Що потрібно знати про кислотність напоїв?

Ось і закінчується наскільки довгоочікуване усіма нами, настільки й швидкоплинне літо, тому насолоджуйтеся кожною його хвилиною. У цей період, коли сонце нещадно смажить, ми набагато частіше, ніж в інші сезони, відчуваємо почуття спраги. І, зрозуміло, намагаємося її вгамувати, причому, згадуючи поради з нашого блогу, додаючи різноманітності в питний режим різноманітними напоями, а не тільки водою, адже всі вони гідратують. Однак повсюдно поширювані думки про те, що газовані напої здатні нашкодити шлунку аж до утворення виразки через свою низьку кислотность, утримують нас від того, щоб випити стаканчик освіжаючою газованої води. Чи так це насправді? Що взагалі потрібно знати про кислотність? Про це далі в цьому пості.

Для початку звернемося до теорії. Зупинимося докладніше на тому, що таке кислотність напоїв. Всі без винятку продукти та напої мають певний кислотний або лужний рівень pH. Чим він нижчий, тим кисліше середовище. Більшість харчових продуктів мають кисле середовище, наприклад фрукти, соки, вино, кисломолочні продукти. При рН, рівному 7,0, середовище вважається нейтральним; таким значенням володіє вода. Теоретично при порушенні кислотно-лужного балансу, тобто рівноваги кислоти, можна вести мову про «закислення» організму.

Але на практиці ніякі напої, уживані здоровою людиною, до цього не призводять. Справа в тому, що рівень кислотності (pH) в нашому шлунку приблизно в 100 разів нижче, ніж у газованої води. Тому газовані напої при їх помірному споживанні не впливають на здорову слизову оболонку шлунка. Правда, тут ключове слово «здорову». Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту (гастрити, виразки) все ж рекомендується звернутися до лікуючого лікаря, щоб отримати рекомендації по дієті, в якій буде багато обмежень крім газованої води.

Рівень кислотності в газованих напоях забезпечують додані кислоти. Для додання кислуватого смакового акценту виробники нерідко додають у газовану воду лимонну, яблучну або інші кислоти. У напоях, наприклад таких, як Coca-Cola, приємну кислинку в напої забезпечує регулятор кислотності – ортофосфорна кислота. Походження лимонної і яблучної кислоти зазвичай не викликає питань. Тому докладніше зупинимося на ортофосфорній кислоті і розберемося в цій незнайомій добавці.

Ортофосфорна кислота – харчова добавка, дозволена як за кордоном, так і в Україні. Ця кислота – дуже добре вивчений і дозволений в харчовій промисловості інгредієнт, який успішно пройшов всі тестові випробування. Концентрація розбавлених кислот, використовуваних в газованих напоях, дуже мала і знаходиться на природному рівні, як у більшості фруктових соків і нектарів. Вона не перевищує допустимі для харчових продуктів значення і може вважатися цілком фізіологічною.

Для порівняння концентрації можна навести простий приклад: зміст ортофосфорної кислоти в сирі 500-600 мг / 100 г, у вареній ковбасі – 400 мг / 100 г, в помідорах – 114 мг / 100 г, а в напоях типу коли всього лише 60 мг / 100 мл. Різниця, на наш погляд, очевидна і наочна.

Цікаві цифри!

Дозволене харчовим законодавством безпечне утримання ортофосфорної кислоти в напоях – до 700 мг / л, в стерилизованому молоці – до 1 000 мг / л, в молочних продуктах дитячого харчування – до 1 000 мг / л, в плавлених сирах – до 20 000 мг / л (!). Нагадаємо, що в напоях типу кока-коли концентрація фосфорної кислоти не перевищує 600 мг / л.

У концентраціях, дозволених до застосування в напоях та інших харчових продуктах, ортофосфорна кислота абсолютно нешкідлива, більш того, вона є джерелом фосфору, в якому наш організм дуже потребує і часто його недоотримує.



Tags: , ,

Category: Краса і Здоров'я

Коментарі (0)

Залишити коментар