користь і шкода мускатного горіха — 8 фактів про вплив на здоров'я

Мускатний горіх – поширена Спеція, виготовлена з меленого насіння однойменного тропічного дерева. Вона широко застосовується в кулінарії і харчовій промисловості. Ефірні масла на основі рослини активно використовуються в медицині, виробництві тютюну і парфумерної продукції.

Завдяки вмісту ряду антиоксидантів, протизапальних речовин, мінералів і вітамінів, мускатний горіх приносить відчутну користь здоров'ю. Він здатний боротися з провідними серцево-судинними і злоякісними захворюваннями, цукровим діабетом, бактеріальними інфекціями, а також підвищувати лібідо.

Чим він корисний-8 тез

Розглянемо докладніше 8 корисних властивостей мускатного горіха, які мають наукове обгрунтування.

1. Володіє багатим складом

Мускатний горіх має високу калорійність (близько 525 калорій на 100 грам) і містить наступні групи поживних речовин:

найменування компонента відсоток рекомендованої добової потреби (на 100 грам)
білки 8 %
жири 65 %
харчові волокна 104 %
вітамін В1 23 %
вітамін В6 8 %
вітамін B9 19 %
вітамін РР 7 %
калій 14 %
кальцій 18 %
магній 46 %
фосфор 27 %
залізо 17 %
Марганець 145 %
мідь 103 %
цинк 18 %

Кожне з представлених речовин виконує особливу і незамінну функцію в організмі. Наприклад, вітаміни групи B підтримують роботу нервової системи і обмін речовин, цинк позитивно відбивається на лібідо і функціонуванні печінки , кальцій і фосфор регулюють міцність кісткових структур.

мускатний горіх – джерело ряду цінних речовин, які необхідні для роботи всього організму.

2. Має антиоксидантну дію

Фахівці з США стверджують , що мускатний горіх – це неймовірно багате джерело антиоксидантів для нашого організму, переважно – тритерпенів і фенольних сполук, ферулової і кавових кислот, ціанідинів.

Численні дослідження підкреслюють виражений антиоксидантний потенціал рослини.

Антиоксидантні речовини нейтралізують вільні радикали у всіх тканинах організму, які можуть призвести до пошкодження або злоякісного переродження клітин.

Велика кількість антиоксидантів або окислювальний стрес підвищують ризик розвитку будь-яких хронічних захворювань з боку серцево-судинної, травної, ендокринної та центральної нервової систем.

Зміст достатніх обсягів антиоксидантів в раціоні знижує ризик розвитку злоякісних пухлин (навіть при обтяженому спадковому анамнезі).

мускатний горіх має антиоксидантний ефект і може застосовуватися з метою профілактики злоякісних пухлин і хронічних захворювань.

3. Має протизапальний ефект

згідно з науковими даними , хронічне запалення – це фізіологічний, але вкрай небезпечний процес в організмі.

Саме хронічне запалення привертає до розвитку гіпертонічної хвороби, цукрового діабету II типу, появи різних захворювань з боку опорно-рухового апарату.

Мускатний горіх містить у складі особливі сполуки-монотерпени (терпінеол, сабінен, пінен), які володіють здатністю пригнічувати хронічне запалення.

Схожий лікувальний ефект, за даними експертів з Бельгії, і деякі антиоксиданти в складі рослини (зокрема – фенольні сполуки).

Дослідження демонструють зниження концентрації всіх ключових маркерів запалення на тлі систематичного вживання мускатного горіха.

мускатний горіх має протизапальну дію. Додавання спеції в звичний раціон дозволяє знизити ризик розвитку ряду хронічних захворювань.

4. Імовірно підвищує лібідо

Поодинокі дослідження на мишах показують, що додавання мускатного горіха в раціон сприяє підвищенню лібідо у представників чоловічої статі.

Наприклад, вчені з Індії виявили , що прийом високих доз мускатного горіха (від 227 до 500 мг на кг ваги) призводить до різкого збільшення лібідо і тривалості статевого акту.

Однак на сьогоднішній день залишається не ясним механізм реалізації описаного ефекту. Передбачається, що дія пов'язана зі стимуляцією активності центрального апарату нервової системи, а не з підвищенням припливу крові до зовнішніх статевих органів.

Також залишається неясним вплив рослини на організм людини. Всі дослідження до теперішнього моменту були проведені на гризунах.

мускатний горіх, імовірно, може застосовуватися для підвищення лібідо.

5. Знищує шкідливі бактерії

Мускатний горіх має антибактеріальну дію. Установлений ( 1 , 2 ) висока активність щодо наступних збудників:

  • Стрептокок мутанс;
  • Аггрегатибактер актиноміцетемкомітанс;
  • Порфіромонас гінгіваліс;
  • Кишкова паличка.

Перші 3 представника розмножуються переважно в ротовій порожнині і викликають різні інфекційні захворювання ясен і слизової оболонки порожнини рота.

Протимікробний ефект також дозволяє використовувати ефірні масла і косметичні препарати на основі мускатного горіха в цілях терапії і профілактики запальних патологій шкіри.

мускатний горіх ефективний відносно деяких патогенних мікроорганізмів.

6. Покращує здоров'я серця і судин

Захворювання серцево-судинної системи займають лідируючі позиції за рівнем смертності та інвалідизації населення у всіх розвинених країнах.

