Чи корисний попкорн для організму-4 наукові факти

Попкорн-одна з найбільш корисних і популярних закусок. Сучасна наука підкреслює його високу біологічну цінність.

Завдяки вмісту поживних речовин, попкорн має корисні властивості для здоров'я. Це може зменшити масу тіла, покращити роботу кишечника та запобігти ряду поширених захворювань.

Однак часто його готують з великою кількістю жиру, цукру та солі, які мають кардинально протилежний ефект. З цієї причини вкрай важливий саме метод приготування.

Що таке попкорн?

Попкорн або повітряна кукурудза – це «розірвані» при нагріванні зерна кукурудзи. Для приготування використовується особливий різновид кукурудзи, що має тверду оболонку.

Під час впливу високої температури (близько 200 градусів) відбувається випаровування вологи всередині зерна, що і викликає розрив поверхневого шару. Коли кукурудза лопається, крохмаль , розм'якшений під дією пари, виривається назовні і розширюється, а потім швидко перетворюється в пінисту масу і застигає.

Виділяють три основних різновиди попкорну, які можна придбати в магазинах:

  • Солоний;
  • Солодкий (карамелізований або покритий шоколадом);
  • З маслом;
  • З смаковими і ароматичними добавками.

Однак, всі перераховані варіанти багаті жирами, простими вуглеводами і шкідливими хімічними речовинами. Вони можуть негативно позначиться на здоров'ї.

Найбільш корисним же вважається несолоний і несолодкий попкорн.

Нижче представлена порівняльна таблиця, що відображає вміст жирів і вуглеводів в різних видах попкорну (в 100 грамах):

без добавок з маслом з карамеллю
цукор (у грамах) 0,21 0,13 10,89
жири( у грамах) 1,09 6,74 1,87
Попкорн виходить при нагріванні зерен кукурудзи і при цьому є досить поживним і корисним продуктом. Не рекомендується використовувати сіль і добавки.

Склад і калорійність

Попкорн має високу калорійність (близько 387 калорій на 100 грам) і низький глікемічний індекс (42).

У складі доступні наступні нутрієнти:

назва речовини приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
вітамін В1 7 %
вітамін В3 12 %
вітамін В6 8 %
залізо 18 %
магній 36 %
фосфор 36 %
калій 9 %
цинк 21 %
мідь 13 %
Марганець 56 %

100 грам попкорну містить близько 15 грам клітковини , що робить його одним з лідерів за обсягом харчових волокон.

Вчені пов'язують вживання попкорну з низкою переваг: від профілактики серцево-судинних і ендокринних захворювань до зниження маси тіла.

Попкорн – це насичений поживними речовинами цільнозерновий продукт. Відмінна риса-велика кількість клітковини в складі.

4 корисні властивості

Нижче представлені 4 головних тези про користь попкорну для людини (з опорою на доказову базу).

1. Має антиоксидантний ефект

У складі попкорну є безліч поліфенолів. Ця група речовин має антиоксидантну активність, захищаючи кожну клітину організму від впливу вільних радикалів.

Попкорн бореться з окислювальним стресом і хронічним запаленням. З ними пов'язаний ранній розвиток хронічних захворювань серцево-судинної та ендокринної систем, а також раку. Подібні відомості приводять експерти з Іспанії.

Дослідження, виконані під контролем вчених з Греції, демонструють здатність антиоксидантів у складі попкорну запобігати злоякісне переродження клітин простати у чоловіків і молочних залоз у жінок.

Регулярне вживання попкорну, завдяки антиоксидантному ефекту, захищає організм від злоякісних пухлин і ряду хронічних захворювань.

2. Нормалізує травлення

Харчові волокна, що входять до складу попкорну, підтримують роботу гладкої мускулатури стінки кишечника, забезпечуючи своєчасне виведення калових мас.

На тлі регулярного вживання клітковини, як стверджують вчені, запори зустрічаються вкрай рідко.

Також клітковина підтримує чисельність корисних мікроорганізмів в просвіті кишечника, пригнічує ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних форм.

В процесі взаємодії харчових волокон з бактеріями виділяється бутират. Ця речовина покращує обмін речовин в колоноцитах, попереджає появу пухлин товстої і прямої кишок.

Попкорн сприятливо відбивається на здоров'ї шлунково-кишкового тракту. Він відновлює мікрофлору, знижує ризик розвитку ракових пухлин і забезпечує своєчасне спорожнення кишечника.

