Чому варто виключити цукор з раціону

Сіль – біла смерть , а цукор – солодка . Так вважає ендокринолог , доктор медичних наук , автор кількох книг , присвячених проблемі ожиріння , і популярних лекцій ( «Цукор : гірка правда» , «Жирний шанс: фруктоза 2.0» ) Роберт Лустіг ( Robert Lustig ).

Woman licking a sugary spoon

На його думку , виробники додають цукор в усі продукти, навіть в «здорові » , що може призвести до катастрофи. Чому? Відповідь доктора Лустіга під катом .

Цукор призводить до ожиріння

13 % калорій , споживаних середньостатистичним американцем кожен день , – це цукор. 22 чайні ложки в день ( якщо підсумувати всю сахарозу , споживану протягом доби через продукти харчування) . При нормі – 6 для жінок і 9 для чоловіків.

Але звинувачувати в своїх зайвих кілограмах харчову промисловість нерозумно . За словами Лустіга , людина сама вибирає, чим заправити салат – солодким соусом чи оливковою олією.

Цукор дурить наш мозок

Сахароза складається з двох моносахаридів – глюкози і фруктози. Остання збільшує резистентність організму гормону голоду (лептину ) . Зазвичай людина втрачає контроль над своїм апетитом при надмірному вживанні калорійної їжі . Але дослідження показали – фруктоза теж обманює наш мозок.

Лептин регулює енергетичний обмін організму і повідомляє мозку: «Я наївся». Фруктоза перешкоджає попаданню лептину в мозок і створює відчуття неситості .

Цукор – каталізатор старості

На думку доктора Лустіга , цукор вносить відчутний внесок у процес старіння , оскільки фруктоза , складова 50 % молекули сахарози , вивільняє радикали кисню , які , в свою чергу , прискорюють темпи розвитку і загибелі клітин , а також сприяють розвитку хронічних захворювань (цукровий діабет 2 типу , серцево- судинні та інші хвороби).

При цьому Лустіг застерігає – цукор , а разом з ним і старість , «ховається », часом , в несподіваних продуктах. Наприклад , кетчупі і томатній пасті.

Цукор – іржа для нашого організму

Коли цукор взаємодіє з білками , в організмі відбувається , так звана , реакція Майяра . За нормальних умов швидкість цієї реакції настільки мала , що її продукти встигають віддалитися .

Однак чим вище рівень цукру в крові , тим вище швидкість реакції. Накопичуючись , продукти реакції призводять до численних порушень в роботі організму . Зокрема , нагромадження деяких пізніх продуктів реакції Майяра провокує вікові зміни в тканинах. Буквально – вони «іржавіють».

За словами Лустіга , звичка балувати себе чимось солоденьким підтримує і прискорює цей процес.

Цукор призводить до накопичення жиру в печінці

Стеатоз печінки – це порушення обміну речовин , при якому в печінкових клітинах відбувається скупчення жиру. Одна з основних причин стеатоза – незбалансоване харчування . При надмірному вживанні цукру , печінка не справляється з його переробкою . Підшлункова залоза намагається прийти на допомогу і починає виробляти додатковий інсулін. Це , так званий , неалкогольний стеатоз ( неалкогольна жирова хвороба печінки).

Дослідження, проведене Американським журналом клінічного харчування ( American Journal of Clinical Nutrition ) встановило : люди , що споживають 1000 зайвих калорій в день за рахунок солодощів , тільки в 2 % випадків мають зайву вагу , але в 27 % випадків у них спостерігається скупчення жиру в печінці.

Цукор – це « наркотик »

Дофамін – «гормон бажань». Він – важлива частина «системи заохочення» мозку. Дофамін викликає почуття задоволення , коли ми займаємося сексом або їмо смачну їжу. З точки зору психології , дофамін – це наш мотиватор . Якщо у людини порушене вироблення цього гормону , їй нічого не хочеться , вона ні від чого не отримує задоволення .

Цукор сприяє виробленню дофаміну. При цьому , поступово організм підсаджується на солодку « голку » і вимагає все більші дози , інакше насолода не настає.

Цукор – артеріальний кілер

Ендотелій – це клітини , що вистилають внутрішню поверхню кровоносних і лімфатичних судин , а також серцевих порожнин. Ендотелій виконує ряд важливих функцій : контроль за згортанням крові , регуляція артеріального тиску та інші. Ендотелій чутливий до хімічних пошкоджень , до яких , в свою чергу , може привести цукор.

Вірніше , глюкоза, яка міститься в ньому. Вона « налипає » на стінки судин , окислюючи і руйнуючи ендотелій .

На думку Лустіга , цукор міститься навіть в м’ясі , що купується в магазині в напівготовому вигляді. Щоб зберегти здоров’я і застерегти себе від надмірного споживання цукру , він рекомендує :

  • не купувати напівфабрикати ;
  • уважно читати етикетки;
  • їсти натуральні ( Organic ) продукти ;
  • купувати йогурти з вмістом цукру не більш 10 грамів (наприклад , грецький) ;
  • замінити лимонад натуральними соками.

Інші поради доктора Лустіга ви знайдете в його лекціях.

Скільки цукру в день споживаєте ви ?



Tags: , , ,

Category: Краса і Здоров'я

Коментарі (0)

Залишити коментар