Чим корисні чорнило каракатиці-4 доведених властивості

Чорнило каракатиць – це особлива рідина, яка зберігається в чорнильних мішках молюсків. Речовина отримала визнання не тільки в кулінарії, але і в доказовій медицині, так як має виражену антибактеріальну, протимікробну і протиракову дію.

Чорнило каракатиці, імовірно, несуть користь здоров'ю людини і можуть використовуватися для профілактики раку, боротьби з інфекційними агентами, а також запобігати ряд хронічних захворювань.

Що таке чорнило каракатиці?

Чорнило каракатиці – це вміст чорнильного мішка, який знаходиться в тілі каракатиці – одного з найбільших молюсків.

Протягом кількох століть чорнило використовувалося виключно для письма. Однак останнім часом продукт став активно застосовуватися в кулінарній справі для додання стравам особливого кольору, смаку і навіть аромату.

Чорнило мають солонуватий смак, а по запаху нагадують букет пряних трав.

чорнило каракатиць-популярний натуральний харчовий барвник.

4 корисні властивості

Нижче описано 4 лікувальних властивості чорнила каракатиць (з опорою на доказову базу).

1. Антимікробний ефект

Численні дослідження демонструють здатність чорнила знищувати патогенні мікроорганізми.

Зокрема, Індійські фахівці виявлено виражений противірусний ефект, вчені з Єгипту встановлено ефективність продукту проти бактеріальних агентів.

Експериментальним шляхом доведено здатність чорнила пригнічувати ріст і розмноження стептококів, актиноміцетів, ряду лактобактерій і грибів роду Candida.

Вміст мішка каракатиці також може використовуватися для терапії харчових отруєнь, спричинених ешерихіями та лістеріями.

чорнило каракатиць мають виражену протимікробну активність і можуть застосовуватися для терапії та профілактики бактеріальних, вірусних і грибкових інфекцій.

2. Антиоксидантна дія

доведено , що чорнило каракатиць – найпотужніший антиоксидант. Отже, вони можуть ефективно боротися з вільними радикалами, вплив яких на клітини призводить до загибелі або злоякісного переродження останніх.

Також антиоксиданти пригнічують хронічне запалення, з яким пов'язаний розвиток захворювань з боку практично всіх систем організму (гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт, цукровий діабет II типу і т.п.).

чорнило каракатиць – найпотужніший антиоксидант, що захищає організм людини від безлічі хронічних захворювань.

3. Боротьба з раком

Зарубіжні дослідження показують здатність чорнила каракатиць запобігати розвитку злоякісних пухлин.

Окремі компоненти продукту пригнічують ріст ракових клітин, руйнують їх клітинні мембрани і навіть попереджають метастазування (поширення по організму).

Доведена ефективність щодо злоякісного переродження тканин наступних органів:

Окремо слід зазначити здатність секрету залози каракатиці знижувати негативний вплив хіміотерапевтичних засобів на здорові тканини організму (особливо – кровотворної системи).

чорнило каракатиць здатні запобігти розвитку злоякісних пухлин і знизити шкідливий вплив протиракових засобів на організм.

4. Зміцнення імунітету

Китайські вчені встановлено , що чорнило каракатиці здатні прискорити синтез гранулоцитів – «захисних» клітин крові, а також поліпшити розпізнавання клітинами імунної системи чужорідних агентів.

Подібна властивість дозволяє поліпшити роботу імунітету в цілому і підвищити стійкість організму до різних зовнішніх факторів агресії (особливо з боку бар'єрних тканин).

включення чорнила каракатиці в раціон сприяє зміцненню імунітету.

Можлива шкода

Єдиним добре вивченим побічним ефектом при вживанні чорнила каракатиць є алергічні реакції. Вони обумовлені сенсибілізацією організму людини до окремих білків продукту.

Алергопатології можуть мати будь-який характер: від ледь помітної висипки до важкого анафілактичного шоку.

Рекомендується відмовитися від включення чорнила в раціон, якщо є алергії в анамнезі на них або на м'ясо представників типу Молюски.

при вживанні чорнила в їжу можливий розвиток алергічних реакцій.

Використання в кулінарії

Чорнило можна отримати двома способами:

  1. Дістати самостійно з чорнильного мішка при обробленні каракатиці.
  2. Купити вже розфасовані чорнило в магазині морепродуктів.

При покупці заморожених каракатиць слід розморозити морепродукт, дістати мішок і розвести вміст в 1 ч.л. окропу, потім ретельно розмішати.

Найкраще чорнило каракатиці поєднується зі спагетті, макаронами та рисом. Їх додають в страви після приготування і рівномірно перемішують.

Окремо відзначимо наступні особливості вживання чорнила:

  1. Відсутність досліджень на людях. всі позитивні або негативні ефекти вивчалися виключно в пробірці або на тваринах. Впливу на організм людини не досліджувалося.
  2. Низька доза . Чорнило каракатиці зазвичай застосовуються в невеликих кількостях (цього достатньо для досягнення цільових органолептичних властивостей страв). Однак малоймовірно, що невеликий обсяг реалізують весь комплекс корисних властивостей.
  3. Нерентабельність . Чорнило каракатиць відрізняються високою вартістю, але при цьому не роблять значущого впливу на смак страви. Існує безліч (в тому числі натуральних) аналогів цього барвника.
чорнило каракатиць – універсальний продукт, який можна купити в готовому вигляді.

Висновок

Таким чином, чорнило каракатиць – натуральний барвник, який, імовірно, робить позитивний вплив на організм людини.

Відзначається антиоксидантну, протипухлинну, імуностимулюючу та протимікробну дію.