Чим корисні фініки-8 доведених фактів про вплив на здоров'я людини

Фініки & 8212; це плоди фінікової пальми, які культивуються в тропічних країнах. Є популярним перекусом.

Велика кількість вітамінів, мінералів, клітковини та антиоксидантів визначають користь фініків для людського організму.

Вони сприяють профілактиці цілого спектру захворювань, мають протимікробну дію і навіть знижують ризик розвитку раку.

Види фініків

З найдавніших часів фініки вважаються цінним продуктом харчування. Найбільшими світовими експортерами є такі країни, як Іран, Саудівська Аравія та Єгипет. Вони рідко продаються в магазинах свіжими, зазвичай їх можна придбати як сухофрукти (сушені).

Всього відомо понад 450 сортів фініків, найбільш популярними є:

  1. Аджва. Також цей фінік називають «королівським» і він вважається найдорожчим. Має червоний або темно-каштанове забарвлення, м'яку серцевину і витончений аромат. Відрізняється вираженими антиоксидантними і протизапальними властивостями.
  2. Тури. неймовірно солодкий плід, виділяється горіховим смаком і запахом. Зазвичай застосовується для перекусів і приготування салатів. Легенди свідчать, що саме він почав вперше використовуватися людьми в їжу.
  3. Захеді. має великі розміри (діаметр до 6-9 см) і темно-коричневе забарвлення. Також володіє горіховим ароматом і смаком, що поєднує нотки вишні і абрикосів. Багатий залізом, клітковиною і вітамінами групи B.
  4. Унабі або Зизифус справжній. вирощується виключно в китайських провінціях. Має середні розміри і коричневий або бордовий забарвлення. Виділяється серед інших представників великою кількістю вітаміну C і мінералів (залізо, магній, кальцій) в складі.
  5. Мазфаті. є головним торговим сортом іранської харчової індустрії. Має шоколадний забарвлення і карамельний смак. Досягає невеликих розмірів (близько 4,5 см в діаметрі), рясніє вітамінами А і групи B.
  6. Анбара. найпопулярніший сорт в Саудівській Аравії. Має дрібні (близько 2-3 см), але м'які і солодкі червоно-коричневі плоди. Насичений білками і має ранозагоювальний ефект.

Виділяють і інші підходи до класифікації фініків. За ступенем зрілості виділяють:

  • Кімрі (гіркі і терпкі, забарвлення-від вершково-білого до зеленого);
  • Халал (жовтий або червоний колір; терпкий, злегка солодкуватий смак);
  • Рутаб (серцевина м'яка і солодка; колір Багряний, шоколадний або червоний);
  • Тамр (містить мало вологи, злегка жорсткуватий, рясніє цукрами, що надає йому яскравий смак і аромат).

За обсягом рідини в складі фініки можуть бути:

  • Сухими-волога до 18%;
  • Напівм'якими – від 18 до 23%;
  • М'якими – більше 23%.

Кожен сорт має певну зону вирощування і область географічного поширення.

у світі налічується кілька сотень сортів фініків. Кожен відрізняється не тільки смаком і ароматом, але і великою кількістю поживних речовин.

8 фактів про їх користь

Сучасна наука змогла підтвердити багато корисних властивостей фініків. Познайомимося з ними детальніше.

1. Володіють багатим складом

Фініки мають досить високу калорійність (близько 277 калорій на 100 грам) і порівнянні за її рівнем з інжиром або родзинками.

Вони містять переважно вуглеводи і трохи білків. Жирів в складі практично немає.

