Топ 6 сухофруктів, що піднімають гемоглобін, а також рецепт корисної суміші на їх основі

Для підвищення рівня гемоглобіну в крові, згідно з дослідженнями , одним з найважливіших умов є забезпечення високої біодоступності заліза (саме цей метал є основною гемоглобіну).

А цьому сприяє аскорбінова кислота, мідь, фолієва кислота, сірковмісні амінокислоти, глюкоза. Всі ці компоненти у великій кількості містяться практично у всіх корисних сухофруктах . Які ж серед них допоможуть швидше за все підвищити гемоглобін в крові при його низькому рівні? Чи можна їх їсти при підвищеному рівні? Всі відповіді в статті.

Чому вони піднімають гемоглобін?

Головний ефект від вживання сухофруктів – вони підвищують біодоступність заліза, тобто, стимулюють його засвоєння організмом і подальше синтезування гемоглобіну.

Разом з цим сухофрукти:

  1. Нормалізують біохімічний склад крові. це досягається за рахунок наявності в складі сухофруктів хворого кількості клітковини. Все це в сумі нормалізує біохімічний склад крові, дозволяє з їжі витягувати більше поживних мікроелементів і вітамінів.
  2. Стимулюють міжклітинні метаболічні процеси в кістковому мозку. а саме в ньому і виробляються всі формені елементи, в тому числі і гемоглобін.
  3. Збільшують концентрацію глюкози в крові. вона бере безпосередньо участь у виробленні крові.
Не слід забувати, що практично всі сухофрукти складаються більш ніж на 50% з вуглеводів. При цукровому діабеті 1-го типу багато з них можуть бути протипоказані – цю інформацію слід уточнювати у свого лікуючого лікаря-ендокринолога.

 

Топ 6 найбільш ефективних сухофруктів

Як вже було зазначено вище, підвищенню гемоглобіну в крові сприяють сухофрукти, багаті на аскорбінову кислоту, залізо, мідь, фолієву кислоту. Найбагатшими на ці компоненти є: яблука, абрикос, родзинки, чорнослив, фініки, інжир.

1. Сушені яблука

Яблука є найбагатшими на залізо фруктами. Разом з цим, в їх складі є чимала частка фолієвої та аскорбінової кислоти .

Свіжі яблука піднімають гемоглобін , а ось при термічній обробці велика частина корисних компонентів розпадається на похідні елементи, тобто, яблука втрачають свої корисні властивості. Саме тому сушити часточки яблук рекомендується не на сонячному світлі, а просто потоком повітря.

Практично всі спеціалізовані сушарки для фруктів підтримують таку функцію (конвекція без нагрівання).

2. Курага

Курага (сушений абрикос) багата на калій, магній, кальцій, залізо і аскорбінову кислоту. Також в її складі є пектин, що прискорює виведення токсинів з організму, нормалізує водно-сольовий баланс (це регулює в'язкість крові ).

В принципі, при будь-яких патологіях серцево-судинної системи лікарі рекомендують обов'язково включіть курагу у свій раціон - це запобігає дефіцит гемоглобіну, аскорбінової кислоти і вітамінів в-групи, які якраз прямо впливають на вироблення крові, нормалізацію її в'язкості.

3. Ізюм

Родзинки( сушений виноград) вляется джерелом заліза , магнію, тіаміну, марганцю і вітамінів в-групи. Але варто враховувати, що в родзинках міститься також широкий спектр дубильних речовин, які збільшують в'язкість крові , підвищують ризик тромбозу.

А ще родзинки – досить «важкий» для травного тракту і зловживати їм не варто, особливо при наявності виразкових ерозій шлунка і/або дванадцятипалої кишки.

4. Чорнослив

Містить вітаміни А, РР, В-групи. У чорносливі – один з найвищих вміст фолієвої кислоти , яка відповідає за роботу ендокринної системи і стимулювання вироблення крові в кістковому мозку.

Ще чорнослив дає потужний проносний ефект. Так що, при діареї від нього краще відмовитися.

