Як готувати суші

Японська кухня здається досить складною, але це не так. Рецепт суші створювався століттями, у ньому все продумано до дрібниць, тому суші, сашимі й роли так полюбилися людям, далеким від східної культури. Головний секрет японської кухні – дуже якісні свіжі продукти у поєднанні з точним знанням пропорцій.

Суші (правильніше сусі) – традиційна японська закуска, що складається з тонко нарізаного філе сирої (рідше копченою) риби, морепродуктів або овочів, звареного певним чином рису, загорнутих норі (норі – це тонкі листи висушених морських водоростей). Японці поділяють суші на декілька видів:

Футомакі (Futomaki) – великі рулети, звичайно з п’ятьма начинками.

Нігірі-зуші (Nigiri) – суші, які ліпляться руками, подаються на листках зеленого салату, а зверху на них кладеться сира риба.

Темакі (Temaki) – скручені руками кульочки норі, наповнені рисом з начинками на ваш вибір.

Урамакі (Uramaki) – суші навиворіт – норі усередині, рис зовні.

Вас цікавить, як правильно готувати суші? Насправді це не складно.

У японській культурі існує безліч способів приготування суші.

Ось самий простий:

У основі японської кухні лежить рис. Хорошими суші вважають ті, рис, яких тане в роті. До речі, в Японії слово “гохан” (“варений рис”) означає також “їжа”.

Як правильно варити рис для суші?

Рис краще брати японський, він має кращу клейкість.

Ретельно промийте рис в холодній воді, міняючи воду, поки вона не стане прозорою, потім відкиньте його на сито і залиште на годину. Покладіть рис в глибоку каструлю і залийте водою. Води має бути на 1 / 5 більше, ніж рису (на 200 г рису – близько 250 мл води). Каструля повинна бути заповнена водою не більше, ніж на третину.

Накрийте каструлю кришкою, поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння – на це буде потрібно близько 5 хвилин. Потім зменшіть вогонь до мінімуму і варіть рис при слабкому кипінні 10-13 хвилин, поки він не вбере всю воду. Зніміть каструлю з вогню і дайте постояти, не відкриваючи кришку, 10-15 хвилин.

Далі йде ліплення суші.

Як робити суші?

Начиняти суші можна всім, чим хочете, важливо тільки, щоб продукти були свіжими. Якщо традиційна сира риба вас не дуже приваблює, використовуйте відварену рибу. Вибрані інгредієнти потрібно нарізати дуже дрібно, щоб вони легко закочувалися. Риба годиться лосось, тунець, вугор, макрель. Філе на шкірі саме правильне для нарізування. Береться шматок шириною сантиметрів 5 і нарізається поперек дуже гострим ножем. Ліпимо довгасту суші, змащуємо її васабі (японський хрін зеленого кольору), накриваємо рибою або креветкою. Ліпити треба навчитися, рис і рибу при цьому не можна м’яти. Руки треба змочувати, щоб рис не прилипав до них. Ось і Ваші перші суші готові.

Японці – визнані майстри красивої сервіровки. Суші зазвичай викладаються на фарфоровий підносик з синім малюнком або подають на дерев’яних лакованих стравах. А між шматками суші красиво виглядають гілочки зелені. Але, щоб оцінити всю красу японської кухні, потрібно правильно їсти суші.

Покладіть суші набік і підніміть паличками або пальцями (великим, вказівним та середнім) його верхній шар разом з рисом. Умочіть край верхнього шару (але не рис) в соєвий соус. Покладіть суші до рота таким чином, щоб верхній шар опинився на язиці.

Певного порядку, за яким слід їсти різні види суші, не існує. Але починати, все ж, краще з шматків, обгорнутих водорістю норі, так як, вступивши в контакт з вологим рисом, вона дуже швидко втрачає свої хрусткі властивості. Не зловживайте соєвим соусом, інакше він повністю заглушить смак рису. Те ж саме можна сказати про васабі і маринованому імбирі. Тільки помірне вживання приправ дозволить вам оцінити гармонію смаку всіх інгредієнтів суші. Смачного.



Tags: , , ,

Category: Кулінарні рецепти

Коментарі (0)

Залишити коментар