Фініки також є джерелом деяких цінних речовин:

Назва поживної речовини приблизний відсоток від добової потреби( в 100 грамах)
вуглеводи 32 %
білки 4 %
жири 1 %
харчові волокна 30 %
вітамін В5 16 %
вітамін B9 5 %
вітамін PP 10 %
калій 15 %
кальцій 7 %
кремній 554 %
магній 17 %
фосфор 7 %
залізо 8 %
Марганець 13 %
мідь 21 %
селен 6 %
хром 118 %

Як видно з таблиці, фініки відрізняються високим об'ємом хрому і кремнію в складі:

  • Хром необхідний для підтримки обміну глюкози і посилення дії інсуліну (по відношенню до периферичних тканин);
  • Кремній бере участь у виробленні колагену і, як наслідок, підтримує гладкість і еластичність шкіри, що особливо важливо для жінок після 50 років, коли спостерігається активна поява зморшок.
фініки надають організму людини масу поживних речовин. Вони є рекордсменами за вмістом хрому і кремнію.

2. Покращують травлення

Фініки-це цінний джерело клітковини для організму людини, яка необхідна для злагодженої роботи всіх відділів шлунково-кишкового тракту.

Китайські фахівці виявлено , що регулярне додавання фініків в раціон дозволяє посилити перистальтичні рухи кишкової стінки і підвищити кратність стільця протягом дня.

Вчені рекомендують фініки як засіб для профілактики і терапії запорів. Схожі дані показують дослідження вчених з Великобританії.

Частина клітковини доставляється в дистальні відділи в незміненому вигляді, де активно ферментується корисними мікроорганізмами, що призводить до збільшення їх чисельності. На подібному тлі пригнічується зростання і розмноження патогенної і умовно-патогенної флори.

Також слід зазначити, що в процесі взаємодії дружніх бактерій з клітковиною виділяються особливі речовини (наприклад, бутират), що поліпшують обмінні процеси в клітинах епітелію ободової і прямої кишки. Це сприяє зниженню ризику розвитку раку даних органів.

фініки рясніють клітковиною, яка необхідна для адекватного спорожнення кишечника, поліпшення складу мікрофлори і профілактики злоякісних пухлин дистальних відділів травної трубки.

3. Мають антиоксидантний ефект

У складі фініків є антиоксиданти.

Антиоксиданти захищають всі клітини організму від впливу вільних радикалів (під час окисного стресу). В результаті знижується ймовірність становлення хронічних захворювань будь-якої системи органів і злоякісних пухлин.

За вмістом антиоксидантів фініки випереджають інжир і чорнослив.

Найбільш сильними антиоксидантами в плодах є:

  1. Флавоноїди . пригнічують хронічне запалення. Демонструють значний потенціал з метою профілактики розвитку цукрового діабету, хвороби Альцгеймера і деяких різновидів ракових пухлин.
  2. Каротиноїди . покращують здоров'я серцево-судинної системи , а також нормалізують роботу органів зору, попереджаючи розвиток «вікових патологій» (дегенерація жовтої плями).
  3. Фенольна кислота . Має потужний протизапальний ефект. Препарати на її основі застосовуються для профілактики і терапії захворювань серця, судин і печінки. Антиоксидант також демонструє значну протипухлинну активність.

Фініки, за рахунок антиоксидантного ефекту, рекомендується вживати при наявності спадкової обтяженості по захворюваннях онкологічного, кардіологічного та ендокринологічного профілів, а також при проживанні в екологічно несприятливих районах земної кулі.

фініки містять антиоксидантні, які борються з хронічними патологіями і пухлинами злоякісного Походження.

4. Покращують здоров'я головного мозку

Німецькі вчені виявили , що фініки можуть попередити розвиток нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера або Піка.

В основі цілющої властивості лежить здатність рослини пригнічувати хронічне запалення. Зокрема відзначено виражене зниження одного з ключових маркерів запальної реакції – інтерлейкіну 6.

Також фініки зменшити концентрацію особливих амілоїдних бета-білків в судинному руслі головного мозку. Подібні речовини відіграють значиму роль у формуванні атеросклеротичних бляшок в екстра - і інтракраніальних артеріях і підвищують ризик становлення таких патологій, як: ішемічний інсульт і хронічна ішемія головного мозку.

Експерименти фахівців з Оману на мишах демонструють здатність фініків покращити когнітивну сферу (пам'ять, увага і мислення), здатність до навчання. На тлі їх прийому знижується тривога і занепокоєння, поліпшується перебіг депресивних розладів.

