7 фактів про користь і шкоду чорниці з наукової точки зору

Ягоди чорниці широко застосовуються як в кулінарії, так і в лікарських цілях. Вони насичені вітамінами, макро - і мікроелементами, антиоксидантами, які важливі для здоров'я людини.

Ягода здавна використовувалася для поліпшення зору, зниження артеріального тиску і усунення болю в серці. Сучасні дослідження підтверджують багато корисні властивості чорниці (хоча і не всі), відомі ще з давніх часів. Доведено, що її регулярне вживання дійсно знижує тиск, попереджає атеросклероз, покращує роботу головного мозку і зір.

Чим вона корисна-7 фактів

Нижче розглянуті 7 головних фактів про користь чорниці, які не викликають сумнівів у сучасного наукового співтовариства.

1. Джерело цінних поживних речовин

Чорниця має середню калорійність (близько 57 калорій на 100 грам) і містить наступні біологічно активні компоненти:

назва речовини відсоток від рекомендованої добової потреби на 100 грам ягід
харчові волокна 11 %
Вітамін С 16 %
Вітамін K 19 %
Вітамін Е 3 %
Вітамін В6 3 %
Марганець 17 %
мідь 4 %

Чорниця багата клітковиною і на 85% складається з води, що робить її дієтичним продуктом харчування, що сприяє схудненню. Також ягода багата антиоксидантами.

чорниця є цінним джерелом вітаміну С і К, марганцю, харчових волокон та антиоксидантів. Дані речовини необхідні для повноцінної роботи організму людини.

2. Антиоксидантна дія

Відомо, що чорниця містить колосальну кількість антиоксидантів, перевершуючи за їх кількістю практично всі відомі види фруктів, овочів і ягід. Основними класами антиоксидантних речовин в її складі є флавоноїди і антоціани.

За інформацією працівників Каліфорнійського університету (США), антиоксиданти захищають організм людини від негативного впливу вільних радикалів, окисного стресу і хронічного запалення. Саме з даними процесами пов'язана поява злоякісних пухлин, ранній розвиток серцево-судинних або ендокринних захворювань, зниження функцій головного мозку.

Канадські вчені досвідченим шляхом встановлено , що вживання чорниці викликає підвищення кількості циркулюючих антиоксидантів у плазмі крові.

чорниця є одним з найбагатших джерел антиоксидантів на планеті, які необхідні для запобігання раку та ряду хронічних захворювань, що впливають на серце, судини та ендокринну систему.

3. Нормалізація рівня холестерину і профілактика атеросклерозу

Атеросклероз – вкрай поширене захворювання, частота народження якого неухильно зростає з віком. Патологія вражає великі артеріальні судини (живлять серце, мозок або нижні кінцівки), викликаючи зниження кровотоку і утворення тромбів.

В основі розвитку атеросклерозу лежить дисліпідемія – підвищення загального холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ), зниження концентрації «корисного» холестеролу (ЛПВЩ).

Дослідження вчених з Канади демонструють , що чорниця знижує рівень ЛПНЩ в крові, блокуючи утворення атеросклеротичних бляшок.

Як стверджують фахівці з США, вживання всього 50 грам ягід на добу знижує концентрацію ЛПНЩ на 27% вже через 8 тижнів.

включення чорниці в раціон дозволяє знизити рівень холестерину в крові і запобігти атеросклерозу.

4. Зниження артеріального тиску

Ягоди чорниці містять ряд антиоксидантів, які знижують тонус периферичних артерій і викликають зменшення показників артеріального тиску (АТ).

Доведено, що близько 50 грам ягід на добу зменшують систолічний артеріальний тиск на 6%, діастолічний – на 4%.

В основі такого ефекту лежить посилення вироблення тканинного регулятора загального периферичного судинного опору – оксиду азоту.

Рекомендується регулярно вживати чорницю з метою профілактики раннього розвитку гіпертонічної хвороби (особливо, при обтяженому сімейному анамнезі), а також для її лікування (спільно з медикаментами).

Чорниця, за рахунок наявності антиоксидантів в складі, знижує систолічний і діастолічний артеріальний тиск.

5. Поліпшення роботи головного мозку

При проведення численних експериментів на тваринах було доведено , що чорниця підвищує здатність до навчання і покращує пам'ять у літніх тварин. Дія пов'язана зі зниженням впливу вільних радикалів на тканини мозку.

Працівники університету імені Султана Кабуса (Оман) доведено , що чорниця перешкоджає розвитку у людей таких нейродегенеративних патологій, як: хвороба Альцгеймера, хвороба Піка, хвороба Паркінсона, розсіяний склероз.

Антиоксиданти в складі ягоди борються з окислювальним стресом, який пов'язаний з прискоренням старіння головного мозку і зниженням його функціональної активності.

