6 фактів про користь і шкоду пророщеної пшениці для здоров'я

Пророщена пшениця стала важливим компонентом здорового харчування. Вона широко використовується в їжу сама по собі, а також для приготування хліба, соку, харчових добавок та інших продуктів.

Наукові дослідження з кожним роком знаходять все більше корисних властивостей у пророщеної пшениці.

Що таке пророщена пшениця?

Пророщена пшениця, вітграсс (від англ. wheatgrass) - це недавно пророслі зерна звичайної пшениці. Зелені пагони містять хлорофіл, а зародки (центральні частини пророслих зерен) містять набагато більше вітамінів і мінеральних речовин, ніж непророслі зерна. Додатковий плюс-більш ефективне засвоєння даних поживних речовин.

Паростки не містять глютену і рідко викликають алергічні реакції. Вони ідеально підходять для включення в раціон дітей, а також жінок під час вагітності та грудного вигодовування.

Паростки пшениці почали використовувати в їжу в 1930-х роках, коли було помічено, що включення пророщеного злаку в раціон курей призводило до збільшення несучості практично на 100%.

Потім наукові дослідження підтвердили їх ефективність з метою профілактики раку, цукрового діабету II типу, ожиріння і ряду інших захворювань.

пророщена пшениця набагато корисніше звичайної. Вона багата поживними речовинами і рідко викликає алергічні реакції.

6 корисних властивостей

Нижче розглянуті 6 головних фактів про користь пророщеної пшениці (з опорою на доказову базу).

1. Насичує організм цінними речовинами

Зародки пшениці-досить калорійні (близько 198 калорій на 100 грам) і містять багато поживних компонентів:

назва речовини приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 10 %
жири 2 %
вуглеводи 19 %
харчові волокна 6 %
вітамін В1 15 %
вітамін В2 9 %
вітамін В5 19 %
вітамін В6 13 %
вітамін B9 10 %
вітамін С 3 %
нікотинова кислота 15 %
калій 7 %
магній 21 %
фосфор 25 %
залізо 12 %
Марганець 93 %
мідь 26 %
селен 77 %
цинк 14 %

Всі описані речовини важливі для здоров'я людини, наприклад:

  • Вітаміни групи В підтримують роботу нервової системи , а також обмін речовин в цілому;
  • Калій і магній регулюють рівень артеріального тиску;
  • Селен захищає весь організм від злоякісних новоутворень.
включення розсади пшениці в раціон – це простий спосіб отримати всі необхідні мінерали та вітаміни.

2. Покращує всмоктування поживних речовин

Практично всі зернові культури (пшениця не виняток) багаті антинутрієнтами (фітинова кислота, лектин, інгібітори протеаз) – особливими речовинами, що гальмують засвоєння вітамінів і мінералів з спожитої їжі.

Паростки пшениці не мають подібного недоліку. Наприклад, китайські вчені доведено , що в пророщених зернах вміст фітинової кислоти нижче на 81%.

Вчені з Нідерландів виявили зменшення концентрації лектину в проростках на 85%, інгібіторів протеаз – на 76%.

В результаті організм без праці здатний засвоїти білки і ряд життєво важливих мінералів: залізо, магній, марганець, цинк і кальцій.

пророщена пшениця містить значно менше антинутрентів, що збільшує її біологічну цінність порівняно з цільними зернами.

3. Допомагає схуднути

Пророщена пшениця багата клітковиною . Харчові волокна, потрапивши в шлунок, значно збільшуються в об'ємі, що викликає механічне розтягнення тканин шлунка.

В результаті пригнічений активність центрів голоду в головному мозку, і пропадає тяга до їжі на кілька годин.

Лікарі радять вживати не менше 25 грамів клітковини щодня.

Також в проростках досить багато білків. Вони на гормональному рівні знижують апетит і, як наслідок, тягу до їжі.

Регулярне вживання будь-яких продуктів, багатих білками і клітковиною, але містять мало жирів (таких як пророщена пшениця) пов'язано з рідкісною частотою зустрічальності ожиріння і надмірної маси тіла. Примітно, що клітковина однаково ефективна в цілях боротьби з ожирінням як у жінок, так і у чоловіків.

включення пророщених зерен пшениці в раціон – грамотна стратегія схуднення або підтримання ваги.

4. Знижує рівень цукру в крові

Як вже було сказано, паростки пшениці містять багато харчових волокон.

За даними вчених, харчові волокна уповільнюють всмоктування цукру з просвіту шлунково-кишкового тракту. В результаті запобігають різкі скачки глюкози в крові після вживання їжі.

Також вони мають здатність підвищувати чутливість периферичних рецепторів м'язової і жирової тканини до інсуліну. Це призводить до більш ефективної утилізації глюкози клітинами і зниження її концентрації в крові.

Велика кількість клітковини в раціоні пов'язані з рядом переваг:

  1. Зниження ризику розвитку цукрового діабету II типу, що особливо важливо при обтяженому сімейному анамнезі.
  2. Стабільний рівень глюкози в крові при споживанні будь-яких продуктів.
  3. Зниження дози цукрознижувальних препаратів (при активному перебігу цукрового діабету II типу).
пророщена пшениця забезпечує надійну профілактику цукрового діабету II типу і може використовуватися для додаткового контролю даного захворювання (спільно з медикаментами). Лікувальний ефект обумовлений великою кількістю харчових волокон.

