6 корисних властивостей жита для здоров'я на думку вчених

Жито – це поширена злакова культура. Житнє зерно використовується для приготування борошна, хліба, пива, квасу, а також деяких видів віскі і горілки. Його також можна вживати в їжу цілком після відварювання, або у вигляді пластівців.

Завдяки вмісту цінних білків, вітамінів і мінералів, жито може принести користь людині. Вона використовується для поліпшення роботи травного апарату, профілактики цукрового діабету II типу і зниження ризику утворення каменів у жовчному міхурі.

6 фактів про користь

Нижче розглянуті 6 головних корисних властивостей жита (з опорою на наукові дослідження).

1. Володіє багатим складом

Житнє зерно, як і продукти його переробки (борошно), мають досить високу калорійність (близько 335 калорій на 100 грам) і мають у складі наступні речовини:

найменування компонента приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 14 %
харчові волокна 76 %
вітамін В1 21 %
вітамін В2 14 %
вітамін В5 29 %
вітамін В6 15 %
Вітамін Е 6 %
вітамін K 5 %
нікотинова кислота 21 %
калій 20 %
магній 28 %
фосфор 42 %
залізо 15 %
Марганець 129 %
Селен 25 %
Цинк 22 %
мідь 37 %
омега-3 жирні кислоти 12 %

Жито за складом наближена до пшениці, але містить в кілька разів більше незамінних амінокислот, які є будівельним матеріалом для всіх тканин організму.

Рослина також багатий харчовими волокнами , які необхідні для злагодженої роботи шлунково-кишкового тракту і профілактики безлічі хронічних захворювань.

Жито насичене вітамінами, мінералами та харчовими волокнами, які необхідні для функціональної та анатомічної цілісності організму.

2. Допомагає схуднути

Жито і, особливо, хліб, приготований з неї, &8212; цінний продукт для зниження маси тіла.

Житній хліб багатий клітковиною, яка відіграє важливу роль у контролі ваги.

Клітковина, потрапивши в організм, швидко збільшується в розмірах, викликаючи механічне розтягнення стінок шлунка. Це призводить до пригнічення центрів голоду в мозку і зниження тяги до їжі на наступні 6-10 годин.

Шведські вчені радять вживати житній хліб на сніданок або на обід, щоб контролювати апетит протягом усього дня.

включення продуктів на основі жита в раціон сприяє зниженню ваги тіла і профілактиці ожиріння.

3. Запобігає розвитку цукрового діабету II типу

доведено , що житні пластівці і хліб здатні знижувати концентрацію цукру в крові і забезпечувати профілактику розвитку цукрового діабету II типу.

В основі лікувальної властивості лежить здатність жита підвищувати чутливість інсулінових рецепторів на жирових і м'язових клітинах. В результаті тканини починають ефективно поглинати глюкозу, знижуючи її рівень в крові. Таким чином, жито впливає на основний причинний фактор розвитку діабету – інсулінорезистентність.

За даними експертів зі Швеції, жито має значний вплив на метаболічні процеси, зокрема: вироблення інсуліну підшлунковою залозою, апетит, катаболізм в жировій тканині. Це додатково знижує ризик появи цукрового діабету II типу.

Лікарі рекомендують включати житній хліб в меню при наявності цукрового діабету II типу або підвищеної схильності до нього (в разі патології у найближчих родичів).

Жито впливає на обмін глюкози, знижуючи її рівень в крові і запобігаючи розвитку цукрового діабету II типу.

4. Знижує ймовірність появи каменів у жовчному міхурі

Експерименти на тваринах демонструють , що жито ефективна з метою запобігання появи конкрементів в біліарному тракті.

У хом'яків, чий раціон був багатий житніми висівками, частота появи каменів була нижче на 60-75%. Підкреслюється ефективність щодо всіх типів каменів (в тому числі холестеринових).

Але слід звернути увагу, що досліджень даної властивості на людях поки не проводилося.

Жито, імовірно, знижує ймовірність розвитку жовчнокам'яної хвороби.

5. Запобігає раку

Жито-багате джерело харчових волокон , мінералів (селен) а також природних антиоксидантів (лігнанів, алкілрезорцинолів, фітинова кислота).

