Чому кава корисна для здоров’я: 10 причин

Ви любите каву?

Упевнений, що більшість наших читачів дадуть відповідь на це питання ствердно. А якщо ви дізнаєтеся, що кава, крім приголомшливого смаку і незабутнього аромату , має ще й безліч корисних для організму властивостей, то полюбите каву ще сильніше.

Одного разу ми вже розповідали про користь кави ось тут.

Якось так склалося, що кава здавна потрапила до списку продуктів не надто корисних для здоров’я. Чого тільки не приписували цьому благородному продукту! І проблеми з тиском, і поганий вплив на шлунково-кишковий тракт, і навіть створення сприятливих умов для ракових захворювань.

Проте насправді ці факти є помилковими. Дослідження Національного ракового інституту на базі тринадцятирічних спостережень за здоров’ям 402 260 чоловік, опубліковані 17 травня в New England Journal of Medicine свідчать, що затяті любителі кави на 16% менше схильні до ризику передчасної смерті.

На підтвердження цих висновків ми наводимо список десяти властивостей кави, які приносять користь для вашого організму. Пам’ятайте тільки, що споживання будь-якого продукту в надмірних дозах може бути небезпечним. А також про те, що цукор і вершки у вашій каві можуть звести нанівець всю користь від цього дивовижного напою.

1. Профілактика жовчнокам’яної хвороби

У 2002 році дослідники Гарварду виявили, що жінки, що п’ють не менше чотирьох чашок кави в день, мають на 25 відсотків нижчий ризик появи каменів у жовчному міхурі. Раніше дослідження показали аналогічні результати для чоловіків.

2. Профілактика депресії

Жінки, які пили дві-три чашки кави щоденно, на 15 відсотків менше були схильні до розвитку депресії. А серед тих, хто п’є чотири чашки і більше, цей відсоток збільшується до 20. Про це оголосили в 2011 році в доповіді Archives of Internal Medicine.

3. Покращення пам’яті

Кава може допомогти покрашити як короткострокову, так і довготривалу пам’ять. У 2005 році в Radiological Society of North America провели дослідження, яке виявило, що вживання двох чашок кави з кофеїном покращує короткочасну пам’ять і швидкість реакції. Хоча вчені вже давно помітили те, що кава знижує ризик виникнення хвороби Альцгеймера, дослідники з University of South Florida тільки в 2011 році пояснили цей зв’язок. Вони рекомендують пити 4-5 чашок на день, щоб збільшити GCSF або гранулоцитарний колонієстимулюючий фактор, який зменшується при хворобі Альцгеймера і є причиною проблем з пам’яттю.

4. Менший ризик виникнення діабету

Дослідження показують, що любителі кави менш схильні до розвитку цукрового діабету 2 типу, причому ймовірність знижується до 50 відсотків і більше. Публікація в журналі Journal of Agricultural & Food Chemistry за січень 2012 року може пояснити чому. Так діють специфічні речовини, що входять до кави, які блокують hIAPP – поліпептид, що викликає порушення білкових волокон.

5. Знижує ризик виникнення раку

Сьогодні вже точно доведено, що вживання кави знижує ризик виникнення раку молочної залози. У 2011 році в дослідженні Breast Cancer Research було виявлено 20-ти відсоткове зниження захворювань цією формою раку у людей, які регулярно вживають каву. Але це стосується не тільки жінок. Приблизно такі ж результати отримані щодо раку простати у чоловіків.

6. Нормалізація метаболізму

Кава допоможе вам зберегти нормальну вагу, а іноді навіть втратити зайві кілограми. Кофеїн, що міститься в каві, стимулює обмін речовин, а хлорогенова кислота може зменшити всмоктування глюкози.

7. Знижує ризик хвороби Паркінсона

Журнал Journal of the American Medical Association в 2000 році опублікував результати досліджень, в яких доводиться, що кофеїн знижує ризик виникнення хвороби Паркінсона. У 2010 році вчені підтвердили цей факт і визначили, що вживання від двох до трьох чашок кави в день може на 25 відсотків знизити шанси розвитку хвороби.

8. Антиоксидантні властивості

Гарвардський дослідник Edward Giovannucci в дослідженні Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention відзначає, що в каві є більше антиоксидантів, ніж у більшості овочів і фруктів. У 2005 році інше дослідження показало, що кава є основним джерелом антиоксидантів у дієті американців.

9. Підвищення продуктивності

Всім нам добре відомий ефект підвищення тонусу від чашечки міцної кави. Кофеїн викликає прилив енергії, підвищення витривалості, зосередженості і реакції на короткостроковий період, що може стати в нагоді при виконанні важливого завдання.

10. Профілактика подагри

Дослідження 2007 року виявили, що постійне вживання кави значно знижує ризик виникнення подагри та інших захворювань, пов’язаних з підвищеним рівнем сечової кислоти. При цьому позитивний ефект мало споживання як звичайної, так і безкофеїнової кави.



Tags: , , ,

Category: Краса і Здоров'я

Коментарі (0)

Залишити коментар