5. Запобігає раку

Встановлено , що в паростках пшениці міститься безліч найпотужніших антиоксидантів (вітаміни A, E, C, селен, цинк і хлорофіл).

Дані речовини пригнічують хронічне запалення і блокують вплив вільних радикалів на клітини організму, які призводять до загибелі або злоякісного переродження тканин.

Додатковий плюс продукту – здатність покращувати обмін речовин і блокувати вплив ряду токсичних речовин, що потрапили в організм.

Індійські експерти відзначають низьку частоту злоякісних новоутворень порожнини рота у осіб, які вживають пророслі насіння пшениці на регулярній основі.

А харчові волокна в свою чергу нормалізують склад мікрофлори і служать джерелом їжі для корисних мікроорганізмів. У процесі взаємодії бактерій з клітковиною виділяється особливою речовина – бутират. Воно запобігає злоякісне переродження тканин товстої і прямої кишок.

Проростки пшениці, завдяки великій кількості антиоксидантів і клітковини в складі, захищають організм людини від раку.

6. Покращує стан шкіри і волосся

У косметологічних цілях активно використовується масло проростків або зародків пшениці. Воно багате аміно - і омега - 3 жирними кислотами, антиоксидантами, вітамінами групи B, а також А і D.

Застосування цього продукту, за даними російських фахівців, призводить до наступних ефектів:

  • Поліпшення стану волосся (усунення жирного блиску);
  • Усунення дрібних зморшок на обличчі (зважаючи стимуляції вироблення колагену і еластину);
  • Прискорення загоєння будь-яких пошкоджень шкіри;
  • Профілактика целюліту.
застосування олії пророщеної пшениці сприятливо відбивається на стані шкіри і волосяного покриву.

Безпека та шкода

В окремих ситуаціях, пророщені зерна пшениці можуть завдати шкоди здоров'ю. До числа найбільш поширених побічних ефектів відносять:

  1. Диспепсичні розлади. паростки багаті клітковиною і білками. Велика кількість даних речовин в раціоні призводить до розладу моторної діяльності мускулатури стінки кишки, активації процесів бродіння і газоутворення. В результаті спостерігається метеоризм, нудота, порушення стільця за типом діареї (рідше) або запорів (частіше).
  2. Отруєння. неправильне пророщування пшениці самостійно або тривале зберігання паростків може призвести до активації грибкової або бактеріальної флори на пагонах. Попадання шкідливих мікроорганізмів і їх токсинів може привести до харчової токсикоінфекції або іншим отруєнням.
  3. Алергічні реакції. пшеничні паростки не містять глютену і мають низьку алергогенну активність. Однак у рідкісних випадках алегопатології можуть мати місце. Проявляються по-різному: від місцевих шкірних реакцій до системних анафілаксій.

Категорично не рекомендується вживати Пророщені зерна спільно з молочними продуктами (з метою профілактики диспепсичних розладів).

пророщена пшениця має протипоказання і може нашкодити людині. Слід грамотно підходити до її включення в раціон.

Як правильно приймати?

Існує кілька основних способів прийому.

Цілі паростки

Рекомендується віддавати перевагу саме живим паросткам пшениці.

Вживати пророщену пшеницю рекомендується в середині дня перед будь-яким прийомом їжі.

Прийом ввечері може привести до перевантаження шлунково-кишкового тракту і проблем з відходом до сну, а вранці (особливо натщесерце) – може викликати подразнення слизових оболонок травного апарату і привести до загострення хронічних захворювань.

Рекомендоване дозування: 60-100 грам цілих зелених паростків.

Сік або порошок

Також в магазинах можна придбати сік або порошок (борошно) проростків.

Сік паростків пшениці часто можна придбати в магазинах, а також приготувати вдома самостійно. Він доступний у свіжому вигляді, а також у вигляді капсул, замороженого соку та порошку.

Також сік додається в спреї, креми, гелі, лосьйони та інші косметичні засоби.

Борошно (порошок) можна приймати всередину, змішуючи з водою або додаючи в будь-які страви.

Рекомендовані добові дози:

  • 30 мл соку;
  • 5-15 г порошку на склянку води;

Масло

Не менш цінним продуктом є масло зародків або проростків пшениці. Воно виходить методом холодного пресування і широко застосовується в косметичних і харчових цілях.

Приймати всередину слід по 0.5-1 ст.л. 2 рази на день (до їди). Можна додавати його в салати та інші страви.

Також масло широко використовується зовнішньо в косметичних цілях (згідно інструкції конкретного продукту).

важливо дотримуватися добової норми та інших рекомендацій щодо прийому, щоб уникнути побічних ефектів.

Висновок

  1. Таким чином, паростки пшениці – це унікальний і вкрай поживний продукт. Вони багаті вітамінами і мінералами, харчовими волокнами і антиоксидантами.
  2. Пророщені зерна не містять глютену і відрізняються низьким обсягом антинутрієнтів.
  3. Вживання паростків сприятливо відбивається на масі тіла і привабливості шкірного покриву, знижує ризик розвитку раку, цукрового діабету і безлічі хронічних захворювань.