Дані компоненти пригнічують хронічне запалення, блокують вплив вільних радикалів на клітини і покращують перебіг обмінних процесів в цілому.

Експерти з Фінляндії стверджують , що регулярне вживання страв на основі цільнозерновий жита або житнього борошна знижує ризик злоякісного переродження тканин наступних органів:

  • Товстої і прямої кишок;
  • Молочних залоз у жінок;
  • Щитовидної залози у чоловіків.
часте додавання жита в раціон знижує ризик розвитку деяких видів онкології.

6. Покращує роботу шлунково-кишкового тракту

Хліб на основі житнього борошна містить масу харчових волокон, що виконують такі функції для шлунка і кишечника:

  1. Підтримання складу мікрофлори. клітковина є їжею для дружніх мікроорганізмів в просвіті кишечника. В результаті збільшується їх чисельність, а також пригнічується ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори.
  2. Своєчасне виведення калових мас . Харчові волокна активують роботу гладкої мускулатури стінки травної трубки. В результаті спостерігається своєчасне і повноцінне спорожнення, в кілька разів рідше реєструються запори.

І, що найважливіше, житній хліб ефективний з метою запобігання раку товстої і прямої кишки, які насилу діагностуються і тривалий час протікають без клінічних проявів.

Жито стимулює роботу травної системи, відновлює склад мікрофлори і забезпечує профілактику колоректального раку.

Безпека та шкода

Жито і практично всі страви на її основі висококалорійні і володіють деяким дратівливою дією по відношенню до шлунково-кишковому тракту. Слід нормувати їх споживання при наявності протипоказань:

  1. Ожиріння. при дотриманні загальної калорійності раціону жито сприяє схудненню, в іншому випадку – збільшує жирові резерви.
  2. Гострі прояви або загострення хронічних захворювань стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки. до групи належать: виразкова хвороба, гастрит, дуоденіт, ГЕРХ.
  3. Алергія. при наявності алергії на жито в анамнезі слід категорично відмовитися від її вживання.

При надмірному споживанні також можуть спостерігатися побічні ефекти у вигляді диспепсичних розладів:

  • Нудота;
  • Блювота;
  • Печія;
  • Здуття живота;
  • Підвищене газовиділення;
  • Спастичні болі в нижніх відділах живота;
  • Зміна стільця (діарея або запор).

Перераховані вище ефекти можуть бути обумовлені надлишком клітковини, яка активує процеси бродіння і гниття в кишечнику, викликає дисбаланс в роботі гладкої мускулатури.

слід уважно ставитися до вживання жита через наявність протипоказань і можливості розвитку побічних ефектів.

Поради щодо застосування

Жито – популярна сировина для приготування ряду продуктів, а також інгредієнт великої кількості страв.

Різні напої на основі жита (відвар, квас) ефективні при запорах, підвищеному артеріальному тиску. Вони також застосовуються для профілактики утворення атеросклеротичних бляшок.

Житній хліб і хлібці асоційовані з схудненням, насиченням організму вітамінами і мінералами і зниженням рівня цукру в крові.

Окремої уваги заслуговує пророщене жито. Проростки містять більше біологічно активних речовин, ніж цільні злаки. При регулярному вживанні паростки покращують роботу травного апарату і біліарного тракту, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань (так як багаті омега-3 жирними кислотами) і підвищують резистентність організму до зовнішніх інфекційних агентів.

Не менш широкою популярністю користуються каша і макарони з житнього борошна і крупи. Вони швидко втамовують голод і прискорюють обмін речовин, викликаючи розпад клітин жирової тканини.

Також широко використовуються в їжу житні висівки.

Жито – досить популярний продукт. Страви на її основі доступні і прості в приготуванні.

Висновок

Таким чином, жито – цінна злакова рослина, яка багата антиоксидантами, вітамінами, мінеральними речовинами, харчовими волокнами і незамінними амінокислотами.

При регулярному вживанні злак здатний знизити масу тіла, забезпечити профілактику утворення жовчних каменів і розвитку цукрового діабету і навіть запобігти формуванню злоякісних пухлин.

Щоб отримати виключно користь, слід ретельно нормувати споживання.