фініки знижують ризик розвитку захворювань, обумовлених дегенеративними змінами в тканинах головного мозку або формуванням атеросклеротичних бляшок. Також рослина покращує роботу мозку в цілому.

5. Корисні при вагітності

Згідно з даними вчених з Ірану, вживання фініків протягом останніх тижнів перебігу вагітності створює умови для повноцінного розкриття шийки матки і знижує частоту родопомічних операцій.

Йорданські експерти відзначають , що прийом 6 фініків на добу протягом останніх тижнів вагітності знижує необхідність в проведенні кесаревого розтину на 20%.

Також встановлено, що вагітні жінки, які регулярно вживають фініки (починаючи з 37 тижня виношування майбутньої дитини) мають менш тривалу процедуру пологів. В середньому, тривалість зменшується на 4 години.

В основі описаних лікувальних властивостей лежить наявність у складі фініків особливих сполук, які вибірково зв'язуються з рецепторами до окситоцину в організмі. В результаті сутички проходять більш активно, все родові процеси протікають швидше.

вживання фініків на останніх термінах перебігу вагітності має переваги: поліпшується родова діяльність, знижується потреба в пологовій допомозі.

6. Підтримують міцність кісток

Фініки-це важливе джерело фосфору, кальцію, калію і магнію. Ці поживні речовини необхідні для нормалізації обмінних процесів у всіх кісткових тканинах, а також для попередження «вікового» вимивання кальцію.

Регулярне додавання фініків в систему харчування дозволяє знизити ймовірність розвитку остеопорозу, частота народження якого в розвинених країнах неухильно прогресує. У зоні ризику знаходяться жінки після менопаузи, а також люди похилого віку.

Адекватне включення описаних вище мінералів в раціон осіб з групи ризику дозволяє зміцнити кістки , попередити становлення остеопорозу і знизити ризик переломів (особливо найбільш небезпечного – перелому шийки стегна).

додавання фініків в дієту – простий спосіб зміцнити кісткову тканину і попередити переломи.

7. Знижують рівень цукру в крові

Вчені Саудівської Аравії стверджують , що фініки мають низький глікемічний індекс, що не викликає різких стрибків рівня цукру в крові після їх вживання.

Також продукт насичений харчовими волокнами і антиоксидантами, які підвищують чутливість рецепторів периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну. Описана обставина покращує поглинання цукру з крові клітинами.

Фініки також нормалізують метаболізм в жировій тканині, який знаходиться практично в прямій залежності від обміну глюкози. Це дозволяє використовувати фініки не тільки як засіб для контролю перебігу і профілактики цукрового діабету II типу, але і для схуднення. Ефект не пов'язаний зі статевими гормонами і в однаковій мірі виражений, як у чоловіків, так і у жінок.

Вчені відзначають здатність фініків знижувати частоту розвитку ускладнень цукрового діабету (діабетичної ретинопатії і нефропатії).

Плоди фінікового дерева рекомендується вживати всім особам, що страждають на цукровий діабет II типу, а також схильним до нього.

фініки, за рахунок великої кількості клітковини і антиоксидантів в складі і низького глікемічного індексу, покращують перебіг цукрового діабету II типу, попереджають розвиток цього захворювання і його ускладнень.

8. Надають антимікробний ефект

доведено , що фініки мають здатність пригнічувати ріст і розмноження безлічі патогенних бактерій, грибків і вірусів.

Подібна властивість дозволяє істотно знизити ризик розвитку інфекційно-запальних захворювань або полегшити їх перебіг.

На сьогоднішній день встановлена ефективність ( 1 , 2 ) рослини щодо наступних збудників:

  • Фузаріум гостроспоровий;
  • Фузаріум пасльоновий;
  • Альтернарія альтерната;
  • Клебсієла пневмонії;
  • Ешерихія колі;
  • Ентерокок фекальний.

Вчені підкреслюють важливу роль фініків не тільки в профілактиці, але і в терапії деяких бактеріальних інфекцій, наприклад викликаних ешерихією колі і ентерококом фекальним.

