Які продукти не можна класти в мікрохвильову піч

Мікрохвильовка – одне з найулюбленіших пристосувань на кухні більшості з нас. Адже розігрівати , розморожувати і навіть готувати їжу в ній дуже зручно і швидко. Проте вчені доводять, що далеко не всі продукти можна піддавати термічній обробці в мікрохвильовці. Наприклад , часник. І про це варто пам’ятати.

1333542760_1333541522_1333521582_1

Персі Лебарон Спенсер вважається винахідником мікрохвильової печі , адже саме він вперше помітив , що НВЧ-випромінювання здатне нагрівати предмети. Існує кілька версій того , як це сталося. За однією з них Персі випадково поклав на магнетрон свій бутерброд і потім виявив , що він нагрівся , а за іншою – під час роботи з магнетроном в його кишені розплавилася шоколадка . Сталося це в 1945 році, а вже в 1946 -му був виданий перший патент на виготовлення мікрохвильовок.

Кілька фактів про першу мікрохвильову піч

Висота – приблизно з ріст людини

Вага – 340 кг

Потужність – 3 кВт ( це приблизно в два рази більше потужності сучасної мікрохвильовки )

Ціна – 3000 доларів

Перші мікрохвильові печі використовувалися тільки для швидкого розморожування продуктів у військових госпіталях , їх серійне виробництво почалося в 1949 році.

Чому в мікрохвильовці так швидко нагрівається і готується їжа

У той час , коли тепло в звичайній духовій шафі поступово проникає через їжу , енергія в мікрохвильовці відразу проникає на 2,5 сантиметра всередину продукту , прискорюючи розігрів і приготування страв.

Що не можна класти в мікрохвильову піч

Незважаючи на наявність суперечок , щодо того , чи шкідливі мікрохвильові печі для людини чи ні , офіційних доказів цьому немає. Однак існують науково доведені застереження з декількох продуктів , які не слід класти в мікрохвильову піч.

Грудне молоко

«Журнал американської академії педіатрів » провів тести на 22 зразках замороженого грудного молока , яке було розігріте в мікрохвильовій печі при низькій та високій температурах. У першому випадку результати показали підвищений ріст кишкової палички в молоці , а саме , в 18 разів більше , ніж у молоці , розігрітому без мікрохвильовки .

У зразках молока , розігрітих при низькій температурі в мікрохвильовій печі , було виявлено істотне зниження активності лізоциму – ферменту з антибактеріальними властивостями , який перешкоджає розмноженню бактерій.

Брокколі

Будь-яка термічна обробка руйнує корисні речовини в продуктах , особливо в овочах і фруктах. Для брокколі найбільш щадним способом приготування є парова обробка , так як під час неї руйнується найменша кількість антиоксидантів флавоноїдів ( після звичайної варіння у воді – 66 %). У той час як приготування або розігрівання в мікрохвильовій печі з невеликою кількістю води призводить до знищення до 97% корисних речовин овоча .

Заморожені фрукти

Замороження фруктів – один із способів зберегти в них поживні речовини довше. Але, виявляється , що їх ні в якому разі не можна розморожувати в мікрохвильовій печі. Ще в 70 -х роках російські вчені довели , що розморожування фруктів в мікрохвильовці призводить до перетворення корисного глюкозиду (похідне від глюкози) і галактозиду в канцерогенні речовини. А на початку 90 -х російське дослідження підтвердило імунологічні впливи мікрохвиль на організм (у результаті впливу нетеплового радіочастотного електромагнітного поля в клітинах мозку щурів спостерігалося підвищене утворення антитіл).

Заморожене м’ясо

Для того, щоб розморозити шматок м’яса в мікрохвильовій печі , буде потрібно досить багато часу (близько 15-30 хвилин) , а якщо шматок занадто великий , тоді його краї встигнуть приготуватися до того , як розморозиться середина.

У момент , коли температура досягає 60 градусів Цельсія , в м’ясі починають активно розмножуватися бактерії , і якщо ви не збираєтеся відразу його готувати , то разморожене м’ясо перетвориться на джерело мікробів.

Крім того , японські дослідники виявили , що в м’ясі , яке знаходилося в мікрохвильовці більше 6 хвилин , руйнується близько половини вітаміну В12 (результати цього дослідження були опубліковані в журналі ScienceNews у 1998 році) . Вважається , що кращий спосіб розморозити м’ясо – це покласти його в холодильник на ніч або ж помістити під струмінь холодної проточної води.

Часник

Негативно впливає термообробка і на протиракові властивості часнику. Згідно з дослідженнями , проведеними в 2001 році групою вчених з Університету штату Пенсільванія , 60 секундна обробка в мікрохвильовій печі (або 45 – хвилинна – в духовій шафі ) може інгібувати здатність часника зв’язувати в природних умовах канцероген у молочній залозі тварин. Так само було відмічено , що 10 – хвилинний «відпочинок» товченого часнику перед обробкою в мікрохвильовій печі протягом 60 секунд запобігає повній втраті протиракових властивостей.

Ще кілька порад

Крім того , слід також звернути увагу і на загальні запобіжні заходи , які більшість з нас , хоч і знають , але не дотримуються під час використання мікрохвильової печі.

Білкові продукти

Вчені рекомендують використовуватися мікрохвильову піч у меншій мірі для приготування білкових продуктів. Недавнє австралійське дослідження підтвердило , що мікрохвилі призводять до більш високого руйнування білкових молекул , ніж їх приготування в духовій шафі .

Їжа в пластикових контейнерах або харчовій плівці

Використовуючи такі зручні пластикові контейнери в мікрохвильовій печі , ми додаємо в їжу порцію канцерогенів , так як деякі токсичні речовини переходять із пластику в продукти.

Продукти з великим вмістом води і в оболонці

Так само не можна класти в мікрохвильову піч продукти в щільній оболонці і з високим вмістом води всередині (наприклад , помідори чи яйця ) , так як в результаті різкого підвищення температури обсяг всередині різко збільшується і їжа просто вибухає. Згадаймо невдалі експерименти з яйцями:

А як часто ви користуєтеся мікрохвильовою піччю і для чого?

 



Tags: , , ,

Category: Інше, Кулінарні рецепти

Коментарі (0)

Залишити коментар