Чорниця надає комплексний позитивний вплив на головний мозок, покращуючи його роботу і знижуючи ризик розвитку дегенеративних патологій.

6. Профілактика цукрового діабету II типу

Біологічно активні речовини, що входять до складу чорниці, відіграють важливу роль у регуляції концентрації глюкози в плазмі крові.

За даними досліджень, антоціани в складі ягід підвищують чутливість рецепторів клітин периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну. Це підвищує швидкість утилізації глюкози і викликає зниження її вмісту в крові.

Подібні результати демонструють праці експертів з США. За їх інформацією, вживання двох чорничних смузі на добу протягом декількох тижнів викликає виражене зниження рівня цукру в крові за рахунок зменшення інсулінорезистентності.

Чорниця запобігає розвитку цукрового діабету II типу, полегшує його перебіг, а також бореться з метаболічним синдромом.

7. Незначне поліпшення здоров'я очей

Здавна існує думка, що чорниця – «ягода для очей». Люди помилково вважають, що вона зцілює від будь-яких захворювань офтальмологічного апарату.

При цьому великих наукових експериментів щодо впливу чорниці на розвиток захворювань органів зору не проводилося.

З високою достовірністю можна лише стверджувати, що чорниця незначно підвищує кровотік в очному яблуці і запобігає відшарування сітківки.

Проти старечого згасання зору ягода не ефективна. Також вона не покращує сутінковий зір, що було виявлено в ході проведення досліджень на людях під керівництвом вчених з США.

прийом чорниці пов'язаний з деякою користю для очей і зору, однак цей вплив занадто переоцінено.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на всі лікувальні властивості, в ряді випадків, вживання чорниці може завдати шкоди організму. До числа протипоказань відносять:

  1. Алергічні реакції. алергія на чорницю зустрічається вкрай рідко і характеризуються легким перебігом.
  2. Прийом препаратів, що впливають на «в'язкість» крові. спільне використання чорниці з дезагрегантами, антикоагулянтами або тромболітиками знижує ефективність останніх і може призвести до появи тромботичних або тромбоемболічних ускладнень.
  3. Сечокам'яна хвороба. зловживання чорницею може збільшити ймовірність утворення нових каменів у просвіті сечовивідних шляхів.

Особливості прийому при вагітності

Чорниця рекомендована жінкам в період вагітності, але в строго обмежених кількостях (не більше 150-200 грам на добу). Ягода сприятливо відбивається на формуванні органів плода, є засобом профілактики токсикозу і аномалій родової діяльності у матері.

Але при надмірному вживанні вона викликає посилення моторики травного тракту, що може негативно позначитися на швидкості кровотоку в системі «мати-плацента-плід».

чорниця має ряд обмежень до вживання, які вкрай важливо враховувати, щоб уникнути розвитку побічних ефектів.

Як правильно вживати?

Рекомендована максимальна добова доза чорниці – до 250-300 грам.

При цьому під час вагітності доза не повинна перевищувати 150-200 грам, а в період лактації – 200 грам. Нехтування цим правилом може привести до розвитку побічних ефектів.

Найкраще вживати ягоду в свіжому вигляді.

Чорниця поєднується практично з будь-якими продуктами. Її часто змішують з сиром і сметаною. Застосовують для приготування різних десертів на основі вівсяної каші, йогуртів, кондитерських виробів, випічки.

З ягід готують компот і морс. Листя і пагони чорниці використовують для приготування відварів і настоянок.

Також поширений прийом чорниці в формі сиропів, желе або варення, але ці способи є найменш кращими.

Екстракт ягід навіть приймають у формі капсул і таблеток.

Нижче представлено 5 простих рецептів з чорниці.

1. Компот

Інгредієнти (на одну 3-х літрову банку):

  • 500 грам чорниці;
  • До 3 літрів води;
  • 100-150 грам цукру.

Схема приготування:

  1. Відібрати ягоди, промити, видалити плодоніжки.
  2. Налити в емальовану каструлю воду, довести до кипіння.
  3. Викласти ягоди в киплячу воду, додати цукор. Варити протягом 15 хвилин.
  4. Остудити і перелити в скляну банку. Закрити кришкою. Отриманий продукт можна зберігати в холодильнику не більше 7 діб.

2. Морс

Щоб отримати сік чорниці, досить віджати його за допомогою соковижималки або подрібнити ягоди в блендері, а потім вручну віджати через марлю. Однак, найчастіше, доводиться заготовлювати сік на зиму (для тривалого зберігання). Для цього буде потрібно:

  • Близько 1200 грам чорниці;
  • 80 грам цукру;
  • 200 мл гарячої води.

