Як приготувати майонез в домашніх умовах

Приготувати майонез вдома дуже легко, а якщо у вас є міксер, то ще легше. Спробувавши домашній майонез, зробивши його кілька разів, з різними приправами і варіаціями інгридієнтів, ви, швидше за все, перестанете купувати майонез у магазині.

Інгриедієнти:

  • 3 яєчні жовтки
  • Склянка охолодженого рослинного масла
  • 1/2 чайної ложки солі
  • лимонний сік (2-3 ст ложки)
  • чайна ложка гірчичного порошку

 

Обладнання:

  • Міксер

 

Можна використовувати будь-яку рафіновану олію, важливо щоб олія була без сильного смаку і запаху, інакше майонез буде несмачним, ми використовуємо олію з виноградних кісточок. Якщо вам подобається смак оливкової олії, то можна додати її .

Отже, перш за все ретельно відокремлюємо жовтки від білків. Якщо яйця свіжі, а тільки такі слід використовувати для приготування майонезу, жовтки відокремити неважко, і відділяються вони ідеально. Складаємо жовтки в глибоку чашку, додаємо сіль, гірчицю, лимонний сік, злегка збиваємо і залишаємо постояти в холодильнику хвилин на 5-10. Олію теж краще заздалегідь поставити в холодильник. Холодні олія й жовтки легше утворюють емульсію.

Коли інгредієнти охолонуть, дістаємо їх з холодильника. Включаємо міксер на малу швидкість, додаємо в жовтки буквально одну краплю олії і починаємо збивати. Збиваємо секунд тридцять, потім додаємо чайну ложку олії і знову ретельно збиваємо. На цьому етапі мала кількість олії утворює первинну емульсію масла і жовтків, далі процес піде швидше і легше. Коли чайна ложка олії повністю вбита в жовтки суміш повинна посвітлішати і можливо навіть трішки загуснути, тепер сміливо додаємо дві ложки масла і продовжуємо збивати.

На цьому етап почнеться процес загустіння і далі олію можна доливати великими порціями, продовжуючи ретельно збивати на більшій швидкості міксера. Коли майонез стане світло-жовтим і густим, його можна спробувати і вирішити чи треба заливати туди всю олію чи ні. Залежно від вашого смаку.

Зазвичай у нас виходить занадто густий майонез, який важко в такому вигляді додавати в салати, так що ми його розбавляємо невеликою кількістю води. Воду в майонез теж додають чайними ложками, продовжуючи збивати міксером, поки ви не залишитеся задоволені густиною майонезу.

На основі майонезу можна приготувати кілька популярних соусів.

  • Соус тартар: На склянку майонезу додати по чайній ложці подрібнених маринованих огірочків, каперсів і натертої на дрібній тертці цибулі.
  • Майонез муслін: збити білок одного яйця і акуратно вмішати в склянку майонезу.
  • Соус айолі: подрібнити два зубчики часнику і додати в склянку з майонезом.
  • Майонез каррі: 1/2 склянки майонезу змішати з 1/2 склянки сметани, додати 2 ч.л. порошку каррі і 100г натертого на дрібній тертці свіжого огірка.
  • Соус Цезар: у склянку майонезу додати 2 ст.л. тертого пармезану, подрібнений зубчик часнику, 1 ст.л. подрібнених анчоусів.



Tags: ,

Category: Кулінарні рецепти

Коментарі (0)

Залишити коментар