користь і шкода для печінки томатного соку і помідорів-8 фактів

Багато хто з нас не можуть уявити собі життя без помідорів і томатів. Влітку на столі обов'язково красується смачний салатик з помідорами і огірочками, взимку як обійтися без закруток з соліннями, томатних паст, кетчупів і томатного соку.

Багатьом відомо про користь помідорів, але чи багато людей знає про ту шкоду, яку вони можуть завдати печінці та іншим органам шлунково-кишкового тракту при неправильному вживанні?

8 фактів про можливу шкоду томатів

Насправді вживати цей овоч в необмеженій кількості не варто навіть при здорової печінки. Речовини в складі (зокрема, щавлева кислота) помідорів сприяють розвитку наступних патологій:

  1. Збільшення навантаження на печінку;
  2. Скупчення жирів і, відповідно, зміна в тканинах печінки (розвиток жирового гепатозу);
  3. Утворення каменів у жовчному міхурі, що закупорюють протоки;
  4. Рух вже наявних каменів в жовчних протоках, закупорка каналів і збільшення жовчного міхура в розмірах;
  5. Роздратування стравоходу і слизових шлунково-кишкового тракту;
  6. Збільшення кількості виведеної рідини з організму;
  7. Збій водно-сольового обміну;
  8. Порушення нормального розщеплення жирів.

Якщо у вас вже є патології із зазначеного вище списку, то вживання помідорів і томатного соку протипоказано.

10 випадків, коли їх потрібно обмежити

Безмірне вживання томатів провокує не тільки проблеми з печінкою і органами шлунково-кишкового тракту. Необхідно обмежити або зовсім виключити цей овоч з раціону, якщо у вас є такі порушення:

  1. Патології печінки різного ступеня тяжкості. Навіть схильність до захворювань печінки вимагає відмови від помідорів в раціоні, оскільки великий ризик того, що овоч спрацює як каталізатор і запустить процес розвитку хвороби;
  2. Якщо у вас діагностована виразка або гастрит, то бажано звести до мінімуму цей овоч або виключити його зовсім;
  3. Хронічні захворювання нирок, підшлункової залози та сечостатевої системи;
  4. Камені в жовчному міхурі, нирках, сечовивідних протоках;
  5. Гіпотонія (томати здатні знижувати тиск);
  6. Помідори мають погану сумісність з іншими продуктами харчування, наприклад, з м'ясними продуктами, яйцями, хлібом, рибними сортами. Одночасний прийом цих страв заборонений;
  7. Роздратований стравохід, чутливі слизові шлунково-кишкового тракту, схильність до постійних печій;
  8. Наявність хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка, панкреатит і т.д.).
  9. Схильність до алергічної реакції будь-якої етіології (в тому числі і всіх харчових типах алергії);
  10. Є артрит, подагра або будь-які інші порушення водно-сольового обміну;

Чи можна їсти помідори при хворій печінці?

Тут все не так однозначно. Насправді помідори можуть бути включені до складу комплексної терапії при лікуванні печінки, але рішення про включення овоча в раціон приймає тільки ваш лікуючий лікар і ніхто інший!

Чому не можна включати їх в раціон самостійно? Використання томатів в якості терапевтичного засобу при патологіях печінки без дозволу лікаря (особливо якщо ви маєте туманне уявлення про власну клінічну картину) може призвести до погіршення захворювання , а також до виникнення сторонніх побічних симптомів, від яких ви навряд чи позбудетеся просто виключивши продукт з раціону.

Зазвичай до допомоги томатів вдаються для очищення печінки. Особливо добре для цього поєднувати продукт зі свіжою зеленню. Якщо їсти томати до обіду, вони здатні виводити фосфатні мікроліти з печінкових каналів. Крім цього, овочі регулюють ліпідний обмін, знижують рівень холестерину і підвищують кількість вироблюваної жовчі.

При цирозі

Якщо після докладного обстеження і консультації з фахівцем було прийнято рішення включити томати до складу дієти, то потрібно ознайомитися з деякими особливостями вживання цих овочів:

  1. В їх складі є велика кількість калію , що збільшує кількість виведеної рідини з організму. Це важливо при асциті. Але, знову ж таки, пам'ятайте про міру та можливі ускладнення;
  2. Жовті або помаранчеві помідори слід їсти тільки в свіжому вигляді. в їх складі немає алергенів (якщо тільки їх не «підгодовували» хімікатами), в них набагато менше рідини, вони менш калорійні. Зате в цьому різновиді більше м'якоті, вітаміну А (до слова, один з ефективних елементів для профілактики ракових новоутворень). Малий вміст вітаміну з здатне допомогти в боротьбі з постійними печіями. Міоцин в складі цих овочів здатний підвищити міцність судинних стінок і активувати функціонал антиоксидантів;
  3. Можна використовувати томатний «фреш». але пам'ятайте, що покупні соки вживати не можна. Досить однієї чашки соку в день.

При жировому гепатозі

Аналогічна ситуація (подібна цирозу) при ожирінні печінки. У більшості випадків, при жировому гепатозі, лікарі виключають з дієти пацієнта томати і всі похідні від них.

В окремих випадках можливе включення овочів в дієтичне меню, але в дуже малих дозах, тільки в свіжому вигляді і під суворим контролем вашого лікуючого лікаря.

в якості терапевтичних компонентів не можна використовувати солоності, мариновані овочі, а також покупної томатний сік, оскільки наявність спецій, оцту, величезної кількості солі, консервантів, смакових добавок і ароматизаторів здатне спровокувати спазми і болі в печінці, а також посилити перебіг печінкових патологій.

