користь журавлини для організму-7 доведених фактів

Журавлина – поширена ягода на території сучасної Росії, Європи та Північної Америки.

Журавлина містить багато вітамінів і рослинних сполук, які відповідають за її корисні властивості. Дослідження підтверджують, що ягода ефективна проти інфекцій сечовивідних шляхів (ІМП). Також вона здатна поліпшити здоров'я серця і судин, шлунка, нормалізувати роботу імунної системи і допомогти в схудненні.

Через кислий смак журавлину рідко їдять сирою. Найчастіше її вживають у вигляді морсу, в який зазвичай додають цукор і змішують з іншими ягідними і фруктовими соками. На основі ягоди також роблять соуси, десерти, а також порошки і екстракти, використовувані в добавках. Сушену журавлину часто використовують як перекус або додають в вівсяну кашу.

Чим вона корисна-7 фактів

Нижче розглянуто 7 тез про користь журавлини, які мають наукове обґрунтування.

1. Унікальний склад

Свіжа журавлина на 88% складається з води, решта – в основному клітковина і вуглеводи. Вона володіє дуже низькою калорійністю - всього 25 калорій на 100 грам.

100 грам ягід містять наступні поживні речовини:

назва компонента відсоток рекомендованої добової потреби
Вітамін C 24 %
Вітамін Е 7 %
харчові волокна 20 %
поліфеноли до 90 %
Марганець 20 %
мідь 8 %

У 100 грамах журавлини міститься до 12 грам вуглеводів. В основному це клітковина і прості цукру (сахароза, фруктоза, глюкоза), які викликають стрімке зростання глюкози в крові і, при надмірному вживанні, можуть спровокувати появу диспепсичних розладів.

Але особливо цінний мінерально-вітамінний склад журавлини:

  • Вітамін С підтримує роботу імунної системи і нормалізує стан шкірних покривів;
  • Вітамін Е покращує зір;
  • Марганець необхідний для адекватного обміну речовин, росту і розвитку всіх тканин;
  • Мідь покращує роботу серцевого м'яза .
журавлина є джерелом ряду вкрай важливих для організму людини речовин.

2. Антиоксидантна дія

Журавлина містить масу антиоксидантів, які знижують активність хронічного запалення і попереджають розвиток злоякісних новоутворень.

До числа головних антиоксидантів в журавлині відносять:

  1. Кверцетин. доведено ефективність речовини в профілактиці злоякісних новоутворень, зниженні ймовірності метастазування пухлин. Також кверцетин запобігає розвиток хронічних захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем.
  2. Мирицетин. як стверджують фахівці з Сінгапуру, мирицетин пригнічує вільно-радикальні реакції і захищає всі клітини організму від злоякісного переродження. Регулярне включення речовини в раціон знижує ймовірність раннього розвитку цукрового діабету II типу та ішемічної хвороби серця.
  3. Пеонідин. дія пеонідину направлено на травний апарат. Він підвищує ефективність ферментативних процесів і забезпечує профілактику раку товстої кишки.
  4. Урсолова кислота. має виражену протизапальну дію. пригнічуючи хронічне запалення, вона уповільнює старіння організму в цілому.
  5. Проантоціани. мають слабкий протизапальний ефект і здатні викликати загибель шкідливих мікроорганізмів.

Слід зазначити, що найвища концентрація антиоксидантних речовин відзначається саме в журавлинному соку.

журавлина є цінним джерелом різних антиоксидантів, які попереджають розвиток багатьох захворювань, в тому числі і раку.

3. Профілактика інфекцій сечовивідних шляхів

Інфекції сечовивідних шляхів є надзвичайно поширеною проблемою, особливо серед жінок, які ведуть активне статеве життя. У більшості випадків вони викликаються кишковими бактеріями, рідше-специфічними збудниками.

У складі журавлини є ряд речовин (зокрема, проантоціани А-типу), які блокують адгезію бактеріальних агентів на слизових оболонках сечовидільного тракту, а також уповільнюють їх розмноження. Подібний ефект, за даними вчених , є досить важливим профілактичним заходом.

