як глюкоза (цукор) впливає на мозок людини - користь і шкода солодкого для розумової діяльності

Глюкоза (вона ж виноградний цукор) – один з основних джерел енергії в організмі людини.

Саме вона необхідна для нормальної роботи всієї мускулатури (включаючи Серцевий м'яз, кишечник, стравохід, сечовидільну систему, які сформовані з еластичних м'язових волокон) і формування нейронних імпульсів, за допомогою яких людина може відчувати, а головний мозок – регулює всі фізіологічні процеси.

Все-таки, сучасні дослідження підтверджують існування так званої &171;цукрової залежності, а також вказують на серйозну шкоду сахарози для розумової діяльності.

Інші дослідження вказують на зв'язок між вживанням цукру і сильними перепадами настрою, які можуть привести до розвитку депресії.

Чи справді глюкоза шкодить мозку та нервовій системі? Чи є від неї користь? Як вона впливає на пам'ять і концентрацію уваги? Скільки цукру потрібно споживати в день? Які продукти, багаті на глюкозу, лікарі рекомендують включати в раціон, а від яких-краще відмовитися? Всі відповіді нижче.

Чим корисна глюкоза для розумової діяльності?

Головний мозок «споживає» близько 15 – 20% всієї вироблюваної в організмі енергії. Він її витрачає на вироблення гормонів, передачу імпульсів, регулювання роботи безумовних рефлексів (які не залежать від свідомості людини і виконуються автоматично).

Точніше-мозок витрачає енергію. А людина її може отримувати і з глюкози, і з жирів, які, в міру необхідності, синтезуються до простих і складних вуглеводів.

Яке харчування потрібно мозку і Чи може людина прожити без глюкози, вживаючи тільки жирні продукти і отримання енергії з кетонів? Ні, так як швидкість розпаду ліпідів і отримання з них енергії дуже низька. А ось глюкоза засвоюється і подається в мозок практично миттєво (енергію з неї людина отримує вже через 30 – 40 хвилин після вживання), тому вона так необхідна. Звідси і з'явилася обивательська думка, що мозок любить солодке і &171;харчується&187; ним.

Чому солодке вважається корисним для мозкової діяльності? Нормальний рівень глюкози в крові позитивно позначається на роботі головного мозку. При цьому нормально регулюється дихання, м'язове скорочення, биття серця і навіть артеріальний тиск. Вуглеводи також відповідають за нормальну температуру тіла.

Також слід врахувати, що саме глюкоза використовується для синтезу гормонів (в тому числі і «серотоніну», який впливає на емоційне благополуччя і спокій людини), що особливо корисно для рухомої нервової системи людей, схильних до невротичних розладів, просто кажучи &8212; невротикам. Жири в цьому взагалі ніяк не беруть участь.

Якою може бути шкода?

Ні вуглеводи, ні глюкоза нервовим клітинам і нейронам мозку ніяк не шкодять, не руйнують і не вбивають їх. Але при надлишку цукрів в крові погіршується робота серцево-судинної системи , а ще зростає ризик розвитку атеросклерозу. це відбувається через наступні фактори:

  1. Надлишковий цукор в організмі трансформується до жирів (і, як правило, відкладається саме в підшкірній жировій клітковині);
  2. Якщо цукор своєчасно не виводиться з крові за допомогою інсуліну, то він продовжує циркулювати в кровоносної системи, поступово пошкоджуючи внутрішні стінки судин.

А ось негативний вплив на судини якраз і позначається згодом на функціях головного мозку. У більшості випадків надлишок цукру призводить до розвитку атеросклерозу , через що кровотік в головному мозку істотно сповільнюється, нервові клітини постійно відчувають кисневе голодування, а процес їх регенерації практично зупиняється. Як показала практика, високий рівень цукру в літньому віці – одна з причин виникнення деменції.

Також ознайомтеся з інфографікою:

Який рівень глюкози шкідливий? Згідно з вказівками ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров'я), нормальним рівнем цукру є від 3,3 до 4,9 ммоль/л через 2 години після вживання багатої на вуглеводи їжі.

Чи небезпечний дефіцит?

Дефіцит глюкози в медицині прийнято називати гіпоглікемією. Про його причини ми говорити не будемо, а ось характеризується такий стан наступними симптомами:

  1. Зниження температури тіла( в середньому - від 34 до 35 градусів);
  2. Уповільнений пульс;
  3. Появи» луни " в серцевому ритмі( вказує на порушення нормального кровотоку в коронарних судинах);
  4. Уповільнена реакція нервової системи на зовнішні подразники (через низький рівень глюкози сповільнюється процес засвоєння кисню з крові).

