистому вигляді або в складі будь-яких (негарячих) страв. Рекомендована доза на добу - від 0,1 до 2 грамів. Слід віддавати перевагу нерафінованій і сиродавленій олії холодного віджиму, так як воно зберігає вихідний рівень вітамінів, жирних кислот і антиоксидантних речовин. Гарбузова олія Категорично забороняється використовувати для смаження, гасіння або варіння будь-яких продуктів. Також масло доступно для прийому у вигляді капсул.
  2. Оптимальний час прийому. Масло характеризується високим профілем безпеки по відношенню до слизових оболонок шлунково-кишкового тракту, отже, його можна застосовувати в будь-який час доби, навіть вранці натщесерце. Варто відмовитися від вживання олії гарбуза у вечірні години (перед сном), щоб не викликати перевантаження травної системи і розвиток проблем з відходом до сну.
  3. Як вибрати. якісна олія упакована у скляні пляшки (непрозорі) або металеві банки. Воно повинно зберігатися не більше 18 місяців, а в складі повинні бути відсутні будь-які речовини, за винятком самого масла. Після відкриття упаковки рідина має однорідну каламутну консистенцію. Аромат-насичений, терпкий, схожий з запахом смаженого гарбузового насіння.
  4. З чим можна поєднувати. гарбузова олія прекрасно поєднується з будь-якими овочами і не гарячими м'ясними стравами, рибою і крупами.
  5. Використання в кулінарії. у кулінарній справі продукт використовується в якості приправи для макаронних страв і каш, в якості заправки для будь-яких овочевих салатів, м'ясних і рибних страв. Масло ідеально поєднується з усіма видами картоплі (відвареної, смаженої, запеченої), а також з млинцями.
  6. Як зберігати. переважно зберігати продукт в прохолодному темному і захищеному від впливу сонячних променів місці. Ідеальна температура для зберігання - близько + 18 градусів.
дотримання простих правил дозволить отримати максимальний обсяг користі від застосування масла.

Висновки

  1. Гарбузова олія-це натуральний продукт, що отримується з гарбузового насіння. Найбільш цінний варіант промислової обробки-це холодне пресування.
  2. Продукт насичений вітамінами, антиоксидантами і ненасиченими жирними кислотами.
  3. Масло покращує здоров'я серця і судин, ендокринної та сечовидільної систем, може використовуватися для полегшення і профілактики депресії.
  4. Продукт характеризується високим профілем безпеки і може вживатися вагітними жінками.
  5. Ні в якому разі не можна нагрівати масло (жарка, гасіння, відварювання), це призведе до втрати біологічних властивостей і вироблення токсичних речовин.