Як готувати відбивні

Про відбивні можна написати роман, сагу, в крайньому випадку — вірш. Рідко можна зустріти людину, якій не подобалися б відбивні (ну, хіба що переконані вегетаріанці). Але відбивна — поняття невизначене, що включає в себе як просто відбитий і обсмажений шматок м’яса, так і різні хитрощі, які над цим шматком м’яса виробляються.

Давайте подивимося, які бувають відбивні. Відразу зауважу, що рецептів відбивних існує набагато більше, практично у кожного є свій варіант. Тут же наведені лише деякі. Якщо ви знаєте інші рецепти приготування відбивних — ласкаво прошу, приєднуйтесь! Давайте розповімо про те, які вони бувають, ці самі відбивні.

Відбивні в сухарях

Найпростіший варіант відбивних. Шматки м’яса ретельно відбиваються, сіль, прянощі за смаком, потім обвалюються в панірувальних сухарях і обсмажують з двох сторін.

Відбивні в яйці

Цей варіант ніжніший, ніж відбивні в сухарях. Відбиті шматки м’яса солятся, перчаться, можна додати сухий часник, потім замочують у збитому яйці і на закінчення обвалюються в борошні. Після всіх цих підготовчих операцій відбивна обсмажується на маленькому вогні, оптимально — на рослинному маслі.

Відбивні в тісті

Відбите м’ясо солиться, перчиться, обмазується тістом і обсмажується на рослинній олії. Даний варіант відбивних — на любителя, не всім подобається м’ясо в тісті. Можна використовувати навіть листкове тісто (для тих, хто не може сам його приготувати — таке тісто продається в багатьох магазинах). Але якщо відбивна загортається в листкове тісто, то її потрібно запікати в духовці.

Відбивні з чорносливом

Варіант, добре підходить для святкового столу — дуже декоративний. Спочатку відбивна готується так само, як відбивна в яйці (можна використовувати рецепт відбивних в сухарях). Потім відбивна обсмажується з одного боку, перевертається. На обсмажену сторону викладається трохи майонезу (1/2-1 чайна ложка — залежно від розміру відбивни), натертий на крупній тертці сир і дві черносливки — «вічка». Потім пательня накривається кришкою, і відбивна смажиться до готовності (готовність визначити просто — як тільки сир розплавився, відбивна готова).

Відбивні з ананасом

Готується аналогічно до відбивни з чорносливом, але скибочки ананасу викладаються під шар сиру.

Відбивні з грибами

У цьому випадку під шар сиру викладаються гриби, протушені в сметані з цибулею. Сметаною захоплюватися не варто — відбивна «потече». Можна використовувати гриби, підсмажені з цибулею, без сметани. Але тоді бажано 1/2-1 чайну ложку сметани викласти під грибний шар.

Відбивні з маринованими огірками

Під шар сиру укладаються нарізані тонкими пластами або подрібнені мариновані огірочки. Бажано ще полити майонезом відбивну (під огірками, безпосередньо на м’ясо) — так м’ясо буде ніжнішим.

«Двадцятисекундні» відбивні 

На жаль, не варто сподіватися, що приготування цих відбивних займе 20 секунд. Стільки часу йде лише на заключний етап — найпростіший. Але є ще і попередній.

Для таких відбивних бажано використовувати телятину або яловичину. У крайньому випадку — нежирну свинину. Нарізані і відбиті пласти м’яса укладаються в каструлю пошарово: шар м’яса, потім — посолити, поперчити, посипати дрібно нарізаним часником, скропити лимонним соком, потім — знову шар м’яса і повторити процедуру з прянощами. Часнику і лимонного соку жаліти не потрібно. І так, поки все м’ясо не буде укладено.

Обов’язкова умова — відбивні повинні бути якумога тоншими!

Каструля з відбивними поміщається на ніч у холодильник. Після того як м’ясо промаринувалося в прянощах і лимонному соці, його можна смажити. Смажиться на розпеченій сухій і чистій сковороді, ні краплі жиру! І ось цей-то етап і займає 20 секунд. Бо м’ясо кидається на сковороду, через 5-7 секунд перевертається, а ще через 5-7 секунд знімається зі сковороди.

Їсти такі відбивні найкраще  одразу «з пательні». Як гарнір оптимально використати варений розсипчастий рис.

Врахуйте, що подібні відбивні довго не зберігаються, тому не перестарайтеся з заготівлею.

Як бачите, відбивна може бути як просто відбитим шматком м’яса, так і з різними «наповнювачами». Можна використовувати помідори (як свіжі, так і мариновані), капусту (свіжу, квашену, тушковану), яблука (як свіжі, так і мочені) і так далі.

Крім того, відбивні — це не обов’язково свинина чи яловичина. Відмінно підходить куряче філе. Правда, основний фокус — відбити так, щоб не розбити м’ясо на шматки. Також можна робити відбивні з печінки — виходить дуже ніжний варіант, до того ж, печінку при такому способі приготування не обов’язково попередньо вимочувати (але не забувайте промити її після того, як вона відбита). Відбивні з печінки відмінно поєднуються з яйцем і борошном.

Відбивна — це простір для фантазії і завжди хороше блюдо. До відбивних підходить практично будь-який гарнір, що дуже зручно (особливо якщо вам попалися перебірливі гості і доводиться готувати декілька різних гарнірів). Так що, приємного апетиту, панове!



Tags: , , ,

Category: Кулінарні рецепти

Коментарі (0)

Залишити коментар