Також ознайомтеся з інфографікою:

А в крайніх випадках, коли рівень глюкози в організмі знижується нижче 1,5 ммоль / л, то є ймовірність того, що у хворого виникне гіпоглікемічна кома - це свого роду захисна реакція організму на комплексне порушення фізіологічних процесів, в слідстві недостатнього постачання глюкозою. Тобто, організм автоматично "відключає" і уповільнює роботу мускулатури, головного мозку, щоб заощадити запаси вуглеводів в зв'язку з їх нестачею, до нормалізації їх рівня.

Чи існує &171;цукрова залежність&187;?

У науковій медицині такого поняття, як «цукрова залежність» &8212; не існує. Тобто, такої хвороби немає. Однак не слід забувати, що глюкоза стимулює вироблення серотоніну та допаміну , які викликають позитивні емоції. І саме до них головний мозок дійсно може «звикати».

Тобто, цукрова залежність – це звикання до високого рівня серотоніну . Навряд чи цей ефект можна порівнювати з повноцінною наркотичною залежністю, але все ж він має місце бути. Таким чином, цукор діє на мозок як слабкий наркотик.

однак серотонін виробляється не тільки при поїданні солодкого. Його активну вироблення провокує закоханість, радість, позитивні емоції, повноцінний сон. І саме за допомогою цих коштів від «залежності» можна позбутися.

Чи небезпечна так звана «цукрова залежність?» головний її шкоду-високе навантаження на підшлункову залозу , яка виробляє інсулін. З плином часу її тканина може виснажаться, що призводить до зниження кількості вироблюваного інсуліну (в медицині це називається «фіброз тканин підшлункової залози»). У підсумку-розвивається гіперглікемія, а далі – цукровий діабет 2-го типу. Це, до речі, один з найпоширеніших алгоритмів набутого діабету, які діагностують ендокринологи.

Скільки в день потрібно споживати?

Раніше вважалося, що «оптимальною» добовою нормою цукру для дорослої людини було 76 грам складних вуглеводів. Однак це-граничний рівень.

Згідно з дослідженнями асоціації з вивчення хвороб серця при Гарвардському університеті, оптимальна норма-37,5 грам на добу , тобто, більш ніж в 2 рази менше.

При дотриманні цього правила повністю нівелюється можливу шкоду від надмірного вживання цукру для серцево-судинної системи і головного мозку.

необхідно розуміти, що далеко не всі спожиті вуглеводи засвоюються травною системою. Здебільшого це залежить від того, який продукт був спожитий. Наприклад, з молочного шоколаду засвоюється близько 85% глюкози. А ось з бананів або мандарин – всього 45%.

Чи можна повністю відмовитися від солодкого?

Важливо відокремлювати поняття цукру і глюкози як такої.

Повністю відмовитися від глюкози не можна, та й це неможливо. У невеликій кількості глюкоза є навіть в спирті, не кажучи вже про фруктах і овочах. Тобто, не існує такого раціону, при якому організм би зовсім не отримував глюкози.

Що буде, якщо повністю відмовитися від глюкози? В теорії-людина почне активно втрачати жирову масу , а згодом у нього розвинеться гіпоглікемічна кома. Передувати цьому будуть постійне відчуття втоми, зниження фізичної і розумової продуктивності, різке зниження артеріального тиску. Організм при цьому буде заповнювати запаси енергії за допомогою накопиченого жиру (хоча в першу чергу для цього використовується «виноградний цукор», накопичений в м'язовій тканині).

Також слід врахувати, що без простих вуглеводів порушується робота гіпофіза, гіпоталамуса, що провокує різке зниження імунної відповіді організму . А згодом порушується метаболізм, робота репродуктивної системи. Якщо ж рівень цукру впаде до 0 ммоль/л (за фактом – це неможливо), то людина просто помре.

Чи можливий повна відмова саме від цукру? Цукор-це хімія, продукт отриманий штучним шляхом, і не важливо що з натуральних продуктів.  Так що відмовитися повністю від поїдання магазинного рафінованого цукру можна і потрібно! Необхідна кількість вуглеводів ви з лишком будете отримувати зі свого щоденного раціону: овочів і фруктів, каш, хліба і так далі.

