Чи корисний сир для печінки-3 факти, а також можливу шкоду

Печінка – один з найбільш працездатних органів нашого тіла, що виконує близько 70 різних завдань. Найголовнішими з них є очищення організму від непотрібних речовин і вироблення жовчі, необхідної для травлення.

Цілком закономірно, що ця невтомна «працівниця» заслуговує на те, щоб її «балували» корисними продуктами харчування. Одним з них по праву вважається сир.

Про те, які саме властивості цього продукту корисні для печінки, чи можливе використання сир в їжу при таких захворюваннях, як гепатоз і цироз, а також чи є якісь інші обмеження в його вживанні, піде мова в нашій статті.

3 корисні властивості

У складі сиру присутній «метіонін» &8212; дуже важлива амінокислота, яка всередині нашого тіла самостійно не виробляється. Саме вона є кращим другом печінки.

1. Сприяння в здійсненні жирового обміну

Метіонін володіє цінною здатністю розчинення жирів, в розщепленні яких в нашому організмі ключову роль відіграє саме печінку.

Амінокислота допомагає печінці у вирішенні декількох завдань:

  1. По-перше, вона попереджає надмірне відкладення жиру всередині органу, що приводить до його патологічних змін.
  2. По-друге, метіонін допомагає печінці переробляти жири з усього організму, сприяючи нормальній виробленню жовчі і виведенню шкідливого надлишку холестерину. Це дозволяє уникнути хвороб жовчовивідної, травної, серцево-судинної систем.

Таким чином, сир запобігає жировій печінці.

2. Очищення і захист печінки

Метіонін, що міститься в сирі, відрізняється високими антиоксидантними властивостями.

Це дозволяє йому боротися з небезпечними вільними радикалами і токсинами, оберігаючи клітини від руйнування.

Завдяки такій корисній функції, амінокислота відмінно справляється із захистом печінки від шкідливих речовин.

3. Поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту

У сиру відсутня волокниста структура, його білок і корисні речовини легко засвоюються травною системою, не «обтяжуючи» її і не дратуючи слизову. Він покращує травлення, підсилює перистальтику кишечника і благотворно впливає на його мікрофлору.

Не дивно, що цей кисломолочний продукт активно використовують при запорах, включають в дієтичний раціон при захворюваннях шлунка, підшлункової залози, кишечника.

Сир здатний допомогти при печії, неприємних відчуттях після прийому гострої їжі.

фахівці радять не захоплюватися сиром з високим вмістом жиру (12-23%).

Однак, постійно є знежирений продукт теж не варто. Його склад вже не так багатий корисними речовинами. Оптимальним вибором буде кисломолочний продукт з 5% жирністю.

Можлива шкода

Будь-які властивості цього кисломолочного продукту, здатні завдати шкоди здорової печінки, на сьогодні не відомі. Правда, не варто надмірно зловживати його видами з високою жирністю. В окремих випадках при неправильному вживанні сир може принести більше шкоди, ніж користі, посиливши симптоми деяких хвороб шлунково-кишкового тракту.

Не рекомендується:

  • Сирий сир – при гострій стадії гастриту. в цьому випадку краще їсти його обробленим – наприклад, приготувавши запіканку, сирники або суфле.
  • Знежирений – при запорах. зважаючи твердої консистенції, він може навпаки посилити проблему. Краще використовувати нежирний сир, змішавши його зі сметаною.

Чи можна сир при хворій печінці?

Сир настійно радиться до вживання при захворюваннях печінки. Правда, з деякими обмеженнями – харчування, насичуючи необхідними корисними речовинами, не повинно при цьому «навантажувати» хворий орган. Як правило, в подібних випадках обов'язковими вимогами до цього продукту є його свіжість і невисока жирність (не більше 5%).

При гепатозі

Гепатоз – це хвороба печінки, для якої характерні порушення структури її клітин і обміну речовин в них, наслідком чого є розвиток дистрофії органу.