фініки мають антибактеріальну дію, що дозволяє використовувати їх з метою боротьби з рядом інфекційно-запальних патологій.

Безпека та шкода

Фініки – досить безпечний для людини продукт. Однак і вони мають протипоказання, і, в одиничних ситуаціях, можуть завдати шкоди здоров'ю.

Нижче представлені найчастіші побічні реакції:

  1. Ожиріння. фініки – висококалорійний продукт. Неадекватне споживання може негативно позначитися на масі тіла.
  2. Диспепсичні розлади. фініки багаті харчовими волокнами. Надмірне надходження клітковини в організм призводить до дезорганізації роботи стінок кишечника, що загрожує запорами або діареєю, здуттям і болями в животі, нудотою.
  3. Алергічні реакції. обумовлені сенсибілізацією організму переважно до окремих білків рослини. Зазвичай характеризуються легким перебігом (шкірні реакції), але не виключені і анафілаксії. При наявності алергопатологій на вживання фініків в анамнезі продукт протипоказаний.

Продукт дозволено і навіть рекомендовано вживати під час вагітності та грудного вигодовування. Головне-ретельно нормувати.

рекомендується уважно підходити до включення фініків в раціон і нормувати їх обсяг, щоб уникнути можливих побічних ефектів.

Вибір і вживання

Слід уважно підходити до вибору дійсно якісних фініків. Розглянемо основні критерії:

  1. Забарвлення. якісні плоди мають помаранчевий, червоний, бордовий або шоколадний відтінки (в залежності від виду). Наявність білих або чорних вкраплень (сліди цвілі) неприпустимо.
  2. Поверхня. фініки повинні мати злегка блискучу або матову поверхню, палець при дотику не прилипає.
  3. Цілісність. будь – які надриви та інші пошкодження, отвори-ознака можливої персистенції грибків або бактерій в плодах.
  4. Кісточка. необхідно купувати фініки з кісточкою. Вона гарантує відсутність бактеріального або грибкового зараження. Також подібні фініки відрізняються м'якою серцевиною і насиченим смаком.
  5. Аромат. фініки повинні мати приємний і терпкий запах. Хімічні домішки вказують на неадекватну технологію упаковки та зберігання.

З моменту виготовлення і упаковки фініки зберігаються від 2 до 6 місяців (в залежності від характеру тари і сорту). Необхідно також правильно зберігати плоди (згідно з даними на упаковці).

При вживанні рекомендується дотримуватися ряду простих правил:

  1. Миття. фініки слід промити перед прийомом (краще за 20-30 хвилин до вживання).
  2. Обсяг. на добу слід їсти не більше 50-90 грамів фініків. Переважно - в свіжому вигляді. Кісточку вживати неприпустимо.
  3. Час прийому. так як плоди багаті клітковиною, слід вживати їх в вранці на сніданок або в денні години. Прийом ввечері (особливо перед сном) загрожує перевантаженням шлунково-кишкового тракту і порушенням сну.
  4. Поєднання з іншими продуктами. фініки прекрасно гармонують з м'ясними стравами, підходять для приготування овочевого рагу, плову або салатів, можуть служити основним інгредієнтом для створення соусів і підлив. На їх основі можна варити компоти, відвари або сиропи. Також вони поєднуються з горіхами і сухофруктами, такими як курага, чорнослив або родзинки. Не слід змішувати фініки з цитрусовими фруктами і молоком.
дотримання простих правил вибору, зберігання і вживання дозволяє розкрити весь смак, аромат і біологічний потенціал фініків.

Висновок

  1. Таким чином, фініки багаті вітамінами, мінералами, клітковиною та антиоксидантами.
  2. Вони ефективні в цілях профілактики захворювань з боку ендокринної, центральної нервової, травної, серцево-судинної та опорно-рухової систем.
  3. Також фініки можуть запобігати розвитку злоякісних пухлин, знищувати деякі бактерії.
  4. Вчені рекомендують вживати їх під час вагітності, щоб полегшити процес пологів.