3. Допомагає знизити вагу

Попкорн багатий клітковиною, яка є важливим атрибутом здорового харчування та сприяє схудненню .

Клітковина викликає швидке механічне переповнення шлунка, що пригнічує центри голоду в головному мозку і знижує апетит на наступні кілька годин.

Також харчові волокна позитивно відбиваються на обміні речовин в жировій тканині, забезпечуючи своєчасне руйнування адипоцитів з метою отримання енергії.

Американські вчені рекомендують вживати кукурудзу і продукти на її основі з метою схуднення, а також профілактики ожиріння.

включення попкорну в раціон може стати грамотною стратегією, спрямованої на схуднення і підтримку маси тіла.

4. Знижує рівень цукру в крові

Експерти стверджують , що включення попкорну в раціон забезпечує профілактику розвитку цукрового діабету II типу, а також допомагає контролювати перебіг захворювання.

Попкорн не викликає різких стрибків цукру в крові (так як володіє невеликим глікемічним індексом) і підвищує чутливість рецепторів периферичних тканин до інсуліну, забезпечуючи більш ефективну утилізацію глюкози клітинами.

Американська асоціація дієтологів радить вживати до 100 грамів попкорну на добу. Така порція абсолютна безпечна як для здорових людей, так і для хворих на цукровий діабет II типу.

Попкорн може застосовуватися з метою профілактики і додаткового контролю перебігу цукрового діабету II типу.

Ймовірна шкода

Деякі різновиди попкорну небезпечні і можуть завдати істотної шкоди здоров'ю.

Головним ворогом вважається попкорн, призначений для приготування в мікрохвильовій печі, так як він містить такі небезпечні хімічні речовини:

  1. Перфтороктанова кислота . Регулярне потрапляння цієї речовини в організм порушує роботу щитовидної залози, а у вагітних може привести до народження плоду з низькою масою тіла.
  2. Діацел. провокує розвиток захворювань з боку бронхолегеневої системи.
  3. Гідрогенізовані масла. підвищують ризик появи хронічних патологій з боку серцево-судинної системи і раку.

Слід відмовитися від покупки попкорну, призначеного для приготування в мікрохвильових печах.

Також важливо уважно вивчити склад попкорну перед покупкою (особливо готового). Найчастіше він містить різні масла, барвники, підсилювачі смаку, ароматизатори і навіть консерванти. Їх регулярне вживання може привести до безлічі проблем зі здоров'ям: від диспепсичних розладів до раку.

Однак навіть попкорн, позбавлений будь-яких добавок, може бути небезпечним для здоров'я. До числа найбільш поширених побічних ефектів відносяться:

  1. Алергічні реакції.
  2. Ожиріння. Безконтрольний прийом попкорну, зважаючи на високу калорійність, може привести до формування надлишкових жирових депо.
грамотний підхід до включення попкорну в меню – запорука оздоровлення організму і виключення шкідливого впливу.

Приготування вдома

Рекомендується готувати попкорн на плиті або в спеціалізованому апараті.

Буде потрібно:

  • 2-3 ст. л. оливкової олії;
  • 100 грам кукурудзи для попкорну;
  • 1-2 грами солі.

Рецепт:

  1. Помістіть кукурудзу в емальовану або керамічну ємність.
  2. Додайте масло. Ретельно перемішайте.
  3. Поставте на середній вогонь і варіть близько 3 хвилин. Необхідно тримати на вогні продукт до тих пір, поки не зникнуть звуки потріскування.
  4. Перекладіть попкорн в миску, додайте сіль (за смаком).

З метою поліпшення смакових властивостей можна додати прянощі, спеції. Ідеально підійдуть терті горіхи, кориця, шоколадна стружка.

Попкорн легко зробити. Головне-дотримуватися всіх рекомендацій, щоб отримати дійсно корисний продукт.

Висновок

  1. Попкорн-вкрай поживний цільнозерновий продукт, насичений мінералами, вітамінами і антиоксидантними речовинами.
  2. При регулярному вживанні він нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, знижує рівень цукру в крові, забезпечує профілактику безлічі хронічних патологій з боку серця і судин, ендокринної системи, попереджає появу злоякісних пухлинних процесів.
  3. Особлива роль відводиться попкорну з метою зниження або підтримки маси тіла.