При жировому гепатозі клітини органу накопичують надмірну кількість жирів, що призводить до поступової заміни здорової тканини жирової. До найбільш частих причин його виникнення відносять зловживання багатою холестерином їжею або ж навпаки зайве захоплення дієтами, а також алкоголізм і токсичні отруєння.

Цей процес є оборотним і підлягає терапії. Однак, захворювання небезпечно тим, що при відсутності лікування, може перерости в цироз.

Основним завданням дієти, що призначається при цьому захворюванні, є відновлення правильного жирового обміну. при цьому слід відмовитися від сиру високої жирності - вона не повинна перевищувати 5%.

Рецепт сирників в духовці

Необхідні продукти:

  • Нежирний сир - 250 г.;
  • Яйце - 1 шт.;
  • Борошно – 1 ст. л.;
  • Манка – 2 ст. л.;
  • Цукор – 1 ст. л.;
  • Розпушувач-половина ч. л.

Процес приготування: сир розтерти з цукром і яйцем, додати борошно з розпушувачем і манку, все добре змішати. Залишити на 15 хв.сформувати сирники і розмістити їх на деку, покритому папером для випікання, в розігрітій духовці. Готувати 30 хв. при 180°.

При цирозі

Цироз &8212; це хронічне запальне захворювання печінки, при якому її здорові активні клітини (гепатоцити) поступово замінюються сполучною тканиною. Як правило, хвороба є наслідком вірусного гепатиту (B, C) або алкоголізму. Кінцевий результат цього процесу-відмова органу виконувати свої функції.

Цироз – дуже небезпечний для життя людини і не піддається повному лікуванню. Однак, шляхом своєчасної терапії можна зупинити прогресування хвороби.

Харчування при цирозі має сприяти відновленню клітин хворого органу і перешкоджати подальшому розвитку патології, не навантажуючи травні органи.

Рекомендується включити в раціон некислий сир невисокої жирності в протертому натуральному вигляді, а також використовувати його при приготуванні різних страв – запіканок, пудингів, ледачих вареників.

Рецепт сирно-ягідної запіканки 

Необхідні продукти:

  • Сир невисокої жирності – 300 г.;
  • Некислі ягоди – 200 г.;
  • Куряче яйце - 1 шт.;
  • Манка – 2 ст. л.;
  • Сода-половина ч. л.;
  • Нежирна сметана - 1 ст. л.

Процес приготування: збити яйце, додати сир, манну крупу, соду – все змішати. Туди ж дуже акуратно додати ягоди. Отриману суміш викласти в форму, верх змастити сметаною. Випікати 30 хв.в духовці при 180-200°.

Протипоказання

Незважаючи на загальну високу корисність сиру, існує ряд загальних протипоказань для його вживання:

  1. Особиста непереносимість. Людям з алергією на молочний білок, на жаль, доведеться відмовитися від цього продукту.
  2. Захворювання нирок. у цьому випадку краще обмежити його споживання. Справа в тому, що зважаючи на високий вміст білка, він відчутно навантажує органи виводить системи.
  3. Атеросклероз, ожиріння. в цьому випадку не варто захоплюватися сиром з високим показником жирності.
  4. Несвіжість продукту. як правило, термін зберігання натурального сиру – 72 години. Тому при покупці варто уважно перевіряти дату виготовлення, тому що вживання простроченого продукту загрожує харчовими отруєннями.
не слід допускати надмірне переїдання сиру. Як і у всьому, тут теж слід знати міру.

Рекомендована добова норма споживання:

  • Для дорослих-не більше 200 г.;
  • Для дітей у віці до року-не більше 20 г.;
  • Для дітей старше 1 року-не більше 60-100 г.

Цікаве відео

Радимо переглянути таке відео:

 

Висновок

В цілому ж, сир обов'язково повинен бути присутнім на обідньому столі людей різного віку. При цьому слід пам'ятати, що для здоров'я печінки краще вибирати натуральний продукт, без домішок різних консервантів і ароматизаторів.