 

Чим вони корисні-4 факти

Звичайно, не можна сказати, що від помідорів один тільки шкоду. Ці овочі мають і корисними для травного тракту і печінки властивостями. Перш за все, це:

  1. Очищення . Сюди включені відразу і жовчогінна і антиоксидантна функції. При патологіях шлунково-кишкового тракту, печінки і жовчовивідних шляхів, помідори здатні знижувати рівень холестерину, контролювати вагу, звільняти кишечник (позбавляючи при цьому від запорів і колітів), а також детоксикувати кров і всього організму;
  2. Онкопротекція. томати містять в своєму складі вітамін А, який допомагає запускати регенеруючі функції печінки, захищаючи її тканини від розвитку цирозу і його переходу в ракову стадію;
  3. Протизапальна дія. вважається, що томатний сік здатний допомогти пацієнтам, що страждають від запальних процесів в печінці, жовчному міхурі, шлунково-кишковому тракті і дванадцятипалій кишці.
  4. Інші позитивні властивості . Помідори містять в собі велику кількість вітамінів, особливо корисні при анемії , депресії , міжсезонному спаді імунітету, гемофілії, тромбозі. Крім того вчені підтверджують, що  помідори корисні для серця і судин ;

Схема безпечного вживання

Кількість овочів, яке ви повинні з'їдати в день, повинен підібрати тільки ваш лікуючий лікар, спираючись на особливості вашої клінічної картини.

У будь-якому випадку дотримуйтесь наступних правил:

  1. При захворюваннях печінки слід вживати тільки свіжі помідори і томати.
  2. Дозволяється їсти як червоні сорти, так і жовті і помаранчеві.
  3. Бажано купувати овочі, в екологічності яких ви будете впевнені. Оброблені хімікатами і напхані нітратами помідори здоров'я вам точно не додадуть.
  4. Бажано поєднувати свіжі помідори з іншими свіжими овочами і зеленню. Можна приготувати салат (заправивши його при цьому оливковою олією з лимонним соком).
  5. Ні в якому разі не можна використовувати мариновані або солоні овочі, а також покупні пакетні соки.
  6. Кетчуп обов'язково замініть на соус домашнього приготування. Уникайте будь-яких консервантів, спецій, оцту або смакових добавок.

Радять також вживати фреш з томатів. Особливо добре вживати томатний сік при запаленні печінки:

  1. Візьміть в рівних частинах свіжовичавлений томатний сік і розсіл (з капусти). Змішайте інгредієнти в 1 склянці. Пийте такий напій тричі на день після їжі;
  2. Візьміть в рівних частинах (1:1) свіжовичавлений помідорний фреш і морквяний фреш. Змішайте соки і додайте до них 1 ч.ложечку оливкової олії.
  3. Такий напій слід вживати двічі на добу після прийому їжі.

Звичайно, подібні рецепти не зупинять розвиток цирозу або не позбавлять вас від інших патологій печінки, але вони поліпшать загальний стан організму і дозволять запобігти розвитку більш важких форм захворювань. Обов'язково поєднуйте цю дієту з іншими лікувальними засобами.

Ще 7 важливих дієтичних рекомендацій

Для того щоб запобігти появі погіршення хвороби, радимо дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Збалансуйте свій раціон. забезпечте організм достатньою кількістю нутрієнтів. Порадьтеся з дієтологом щодо балансу білків, жирів і вуглеводів в вашому меню. Недолік або надлишок одного з елементів повністю порушить обмінні процеси, а вам це точно не потрібно;
  2. Включіть в раціон овочі та фрукти . Багаті клітковиною свіжі овочі або фрукти допоможуть виводити з організму надлишки холестерину;
  3. Слідкуйте за рівнем жиру в раціоні . Нормальна робота печінки неможлива без достатньої кількості білка, а нормальне засвоєння білка неможливо без достатньої кількості жирів;
  4. При постійному спортивному навантаженні збільште кількість вуглеводів. збільшення кількості вуглеводів повинно проводитися за рахунок багатих їм фруктів і овочів;
  5. Пийте достатню кількість рідини. Загальна кількість випитої в день рідини може доходити до 2,5 л.якщо помічена затримка рідини в тканинах, то зменшіть кількість споживаної солі до 2-3 грам в день. Обмеження в кількості рідини можливо тільки при цирозної патології печінки;
  6. Обов'язкові вітаміни В . При проблемах з печінкою обов'язково слід включити в ваш раціон вітаміни групи в (рибофлавін, нікотинова кислота, вітамін В12 та ін);
  7. Розмежуйте прийоми їжі. їсти слід 5-6 разів на добу. Останній прийом їжі повинен здійснюватися не пізніше, ніж за 2-3 години до відходу до сну. Страви повинні бути теплими (не гарячими і не холодними). Всі страви повинні бути приготовані на пару, або відварюватися або запікатися. Смажене повністю виключається з раціону. Уникайте переїдання або важкої їжі.

Корисне відео

Пропонуємо переглянути такі відео:

 

Висновок

Не всі фрукти і овочі однаково корисні, що б не свідчила стара радянська мудрість. Якщо у вас є відхилення в організмі або вже розвинулися патології, то стежити за своїм раціоном потрібно обов'язково. Не варто вживати в їжу ті продукти, про властивості яких ви недостатньо обізнані. Особливо це стосується проблем з шлунково-кишкового тракту і печінкою. Обов'язково порадьтеся з Вашим лікуючим лікарем перед включенням томатів в ваше дієтичне меню.