Топ 5 найбезпечніших солодощів

Дієтологи виділили цілий список «корисних» солодощів для головного мозку – їх можна вживати і при дотриманні строгих дієт, і особливо дітям, так як саме на дитячий мозок солодощі надають особливо згубний вплив. До таких продуктів відносять:

  1. Сухофрукти . особливо корисні інжир, чорнослив, фініки, курага та родзинки. Основа їх складу-це ті самі вуглеводи (фруктоза і похідні глюкози), клітковина і вода. Вони не тільки забезпечують організм енергією, але ще і нормалізують роботу всієї травної системи.
  2. Мед. в його складі – фруктоза (до 50%), мінеральні мікроелементи, флавоніди, фітонциди і вода. Регулярне вживання меду в рази знижує ймовірність розвитку атеросклерозу і подальшого інсульту.
  3. Чорний шоколад. у ньому міститься легкозасвоювані вуглеводи. А в какао-флавоніди, які додатково стимулюють вироблення серотоніну. Ще вчені стверджують, що вживання чорного шоколаду корисно для роботи серця – поліпшується чутливість синусового вузла і нормалізується серцевий ритм.
  4. Мармелад. в його основі – пектин (його отримують з натуральної розчинної клітковини) і цукор. Тільки потрібно врахувати-для мозку корисний домашній натуральний мармелад, а ось той, який продають в магазинах, нерідко містить в собі ще й крохмаль, і рослинні масла.
  5. Ягоди. містять велику кількість фруктози, фітонцидів і аскорбінової кислоти (яка знижує концентрацію холестерину низької щільності в крові).

А ось спортсменам ще можна порадити їсти банани - для травної системи вони не найкорисніші, але після фізичних навантажень швидко нормалізують рівень глюкози і не дають мозку випробувати кисневе голодування.

А чого краще уникати?

А ось від наступних солодощів лікарі рекомендують категорично відмовлятися, особливо дітям (у яких надлишок простих вуглеводів призводить до розвитку гіперактивності):

  1. Фабричне печиво та інша здоба. з метою економії і для збільшення терміну придатності виробники в такі солодощі часто додають маргарин рослинне кокосове масло – вони практично не засвоюються і ніякої харчової цінності не несуть. При цьому такі десерти мають в складі тільки прості вуглеводи, тобто, розщеплюються швидко і призводять до стрибкоподібного підвищення рівня цукру в крові («складні» &8212; кращі, а «прості» рекомендується вживати на сніданок).
  2. Шоколадні батончики. як не дивно, але як такого шоколаду в них мінімум. Замість нього використовується нуга, підсолоджувачі, в основі яких – знову жир. А надлишок жиру в організмі погіршує кровотік в головному мозку – капіляри і артерії просто забиваються атеросклеротичними бляшками.
  3. Крем, молочні десерти. теж часто містять рослинні жири, а ще антибіотики – з їх допомогою збільшують термін придатності продуктів. А в якості вуглеводів тут використовуються підсолоджувачі, які відносяться до простих цукрів і підвищують рівень глюкози стрибкоподібно (особливо це небезпечно при цукровому діабеті 1-го типу, коли інсулін вводять за допомогою ін'єкцій, а в організмі він взагалі не виробляється).
  4. Жувальний мармелад. практично завжди в нього додають смакові стимулятори, а ось цукру – мінімум (найчастіше – це підсолоджувачі). Тому енергії з такого десерту виходить дуже мало, а ось на головний мозок багато консервантів діють негативно (наприклад, Е320, який додають для збільшення терміну придатності, провокує накопичення в головному мозку, діє як канцероген і може викликати рак головного мозку).

Цікаве відео

Радимо ознайомитися з такими відео:

Разом, глюкоза корисна для голови тільки в тому випадку, якщо в організмі вона не в надлишку, а також немає дефіциту цукрів. У цьому випадку вона використовується для регулювання всіх фізіологічних процесів, а також відповідає за формування нейронних імпульсів.

Також глюкоза потрібна для вироблення гормонів, зокрема, серотоніну, що надає прямий вплив на емоційне здоров'я людини. А ось надлишок глюкози може викликати «цукрову залежність», через яку згодом розвивається цукровий діабет 2-го типу, а ще негативно позначається на роботі всієї серцево-судинної системи (через що «страждає» і головний мозок).