5. Інжир

Багатий на мінеральні компоненти (натрій, магній), вітаміни в-групи (в тому числі B 9 ).

В дуже невеликій кількості містить залізо, але воно практично не засвоюється організмом (так як ще в незрілому плоду окислюється, що і запускає процес синтезу калійних сполук до вуглеводів).

Інжир також корисний при зниженні венозного тонусу, при схильності до тромбозів. Його обов'язково включають в раціон хворих з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи (а також після інфаркту, інсульту - це прискорить відновлення тонусу судин , запобіжить ускладнення перебігу хвороби).

6. Фінік

Із сухофруктів саме в фініках найвищий вміст вуглеводів (до 70%, більше тільки у сушених бананів).

А ще в ньому – велика кількість вітаміну В 5 , що запобігає окисленню еритроцитів (гемоглобін транспортується по організму саме за допомогою еритроцитів). Містить і невелику кількість заліза-близько 1,5 мг на 100 грам продукту (це в 6 разів менше, ніж в яблуках).

Рецепт корисної для крові суміші

Для швидкого підняття рівня гемоглобіну можна приготувати просту суміш із сухофруктів і меду . Це досить смачний десерт, який забезпечить організм і залізом , і всіма необхідними вітамінами для його засвоєння.

Буквально 150 грам такої суміші забезпечать добову норму всіх потрібних поживних компонентів. Готується вона на основі кураги, чорносливів, родзинок, горіхів і меду.

Склад готується наступним чином:

  1. Для приготування суміші потрібно 40 грам кураги, 50 грам чорносливу, 30 грам родзинок, 30 грам волоських горіхів (можна замінити на будь-які інші, крім арахісу) і 1 літр меду (найкраще підійде падевої, так як в ньому міститься маса мінералів).
  2. Всі сухофрукти попередньо потрібно промити в теплій воді (ні в якому разі не замочувати), після – пропустити через м'ясорубку (або скористатися для подрібнення блендером, кухонним комбайном).
  3. В отриману суміш додати мед, ретельно перемішати. Змішувати тільки ложкою, не слід блендером або комбайном – суміш в цьому випадку візьметься піною.
  4. Готову суміш скласти в скляну герметичну посуд і зберігати при кімнатній температурі. Можна і в холодильнику, але вона стає дуже густою.

Вживати суміш рекомендується по 150 грам на добу, розбиваючи на 3 – 5 прийомів. Доповнити таку суміш можна листям м'яти і ефірним маслом апельсина.

готову суміш не рекомендується давати дітям до 14 років, так як в ній міститься Надлишкова для них доза вітамінів і мінералів.

Така суміш надає наступні ефекти на організм:

  1. Істотно піднімає рівень еритроцитів. при анемії – вкрай ефективний засіб лікування. При підвищеному гемоглобіні від нього краще відмовитися.
  2. Нормалізує біохімічний склад крові. це допомагає зміцнити імунітет і швидше відновитися після затяжної хвороби.
  3. Покращує тонус вен. це допоможе уникнути варикозу, геморою (запалення гемороїдальних вузлів, які є венами), тромбозу, знизить ймовірність загострення атеросклерозу.
  4. Нормалізує в'язкість крові. цей ефект досягається не дивлячись на великий вміст глюкози в суміші сухофруктів з медом і горіхами.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Разом, сухофрукти ідеально підходять для швидкої нормалізації складу крові, так як в них міститься і глюкоза, і вітаміни в-групи, і залізо, і магній, і калій, і аскорбінова кислота. Головний ефект-це збільшення біодоступності заліза і подальше підняття гемоглобіну. Без тієї ж аскорбінової кислоти залізо практично не засвоюється.

Також сухофрукти надають комплексну корисну дію на серцево-судинну систему, запобігаючи виникненню серцевої недостатності, зниження тонусу судин, самого серця. При цьому досить щодня з'їдати всього 50 – 70 грам сухофруктів, щоб поліпшити стан кровоносної системи.