Коли краще додавати сіль: поради шеф-кухарів

Коли ви додаєте сіль у воду під час приготування пасти – до того , як покласти туди пасту , або коли вона вже майже готова ? А коли солите м’ясо і соуси ? Виявляється , час додавання солі в блюдо може значно вплинути на його смак , і справжні майстри своєї справи (тобто , шеф -кухарі) знають , коли це краще зробити.

171_SOV13

Сіль не тільки додає так всіма улюблений солонуватий смак , але ще і впливає на аромат , пригнічує гіркоту і підсилює насолоду.

Позбавляємося від гіркоти

У солі є чарівна властивість пригнічувати гіркоту, саме тому деякі любителі кави додають щіпку солі в каву перед тим, як почати її готувати. І саме тому солоні оливки такі смачні (у сирих оливок дуже гіркий смак). Перевірити цю властивість дуже просто: для цього потрібно покласти на одну сторону язика сіль , а потім на другу сторону що-небудь гірке. І ви відразу ж відчуєте , як солоний смак пригнічує гіркоту.

Додаємо трохи солодощі

Це стосується тих продуктів , в яких присутній і гіркий , і солодкий смак. Хороший приклад подібного продукту – грейпфрут. Солодка м’якоть цього фрукта укладена в гірку оболонку з тонкої плівки. Якщо прибрати цю плівку , ви зможете насолоджуватися солодкістю . Також ви можете не знімати плівку ( це досить клопітке заняття ) , а додати замість цього трохи солі , і гіркий смак піде. Більш того , сіль не просто прибирає гіркий смак , але і підсилює насолоду .

Підсилюємо аромат

Крім убирания гіркоти і посилення солодкого смаку , сіль підсилює аромат. Наприклад , якщо ви посолите грейпфрут чи диню , їх аромат стане солодшим і сильним.

Коли солити?

Виходячи з усього вищесказаного , стає зрозуміло , що час додавання солі в різні страви може значно впливати на їх смак і аромат.

  • Бобові. Бобові не рекомендується варити в підсоленій воді , оскільки через це вони стають жорсткими і тріскаються.
  • Гриби. Гриби також потрібно солити тільки в самому кінці приготування , так як інакше вони виходять млявими , зморщеними і не такими ароматними.
  • М’ясо та соуси. Якщо ви хочете , щоб ваші соуси і м’ясні страви розкрили всі свої смакові якості , їх потрібно солити в самому початку приготування. Ви ж пам’ятаєте рекомендації з приготування стейка : відбити , посолити , поперчити і залишити відпочивати на 15 хвилин.
  • Паста. Зазвичай кухарі додають сіль у воду , яка тільки починає кипіти , і тільки потім додають в солону киплячу воду пасту. Також багато хто додають зовсім небагато води з-під пасти в соуси для цієї самої пасти.



Tags: , , , , ,

Category: Кулінарні рецепти

Коментарі (0)

Залишити коментар