Таке фармакологічна дія доведено на прикладі ряду досліджень на людях. Наприклад, фахівці з Канади стверджують , що вживання журавлини знижує ризик розвитку інфекцій сечового міхура на 65%, а британські вчені продемонстрували збільшення даного показника до 91%.

Важливо відзначити, що журавлина може використовуватися виключно для профілактики інфікування. При наявності активного запального захворювання потрібна консультація лікаря і прийом антибактеріальних препаратів.

журавлина знижує ризик інфікування органів сечовидільної системи за рахунок наявності в складі проантоціанів.

4. Захист шлунка

Рак шлунка є однією з найпоширеніших причин смерті у всьому світі. Основною причиною розвитку онкології, як і хронічного гастриту в сукупності з виразковою хворобою, є інфікування Хелікобактер пілорі.

Працівники Університету Чилі виявили , що журавлина ефективно пригнічує життєдіяльність Хелікобактер пілорі, а також перешкоджає їх впровадженню в слизову і підслизову оболонки шлунка.

Дослідження китайських вчених демонструють , що прийом журавлини протягом усього 3 тижнів пригнічує подальше зростання Хелікобактер пілорі у 17% інфікованих.

включення журавлини в раціон сприяє зниженню частоти захворювань шлунка завдяки пригніченню розвитку Хелікобактер пілорі.

5. Підтримка здоров'я серцево-судинної системи

Журавлина багата рядом антиоксидантів (кверцетин, антоціани, проантоціани), які попереджають появу багатьох захворювань з боку серця і судин.

Канадські вчені виявлено , що журавлина знижує концентрацію загального холестерину в крові, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ і ЛПДНЩ).

Фахівці з Тайваню також виявили підвищення рівня &171;корисного&187; холестерину (ЛПВЩ) на тлі вживання ягоди.

Таким чином, журавлина коригує дисліпідемію і запобігає відкладенню атеросклеротичних бляшок на стінках артерій. В результаті знижується частота народження таких патологій, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку.

Виражена антиоксидантна дія, за даними вчених з США, може також сприяти зниженню артеріального тиску і запобігання гіпертонії.

включення журавлини в раціон покращує здоров'я серця і судин, запобігає ряд смертельно небезпечних патологій.

6. Зниження маси тіла

Журавлина містить досить високий обсяг вітаміну C та інших антиоксидантів, які прискорюють розпад клітин жирової тканини (для отримання енергії), блокують процеси утворення нових жирових депо.

Важливо відзначити, що журавлина також є цінним джерело клітковини .

Клітковина, потрапивши в шлунок, збільшується в розмірі і викликає механічний тиск на рецептори. В результаті пригнічується активність центрів голоду і пропадає апетит на наступні кілька годин. Подібну інформацію приводять експерти з США.

журавлину можна використовувати для схуднення та підтримки маси тіла.

7. Користь для дітей та вагітних

Журавлина містить ряд цінних біологічно активних речовин, які володіють наступними перевагами для організму дитини:

  1. Запобігання захворювань шлунка. пік інфікування Хелікобактер пілорі припадає на 4-7 років.
  2. Поліпшення стану ротової порожнини. Ягода попереджає розвиток каріозних процесів і будь-яких інфекційних захворювань.
  3. Зміцнення імунітету. журавлина багата вітаміном С, який зміцнює імунітет і підвищує стійкість організму до будь-яких зовнішніх патогенів.
  4. Нормалізація обміну речовин в цілому. рослина забезпечує профілактику різних порушень метаболізму, які можуть негативно позначитися на зростанні організму.

Журавлину також рекомендується вживати жінкам під час вагітності. Вона містить багато мікро -, макроелементів і вітамінів, необхідних для нормального розвитку плода. Також вона зменшує вираженість токсикозу у матері (особливо на ранніх термінах), знижує ризик розвитку інфекційно-запальних ускладнень.

журавлина необхідна організму дитини для підтримки обміну речовин і профілактики ряду соматичних та інфекційних захворювань. Під час вагітності ягоду також слід включати в раціон.

Шкода і протипоказання

Журавлина, в більшості випадків, повністю безпечна.

