Як правильно пити пиво

Пиво – напій демократичний – його п’ють практично всі – і жінки, і чоловіки, і багаті, і бідні, і президенти, і робітники … Пиво стало модним і безповоротно увійшло в наше життя. Але, незважаючи на те, що пиво – найбільш народний напій, разом з цим воно ще й дуже примхливий напій. Як жива істота, пиво не терпить необережного поводження. І ми, звикнувши регулярно вживати пляшечку-другу, забули вже, що при вживанні пива потрібно строго дотримуватися певних правил. Краще всіх про це знають – чехи, основоположники пивних традицій. У них є 10 заповідей пиття пива, і тільки дотримуючись їх, можна отримати максимум задоволення від напою.

Правило 1. У чому пити пиво? Підходить келих, стакан, кухоль і т.д. Матеріал будь-який, окрім металу і пластмаси. Сама форма не має особливого значення, але верх повинен звужуватися, а внутрішня поверхня посудини має бути гладкою, щоб пиво могло стікати.

Правило 2. Не можна змішувати ні з чим. Навряд чи можна знайти інший такий напій,який настільки не терпить будь-якого «сусідства». Навіть з іншим пивом. І ніяких компромісів.

Правило 3. Що стосується температури, то примхливе пиво сприймає тільки температурний діапазон від плюс 5 до плюс 10 градусів. Оптимально 6-8. При нижчій температурі пиво втрачає смак, який, правда, відновлюється. А от якщо температура вище 10 градусів, то аромат і смак випаровуються вже назавжди. Не можна пиво і різко охолоджувати, і тим більше підігрівати.

Правило 4. Наливання пива – це теж особливий процес. Пиво наливається в центр келиха з висоти 2,5 см над краєм посудини. Коли піна загусне, пиво доливається до рівня трьох чвертей висоти келиха. Тому бажано ходити «на пиво» ​​з лінійкою.

Правило 5. По пиву і шапка. Піна повинна бути досконалою – тобто майже абсолютно білою, монолітною сметанної консистенції, без бульбашок. Для зразкової піни келих повинен бути ідеально чистим, без залишків жиру.

Правило 6. Мало того що пиво не можна ні з чим змішувати, його навіть не можна переливати з однієї посудини в іншу. Боронь боже його збовтувати.

Правило 7. Пиво не п’ють залпом і не потягують цілий вечір.

Правило 8. Якщо вам в житті не пощастило, і пивний дегустатор – не ваша професія, то до неї можна долучитися, вивчивши нехитре правило. Смак пива визначається задньою порожниною рота, біля самого кореня язика. Якщо потренуватися, то можна стати знавцем і влаштовувати конкурси «Вгадай пиво».

Правило 9. В Чехії не опускаються до якихось там сухариків чи чіпсів в якості закуски до пива. Там все грунтовно – пивом запиваються національні блюда типу смаженої свинини. Але, загалом-то, в кухнях інших народів теж чимало страв, до яких пиво прихильне – дичина, смажена або варена риба, м’ясо, копчені продукти. До речі, справжні гурмани вважають, що воно несумісне з солоною рибою.

Правило 10. Як зберігати? Оптимальна температура зберігання – від 3 до 8 градусів. Морозилки неприпустимі. Якщо ви зберігаєте пиво в бочці і в льосі, то, як ви вже здогадалися, там не повинно бути нічого, крім пива.

Ось такий він, самий демократичний і при цьому самий вибагливий напій – наше улюблене пиво. Воно вимагає до себе поваги, але і віддасть сповна.

Як пити пиво в громадських місцях? 



Tags: , ,

Category: Інше

Коментарі (0)

Залишити коментар