Топ 8 видів риб для підвищення гемоглобіну в крові людини

Вважається, що гемоглобін найкраще підвищує м'ясо, зокрема, яловичина, свинина, а також субпродукти (печінка, легені, нирки).

Але при багатьох захворюваннях серцево-судинної системи таке м'ясо – протипоказано, тому для збільшення рівня гемоглобіну набагато краще підійде риба, так як в ній – легко засвоювані жири з низьким вмістом холестерину.

Але які саме різновиди морепродуктів підійдуть для підняття гемоглобіну краще? Які саме мікроелементи сприяють цьому?

Чому вона корисна для гемоглобіну?

Все гранично просто – в рибі і будь-яких інших морепродуктах містяться омега-3 і омега-6 ненасичені жирні кислоти. Вони, в свою чергу, найкраще позначаються на поліпшенні біодоступності заліза та інших металів, необхідних організму людини.

Тобто, включення в раціон риби допомагає організму отримувати більше заліза з їжі , а саме цей елемент є основною гемоглобіну.

Також омега-3 розріджують кров .

Разом з рибою дієтологи рекомендують включати в раціон і такі морепродукти, як морська капуста, молюски, креветки, устриці, червона і чорна ікра – в них міститься велика кількість заліза. Наприклад, в тій же ікрі – близько 5 мг заліза, а в добу дорослій людині необхідно всього 8 – 15 мг.

8 найбільш ефективних видів

По суті, користь в плані підняття рівня гемоглобіну безпосередньо залежить від вмісту омега-3 ненасичених жирних кислот. А їх більше в жирних сортах риби. Тому, кращими для збільшення гемоглобіну є наступні її різновиди:

  1. Мінога. досить жирна риба, при цьому близько 30% всього жиру – це саме ненасичені жирні кислоти. Крім цього, мінога – легко засвоювана, її допускається включати в «щадну» дієту, в тому числі при реабілітації після інфаркту. Міногу рекомендується вживати в пареному вигляді (готуючи в пароварці).
  2. Тихоокеанський палтус. досить рідкісна, а тому – дорога риба, в кафе РФ зустрічається досить рідко. Омега - 3 ненасичених жирних кислот в палтусі лише трохи менше, ніж в мінозі. Вважається самою корисною рибою для серцево-судинної системи . Вживати краще в смаженому вигляді у формі стейка (з легкої прожарюванням).
  3. Угра. приблизно 25% вмісту в ній жиру – це теж ненасичені жирні кислоти, включаючи омега-3 і омега-6. Правда, багатьом може не сподобатися специфічний смак цієї риби. Кулінари її рекомендують зовсім готувати на відкритому вогні з попередніми маринуванням – це прибирає гіркоту.
  4. Вугор річковий. багатьом не до смаку дана риба, проте з поширених в країнах СНД різновидів саме в ній найбільше омега-3 кислот. На 100 грам – до 5,6 грам ненасичених жирних кислот. Використовувати можна для приготування юшки або для консервування. Вугор &8212; вкрай корисна риба для мозку .
  5. Лосось. і якщо і використовувати його для підвищення гемоглобіну, то обов'язково вживати свіже м'ясо, тому тим, хто живе поблизу від Камчатки – пощастило. А ось упакований у вакуумну упаковку лосось в цьому плані менш корисний – омега-3 кислоти здатні розпадатися на більш прості ліпіди при тривалому зберіганні.
  6. Атлантична скумбрія. містить до 2,5 грам на 100 грам м'яса, що практично стільки ж, скільки і в лососі. Також є дієтичною, з порівняно невеликим вмістом жиру, що відмінно підійде для профілактики серцево-судинних захворювань. Краще вживати у вареному вигляді, але така риба згодиться практично для будь-якої кулінарної обробки.
  7. Форель. містить до 2 грам омега-3 на 100 грам м'яса. Жиру містить мінімум, тому відмінно підійде для дієтичного харчування. Цікаво те, що вживати форель можна навіть в свіжому вигляді. Головне-попередньо витримати на морозі протягом 3-5 годин. Ще одна особливість форелі-в ній міститься до 1,5 мг заліза на 100 грам. Тому вона-оптимальний варіант, якщо гемоглобін знижений на тлі дефіциту заліза.
  8. Кілька. як не дивно, але в ній омега-3 не менше, ніж в лососі. Правда, показник коливається від 1,5 до 3 грам на 100 грам (і залежить від того, де саме була виловлена кілька). Вживати її краще в копченому вигляді (приготовленої методом холодного копчення).

Вживання при вагітності

При вагітності лікарі рекомендують вживати лосось. Причому, не тільки через високий вміст омега-3 кислот, але ще і за те, що в такій рибі міститься досить велика кількість фолієвої кислоти – вона необхідна для вироблення жіночих статевих гормонів (за допомогою яких і контролюється процес вагітності, своєчасне дозрівання плоду).

Ще краще в цьому плані – Червона лососева ікра, хоч і коштує вона досить дорого.

Також відомо, що омега-3 кислоти корисні при депресії .

Інші залізовмісні продукти (таблиця )

Також ознайомтеся з іншими продуктами з високим вмістом заліза (мг на 100 грам):

 

Корисне відео

Радимо переглянути відео:

 

Висновок

Разом, для швидкої нормалізації вмісту гемоглобіну слід віддавати перевагу жирним сортам риби, так як в них міститься найбільше омега-3 ненасичених жирних кислот, які допомагають організму засвоювати залізо.

Найбільше омега-3 – в мінозі, а з поширених різновидів риб в країнах СНД – в вугрі, лососі. При вагітності саме лососю слід віддавати перевагу, так як в ньому є ще і фолієва кислота.