6 фактів про користь і шкоду огірків для печінки + варіанти їх вживання

Недавні дослідження вказують на те, що огірки можуть володіти гепатопротекторними властивостями, захищаючи печінку від впливу негативних факторів і виводячи з неї токсини.

Таким чином, вживання огірків може бути корисним для профілактики деяких захворювань печінки.

При вже існуючих патологіях печінки постає питання про доцільність включення їх в раціон. Чи є у огірків властивості, які будуть корисними в даному випадку, чи можуть вони завдати шкоди, а також в якому вигляді їх краще вживати – ось основні аспекти, які ми розглянемо в цій статті.

6 корисних властивостей для печінки

Огірки відрізняються від інших овочів великим вмістом води, низькою калорійністю і небагатим мінеральним складом. Але для печінки вони можуть виявитися хорошими помічниками.

  1. Очищення та регенерація печінки. в огірках містяться органічні кислоти, які є антиоксидантами, тобто вони здатні зв'язувати і виводити з організму шкідливі сполуки. Завдяки цьому відбувається очищення тканин, поліпшується їх регенерація, вони стають стійкішими до негативних впливів. Особливо таке очищення потрібна печінкової тканини, адже вона фільтрує всю венозну кров.
  2. Постачання киснем. аскорбінова кислота (вітамін C), що міститься в огірках, також має антиоксидантні властивості, а крім того, забезпечує зміцнення стінок капілярів. Повноцінне постачання киснем-основа нормального функціонування будь-якого органу. Густа мережа капілярів в печінкової тканини завжди відчуває високе навантаження, їй необхідна додаткова підтримка.
  3. Зменшення шкоди від алкоголю. вони дивним чином взаємодіють з похідними етилового спирту, нейтралізуючи їх шкідливий вплив. Цією властивістю володіють, як свіжі, як солоні плоди. Але в маринованому вигляді вони вже позбавлені своїх корисних властивостей через збільшення вмісту кислоти.
  4. Стимуляція засвоєння вітамінів групи В. самі вони містять дуже невелику кількість цих корисних сполук, але сприяють їх успішному поглинанню з інших продуктів. Вітаміни цієї групи необхідні для побудови структур печінки, а також для виведення ліпідів з її тканин.
  5. Посилення виведення жовчі. ця дія полегшує роботу жовчного міхура, запобігає розвитку холециститу.
  6. Загальне поліпшення раціону. регулярне вживання огірків оздоровлює систему харчування в цілому, побічно зменшує кількість жирів в раціоні. У дієтах, спрямованих на захист печінки, чільне місце відводиться огіркам та іншої зелені, так як вони сприяють зниженню обсягу жирової тканини в організмі, розвантажуючи роботу всіх органів.

Можлива шкода

Негативних наслідків вживання огірків для печінки і шлунково-кишкового тракту трохи, але все ж їх слід згадати.

  1. Надмірне посилення відтоку жовчі. жовчогінну дію цих овочів може привести до порушення ферментного балансу в тонкому кишечнику, і як результат, там з'являться неприємні відчуття, а стілець стане більш рідким.
  2. Загострення жовчнокам'яної хвороби. надмірне захоплення огірками може привести до загострення жовчнокам'яної хвороби. Огірковий сік має здатність розчиняти камені до жовчному міхурі, але вживати його з цією метою потрібно невеликими порціями, поступово їх збільшуючи.
мариновані овочі не приносять користі печінці.

На відміну від свіжих або солоних плодів, замариновані огірки створюють додаткове навантаження на шлунково-кишкового тракту. Основною причиною стає високий вміст оцтової кислоти і спецій.

Варіанти вживання

Таїбільш популярними, корисними і смачними методами прийому є:

  1. У вигляді салату. відповідно до думки дієтологів, оптимальний варіант використання цих овочів в меню – салат зі свіжих, очищених плодів. Як моноблюдо вони можуть надавати подразнюючу дію на слизову шлунково-кишкового тракту, тому краще використовувати їх поєднання з іншими продуктами.
  2. Огірковий сік. для інтенсивного очищення організму пропонується готувати огірковий сік. Без жорстких волокон він діє набагато ефективніше, але і вимагає більшої обережності. Цей напій не слід вживати при виразковій хворобі, гастритах в стадії загострення, розладі роботи кишечника.
  3. У вигляді солінь. солоні огірки в невеликій кількості можуть стимулювати апетит, вироблення ферментів. Але сіль, яку вони несуть в собі, може стати причиною набряків при порушенні функції нирок і печінки. Тому присутність солінь вменю має бути строго дозовано. Приємним винятком стали гарячі страви з їх використанням – розсольник і солянка. У них солоні овочі грають роль підсилювача смаку і вітамінної добавки.

Чи можна їх їсти при цирозі і гепатозі?

При порушенні функції печінки, викликаної різними захворюваннями, пропонується дотримання певної дієти, так званого столу. Для таких хвороб, як гепатоз і цироз передбачений стіл №5.

Він дозволяє вживання свіжих овочів, а огірки в ньому особливо вітаються, так як мають жовчогінну дію .

При цирозі функції очищення крові і вироблення жовчі досить сильно порушені. Але для забезпечення організму необхідними вітамінами і мінералами рекомендовано помірне вживання свіжих, що не крохмалистих овочів.

Однією з причин виникнення гепатозу вважається порушення ліпідного обміну. Активні речовини, що містяться в огірковому соку, сприяють його нормалізації. А значна кількість калію допомагає підтримувати внутрішній гомеостаз печінкових клітин.

Інші рекомендації щодо складання меню

Для підтримки роботи такого важливого органу потрібно різноманітне меню, з якого виключені жирні, гострі, дратівливі шлунково-кишкового тракту продукти, а також смажені і копчені страви.

  1. Рекомендовані продукти. вітаються такі джерела білка, як нежирне м'ясо і риба, знежирений сир. Крупи можуть використовуватися в найрізноманітніших варіантах: в супах, кашах, гарнірах, солодких стравах. Овочі в свіжому і термічно обробленому у вигляді будуть постачальниками вітамінів і мінералів. Нежирні молочні страви також сприяють оздоровленню травлення. Фрукти і ягоди застосовуються для приготування десертів.
  2. Обмежено вживання ряду продуктів. кислі ягоди, овочі з різким смаком і високим вмістом ефірних масел надають сильну подразнюючу дію на органи травлення. Хліб в рамках цієї дієти краще вибирати черствий, першого або другого сорту. Солодощі не є забороненою частина меню, але є їх потрібно потроху. Яйця містять занадто багато тваринних жирів, тому їх присутність обмежують до одного жовтка на добу.
  3. Заборонені страви. Ковбасні вироби, особливо сиро-копчені, гострі сири, жирний сир і сметана, маринади, ікра і копчена риба відносяться до вкрай небажаним на дієтичному столі.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Отже, очевидно, що корисні властивості огірків багаторазово переважують потенційну шкоду. Помірна кількість свіжих огірків допоможе в регенерації тканин печінки, очищення від токсинів, посилить відтік жовчі, зміцнить стінки судин. Їх також можна використовувати в солоному вигляді для приготування гарячих страв. Опрацьоване меню з урахуванням рекомендованих продуктів допоможе зберегти здоров'я і бадьорість.