Рецепт:

  1. Перебрати ягоди, промити, видалити плодоніжки.
  2. Помістити ягоди в емальований посуд. Розім'явши.
  3. Додати до маси близько 200 мл гарячої води.
  4. Ретельно перемішати і, помістивши в марлю, віджати сік. Допускається використання Преса.
  5. До соку додати цукор, підігріти до 80 градусів.
  6. Пропустити підігрітий сік через 3-5 шари марлю і розлити по заздалегідь пастеризованим банкам. Закатати. Отриманий продукт можна зберігати в холодильнику до 6-12 місяців.

3. Чай з ягід

Інгредієнти;

  • 100 грам сушених плодів;
  • 1 000 мл води;
  • Цукор-за смаком.

Рецепт:

  1. Доведіть воду до кипіння.
  2. Залити сушені ягоди, додати цукор, ретельно розмішати.
  3. Настоювати протягом 10-15 хвилин.
  4. Процідити. Продукт готовий!

4. Настій з листя

Необхідно:

  • 2 ст. л. листя чорниці;
  • 500 мл окропу.

Рецепт:

  1. Залити сушене листя окропом.
  2. Настоювати близько 3-5 хвилин.
  3. Процідити. Чай готовий!

5. Настоянка

Необхідно:

  • 500 мл горілки;
  • 350 грам ягід чорниці.

Приготування:

  1. Ретельно промити і відібрати ягоди, видалити плодоніжки.
  2. Перекладіть ягоди у відповідну скляну посудину. Залити горілкою. Щільно закрити кришкою.
  3. Настоювати протягом 14 днів в будь-якому темному і захищеному від сонячних променів місці. Кожні 2-3 доби рекомендується збовтувати вміст.
  4. Через 2 тижні пропустити вміст тари через марлю, складену в 5-6 шарів. Розлити суміш по скляних пляшках. Зберігати в темному, прохолодному і захищеному від світла місці до 3 років.

Як зберегти на зиму?

Існує багато способів, що дозволяють зберігати чорницю тривалий час. Однак більшість з них не здатні зберегти її цілющі властивості, а деякі навіть шкідливі.

До числа основних способів заготовок на зиму відносять:

  1. Заморожування . Найпростіший і корисний варіант збереження будь-яких ягід, овочів і фруктів. Заморожена чорниця практично не втрачає своїх якостей.
  2. Сушка. сушена чорниця містить більший обсяг цукру і має високу енергетичну цінність. Висушені плоди потрібно вживати з обережністю, так як це може негативно позначитися на масі тіла і рівні цукру в крові.
  3. Варіанти з додаванням цукру. вкрай популярно зберігання чорниці, протертої з цукром, а також у вигляді варення. Однак, подібні способи зберігання призводять до вираженого зниження біологічного потенціалу ягід і додають значний обсяг калорій, а також нівелюють всі позитивні властивості колосальною кількістю цукру.

Заморожування

Щоб заморозити чорницю правильно, необхідно:

  1. Відібрати кращі ягоди (великі, без пошкоджень), промити їх і просушити.
  2. Розкласти на Підноси. Якщо викладається кілька шарів ягід – зробити поліетиленову прошарок.
  3. Заморозити від 12 до 18 годин.
  4. Потім пересипати ягоди в пакет і зберігати в морозилці.
  5. Термін зберігання – до 12 місяців.

Сушка

Для правильної сушки слід:

  1. Перебрати, помити і ретельно висушити ягоди.
  2. Розкласти на деко.
  3. Сушити в духовці, розігрітій до 40-60 градусів близько 3-4 годин.
  4. Перекласти висушені ягоди в герметичну ємність або пакет.
  5. Зберігати в сухому місці не більше 6 місяців.
існує багато способів збільшення терміну зберігання чорниці. Але перевагу рекомендується віддавати заморожування.

Відповіді на запитання

Нижче розглянуті відповіді на найчастіші питання:

  1. Властивості та застосування листя. листя чорниці зазвичай використовують для приготування чаю і відварів, рідше – настоянок. Засоби на їх основі можна застосовувати для полегшення захворювань шлунка, кишечника, печінки і жовчного міхура, а також для зміцнення імунітету .
  2. Чи корисна Лісова (дика) ягода? так! У диких сортах чорниці зазвичай міститься трохи більше біологічно активних речовин.
  3. Порівняння з лохиною. лохина – найближчий родич чорниці, вважається більш корисною ягодою, так як відрізняється від чорниці більш високим вмістом вітамінів C, A і p, а також кальцію, заліза і фосфору.

Висновок

  1. Чорниця багата вітамінами (С, К), мінеральними речовинами (марганець, мідь) та антиоксидантами.
  2. Вона знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і цукрового діабету II типу, покращує роботу головного мозку, органів зору і сприяє зниженню маси тіла.
  3. Чорниця рекомендована до включення в раціон вагітних, так як знижує ризик появи вад розвитку плода і ускладнень перебігу вагітності.