Але і вона має протипоказаннями, і, в окремих ситуаціях, може нашкодити організму. На тлі вживання можливий розвиток таких небажаних реакцій:

  1. Диспепсичні розлади. зазвичай проявляються у вигляді нудоти, діареї, здуття живота при споживанні великих обсягів журавлини.
  2. Алергічні реакції . Зустрічаються досить часто і характеризуються важким перебігом. При наявності алергії на журавлину в анамнезі її вживання категорично заборонено.
  3. Утворення каменів в просвіті сечовидільних шляхів. до складу ягоди входять оксалати, які є структурним елементом окремих видів конкрементів. Надмірне включення журавлини в раціон може погіршити перебіг сечокам'яної хвороби або сприяти її розвитку.
  4. Гіперглікемічна кома. журавлина, при наявності цукрового діабету, може викликати різкий підйом рівня глюкози в крові.
журавлина має ряд протипоказань і побічних ефектів. Слід грамотно ставитися до її прийому.

Як правильно вживати?

  1. Спосіб прийому. найкорисніший спосіб вживання журавлини – у свіжому вигляді (без додавання інших продуктів). Однак, зважаючи на кислого смаку, це рідко представляється можливим. Ягоду найчастіше вживають в складі морсів, коктейлів, компотів, салатів, пирогів і т.п., рідше – спільно з м'ясом або молочними продуктами. Журавлина добре поєднується з медом. З листя і гілок готують чаї і відвари.
  2. Денна норма. рекомендована добова доза – 75-100 грам.
  3. Час прийому. рекомендується відмовитися від вживання журавлини вранці натщесерце (через вираженого дратівної впливу на слизові оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки) і у вечірні години, перед сном (можливе перевантаження шлунково-кишкового тракту і поява проблем зі сном).
  4. Відмінність від брусниці. журавлина цінується за виражений протимікробний ефект, брусниця – за здатність підвищувати діурез і насичувати організм вітаміном C з подальшим зміцненням імунітету. В цілому, обидві ягоди корисні.
  5. Застосування масла. масло насіння журавлини використовується для профілактики атеросклерозу і зниження артеріального тиску. З косметологічної метою застосовується для зволоження шкіри і попередження появи зморшок на обличчі.
існує ряд правил, яких слід дотримуватися при вживанні журавлини для максимального ефекту. Денна норма-до 100 грам.

Як зберегти на зиму?

Є ряд способів, які дозволяють збільшити тривалість зберігання журавлини і зберегти всі цілющі властивості на зиму. До них відносять:

  1. Заморожування. заморожена журавлина зберігає максимальний обсяг вітамінів і антиоксидантів. Такий варіант є найбільш корисним. Для заморожування потрібно викласти промиті і висушені ягоди на дошку і помістити в морозилку на 4-8 годин. Потім ягоди перекладаються в пакет і зберігаються в такому вигляді до 12 місяців.
  2. Сушка. сушена журавлина зберігає частину вітамінів і мінералів, але в рази збільшує обсяг калорій і вуглеводів, що небажано відбивається на глікемічному тлі і масі тіла.
  3. Варіанти з додаванням цукру. різні варення, а також журавлина, протерта з цукром – найменш кращі способи зберігання через надмірну кількість вуглеводів. Категорично заборонено вживати такі страви особам, які страждають на цукровий діабет або ожиріння.
  4. Настоянки. додавання алкоголю виключає використання продукту при ІХС і гіпертонічній хворобі, наявності інсультів в анамнезі. При цьому відзначається висока ефективність журавлинної настоянки в запобіганні атеросклерозу та інфекцій сечовивідних шляхів.

Існує кілька основних способів збільшення термінів зберігання журавлини. Найбільш корисний варіант-заморожування.

Висновок

  1. Журавлина – лікарська ягода, яку можна зустріти в північних широтах.
  2. Вона містить масу вітамінів, мінералів і, особливо, антиоксидантних речовин.
  3. При тривалому вживанні ягода попереджає появу раку, покращує здоров'я серцево-судинної, травної та сечовидільної систем, покращує стан шкіри і знижує масу тіла.
  4. Вона рекомендована в період вагітності для повноцінного розвитку плода і профілактики ускладнень.