Однією з найпоширеніших патологій є атеросклероз. Він викликаний підвищенням рівень холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ТАГ) і призводить до появи атеросклеротичних бляшок на стінках артерій, частково або повністю перекривають потік крові.

Експерименти на щурах показали, що додавання в раціон мускатного горіха дозволяє знизити вміст загального холестерину в крові, а також ТАГ.

Отже, рослина здатна запобігти розвитку безлічі захворювань, асоційованих з атеросклерозом: ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, інсультів, хронічної ішемії мозку.

мускатний горіх нормалізує показники ліпідного профілю і знижує ризик появи патологій, пов'язаних з атеросклеротичним ураженням артерій.

7. Нормалізує емоційний фон

Мускатний горіх втручається в обмінні процеси на рівні тканин головного мозку. Це призводить до активації вироблення дофаміну, серотоніну та адреналіну.

Дані гормони стимулюють специфічні рецептори, що сприяє поліпшення настрою .

Дослідження підкреслюють здатність продукту боротьба з депресією і різного роду депресивними розладами.

мускатний горіх нормалізує настрій і нівелює симптоматику депресивних розладів.

8. Знижує концентрацію глюкози в крові

Фахівці з Ірану виявлено здатність екстракту мускатного горіха знижувати рівень цукру в плазмі крові. За інформацією вчених, дія рослини пов'язана з наступними механізмами:

  1. Посилення вироблення інсуліну. горіх підвищує секрецію інсуліну бета-клітинами підшлункової залози, який згодом бере участь в утилізації глюкози.
  2. Уповільнення всмоктування вуглеводів. достаток клітковини і жирів призводить до гальмування засвоєння простих і складних вуглеводів, що попереджає швидкі скачки цукру в крові після прийому їжі.

Однак, на відміну від інших горіхів, продукт не втручається в обмін речовин на рівні інсулінових рецепторів периферичних тканин і не послаблює інсулінорезистентність, що лежить в основі розвитку цукрового діабету II типу.

Мускатний горіх рекомендується додавати в систему харчування осіб, які страждають на цукровий діабет (особливо – I типу). Лікувальний ефект не пов'язаний з виробленням статевих гормонів і в однаковій мірі виражений як у чоловіків, так і у жінок.

включення мускатного горіха в дієту дозволяє забезпечити додатковий контроль вмісту цукру в крові.

Безпека та шкода

Мускатний горіх – відносно безпечний продукт з мінімумом протипоказань. Однак, в одиничних ситуаціях, він може завдати шкоди людині. Найбільш частими побічними ефектами є:

  1. Отруєння. викликано наявністю в складі миристицина і сафрола – психоактивних речовин. Великі обсяги мускатного горіха (понад 30 грамів за 1 раз) обумовлюють появу нудоти і блювоти, підвищеної пітливості, тахікардії, зниження артеріального тиску і, що найнебезпечніше, галюцинацій.
  2. Диспепсичні розлади. їх поява викликана великою кількістю білків і харчових волокон в складі, що активують процеси бродіння і гниття, що призводять до дезорганізації роботи гладкої мускулатури стінок кишечника. Розлади проявляються у формі нудоти (вкрай рідко – блювоти), болів в епігастрії і нижніх відділах живота, діареї, підвищеного газоутворення.
  3. Алергічні реакції. зазвичай пов'язані з підвищеною чутливістю організму до білків мускатного горіха. Виявляються системно і у важкій формі (анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк). При наявності алергопатологій в анамнезі від вживання горіха потрібно відмовитися.

Мускатний горіх, зважаючи на наявність у складі сафролу та міристицину, не слід вживати жінкам під час вагітності та годування груддю. Ці речовини можуть привести до розвитку вад органів і порушення роботи центральної нервової системи у плода. Горіх дозволяється вживати не раніше 12-річного віку.

рекомендується з обережністю підходити до включення мускатного горіха в раціон через наявність протипоказань і ризику розвитку побічних ефектів.

Способи вживання

Мускатний горіх – універсальний кулінарний інгредієнт. Він прекрасно поєднується з будь-якими кондитерськими виробами, печивом, кремами і пудингами, морозивом, варенням і будь-якими стравами з яблук.

Спеція служить відмінним акомпанементом до страв зі свинини, яловичини, м'яса птиці і риби.

Горіх часто додають в каву, настоянки і напої на основі молока для додання особливого смаку і аромату.

Рекомендована максимальна добова доза – ¼ ч.л., тижнева – 1 ч. л. при вживанні в кількості більше 25-35 грамів за раз можуть спостерігатися ознаки отруєння.

Широке поширення також отримали ефірні масла мускатного горіха. Вони використовуються в косметичних цілях (місцево), а також для поліпшення органолептичних показників продуктів харчування.

мускатний горіх – популярна спеція яку можна використовувати практично з будь-якими продуктами.

Висновок

  1. Таким чином, мускатний горіх – це вкрай корисна Спеція.
  2. Він здатний попередити розвиток злоякісних пухлин, захворювань з боку серцево-судинної системи, поліпшити перебіг цукрового діабету I і II типів, депресивних розладів, а також підвищити лібідо і позитивно позначитися на якості статевого життя.
  3. Горіх також може бути ефективним для боротьби з бактеріальними інфекціями.
  4. Для профілактики ускладнень необхідно ретельно нормувати споживання.